Zdravotní nástrahy cestování. Bylinky pomohou!

Nastává jedno z nejkrásnějších období v roce. Doba pracovního i školního volna naplněná koupáním, sladkým lenošením či aktivním odpočinkem. Je to ale také období zvýšeného cestování, které může přinášet nepříjemné důsledky ve formě třeba oteklých nohou nebo cestovní nevolnosti. I zde byliny účinně pomáhají.

Otoky nohou

Vysněná cesta k moři se může změnit na velmi nepříjemný zážitek. Několikahodinové sezení v autě, autobuse či letadle se u většiny lidí projeví bolestivými otoky nohou

Pravidelné zastávky v průběhu cesty, pokud to je možné, a krátká procházka hodně pomáhají.

Zkuste týden před cestou začít užívat směs z pupenů Žíly a lymfa a pokračujete dále i v průběhu cesty. Potíže s otoky se významně zmírní. Směs obsahuje zejména výtažek z pupenů Tužebníku jilmového, který mírně ředí krev a také Kaštanu, který působí protizánětlivě na cévy a lymfatický systém. Oba mají odvodňující účinky.

Nevolnost za jízdy

I na tento problém má příroda chytrá řešení. Tinktura z pupenů Lípy uvolňuje psychické napětí a zmírňuje nevolnosti v dopravních prostředcích.

Silnější „kalibr“ je pak Puškvorec lékařský. Žvýkání kořene puškvorce se doporučuje jako silný prostředek proti nevolnosti za jízdy, ale také jako způsob odvykání kouření.

Trávicí potíže

Cestování a dovolené jsou často spojené se změnou stravovacích návyků a také s ochutnávkami neznámých jídel. To může přinášet pocity libé, ale i nelibé.

Vynikající bylinou, která uvolňuje trávení, působí proti křečím a nadýmání je Čekanka obecná. V kombinaci s Anýzem a Puškvorcem jí najdete v přírodních kapslích Digestiv. Pomohou nejenom při trávicích obtížích, ale jsou také velmi účinné na tzv. cestovní zácpu.

Letní nachlazení a virózy

Nikdo z nás si nepřeje strávit dovolenou v posteli s kašlem, rýmou a horečkou. Nejčastější příčinou letního nachlazení bývá nevhodně zvolená klimatizace, ale také nadměrná konzumace ledových nápojů či špatně odhadnuté oblečení.

Skvělým pomocníkem je tinktura z pupenů Lichořeřišnice větší. Dávkování můžete dodržovat to doporučené na obale, ale pokud chcete rychlejší nástup léčby, můžete první dva dny užívat 10 kapek každé dvě hodiny. Účinek je skvělý!

Až začnete balit své zavazadlo na vysněnou dovolenou, nezapomeňte si do něj tedy přidat tinkturu Žíly a lymfa, přírodní kapsle Digestiv a tinkturu z pupenů Lichořeřišnice. Pro všechny případy doporučuji ještě přírodní kapsle Ochránce. Ochrání vás a rychle pomohou při infekčním průjmu, silném nachlazení nebo zánětlivých reakcích po bodnutí hmyzem.

Krásné letní zážitky, pohodu a odpočinek 

 

 






 

 

 

 

Hubnutí do plavek v každém věku

Hubnutí do plavek v každém věku

Hubnutí do plavek, diety, cvičení…to jsou otázky, které řeší zejména ženy. Ženské tělo prochází v průběhu života různými změnami. To se pak promítá i na schopnosti či neschopnosti udržet si dobrou postavu a mladiství vzhled. Dříve než se pustíte do diet a cvičení před dovolenou, vyplatí se nastavit si hubnutí podle vaší věkové kategorie. V našem článku se dozvíte, jak na to.

Dopřejte tělu to, co ve vašem věku potřebuje, a usnadněte si cestu k vysněné postavě.

Když se blíží třicítka…

 

V tomto věku náš metabolismus většinou funguje správně. Pokud chceme zhubnout nějaké to kilo a cítit se dobře, postačí mírně omezit kalorický příjem a pravidelně, minimálně 3x v týdnu, chodit na hodiny aerobiku či spinningu. Přestat hledat výmluvy, že jsem unavená a že nemám čas a prostě se hýbat.

Co si hlídám ve stravě

  • Snídejte špaldovou, ovesnou či pohankovou kaši s kousky banánu či jiného ovoce, posypanou skořicí a vysokoprocentní čokoládou. Zapomeňte na různé müsli směsi z obchodů plné nezdravého a kalorického cukru
  • Pizza, hamburger ani nezdravá obložená bageta z obchodu není cestou k ideální hmotnosti. Podobně jsou na tom také koblihy či jiná sladká mlsání. Snížení příjmu pečiva vždy pomůže k lepší hmotnosti.
  • Noste s sebou neustále malou svačinku ve formě třeba raw tyčinky s přirozeným obsahem cukru z ovoce, tedy bez přidaného cukru. V případě hladu vás zasytí a nedovolí vám sáhnout po rychlé variantě třeba zmiňované bagety či koblihy.
  • Káva je vynikající nápoj, ale pokud chcete zhubnout pijte kvalitní espresso bez cukru a mléka. Na tu s napěněnou čepicí šlehačky a s přemírou cukru zapomeňte.
  • Zapomeňte na alkohol! Pokud chcete zhubnout nepijte alkohol. Naopak zvyšte příjem čisté vody.

Co doplňuji

Základním metabolickým orgánem v těle jsou játra. Pokud chci zhubnout užívám byliny, které podporují jejich funkce, a tím mi zrychlí metabolismus.

Pití čaje Štíhlá linie v kombinaci s tinkturou Svízel pomůže vaší vysněné postavě. Při sportu doplňujte Hořčík s vitamínem B6, který mimo jiné napomáhá odvodnění. Přidáním přírodního jódu z mořských řas s názvem Kelp podpoříte funkci štítné žlázy a celkově zrychlíte metabolismus.

Na co si dát pozor

Ženy v tomto věku velmi často užívají hormonální antikoncepci. Ta, a i jiné hormonální léky (např. na alergii) mohou způsobovat zadržování vody v těle a blokovat hubnutí.

Čtyřicítka klepe na dveře…

 

Pokud se zeptáte žen ve svém okolí, tak většina z nich vám řekne, že nejhezčí období svého života prožívaly právě ve věku čtyřiceti let a více.

Hodně z nich už má větší děti, pevné místo ve svém profesním životě a rodiče, o které se zatím nemusí ve zvýšené míře starat. Pak mají čas na své zájmy a koníčky a zejména na sebe.

Pokud chcete hubnout v tomto věku ideálním pohybem je lehký jogging, pilates či power joga. Důležité je, si hlídat svojí tepovou frekvenci, aby byla v rozmezí tzv. spalovací tepové frekvence. Potom vám pohybová aktivita zajistí i hubnutí.

V tomto věku se také začínají hlásit první hormonální změny spojené s klimakteriem. Pokud je žena schopna je přijmout a svému tělu pomoci doplněním přírodních fytoestrogenů, tak může toto období prožívat šťastně a spokojeně. Výborným pomocníkem je i hormonální jóga.

Co hlídám ve stravě

Doporučení jsou naprosto stejná jako u mladších věkových kategorií jen přidám pár maličkostí

  • Nastartujte den hrnkem vlažné vody s pár kapkami citrónu či limetky. Zrychlíte si tím metabolismus a upravíte trávení.
  • Omezte mléčné výrobky z kravského mléka. Vápník můžete doplňovat třeba z ořechů či máku. Mléčné výrobky způsobují zadržování vody v organismu a otoky.
  • Vynechte ze stravy různé dresingy či majonézy. Večer u televize nekřoupejte slané brambůrky, ale nahraďte je třeba cherry rajčátky či mandlemi.
  • Střídavým chutím na sladké zamezíte tím, že budete jíst pravidelně menší porce, ale častěji.
  • Maximálně omezte příjem chleba či jiného pečiva. Nahraďte jej knäckebroty s vysokým obsahem vlákniny

Co doplňuji

V tomto věku je důležité nejenom podpořit metabolické funkce jater, ale také lymfatický systém – vodní hospodářství v těle a doplňovat přírodní fytoestrogeny. Kombinace čajů Štíhlá linie Pomerančová kůže společně s přírodními kapslemi Femina Happy 45+ je to, co vám efektivně pomůže k vaší vysněné postavě.

Na co si dát pozor

Užívání různých typů hormonálních léků může blokovat hubnutí stejně jako třeba antidepresiva či léky na cholesterol.

50 je tu a vy jste rozkvetla do krásy!

 

Tohoto věku se většina žen velmi obává. Pokud se o sebe budete správně starat, můžete do kapsy strčit kdejakou třicítku, která o sebe nedbá.

Jestliže vám menopauza dělá v těle paseku, můžete si pomoci přírodními fytoestrogeny . V tomto věku více než kdy jindy platí jíst malé porce, porce velikosti dezertního talířku, ale každé 2-3 hodiny. Budete tím udržovat svůj metabolismus „na volnoběh“, a on nebude mít potřebu hromadit zásoby ve vašem těle.

Rychlá chůze s hůlkami tzv. Nordic walking je přesně to, co vám udrží skvělou postavu a bezproblémové klouby a páteř. Pohyb je nutný denně minimálně 45 minut. A pozor! Výmluvy typu mám dost pohybu s vnoučaty či na zahrádce v tomto případě neplatí.

Co hlídám ve stravě

Doporučení jsou naprosto stejná jako u mladších věkových kategorií jen přidám pár maličkostí

  • Hlídejte si denní správný příjem bílkovin ve formě bílého masa, ryb nebo rostlinných bílkovin jako je třeba tofu či tempech. V tomto věku má tělo tendenci ztrácet svalovou hmotu a nahrazovat jí podkožním tukem. Dostatečným příjmem bílkovin tomu můžete zabránit.
  • Jezte stravu s nízkých glykemickým indexem. Zabráníte tím přetěžování slinivky a hromadění podkožního tuku.
  • Omezte brambory a pokrmy z nich. Zatěžují klouby! Přejděte na zdravější typy příloh jako je třeba celozrnný kuskus, rýže či quinoa.
  • Zvyšte příjem zeleniny a snižte příjem ovoce. Vhodné je do stravy zařadit klíčky, které obsahují hodně enzymů a podporují životní energii v organismu. Stejně tak přírodní jód obsažený v mořských řasách či v Omega 3

Co doplňuji

Přírodní doplňky se v tomto věku musí řídit celkovým zdravotním stavem a případně i léky, které užíváte. Bylinný čaj Odkyselení organismu celkově zrychlí metabolismus. Rozhýbá játra a lymfu, podpoří vylučování toxických látek z těla. Přidáním přírodního jódu z mořských řas s názvem Kelppodpoříte funkci štítné žlázy, celkově zrychlíte metabolismus a zlepšíte funkce kloubů a šlach.

Rada závěrem: V každém věku se můžete smát, smát se tak, až se budete za břicho popadat. Při smíchu se prokazatelně spaluje hodně kalorií a zároveň se zlepšuje nálada. Tak hezké léto s vaší vysněnou postavou.















Jak na časné jarní alergie

Příznaky alergií v časném jarním období se dnes již týkají každého druhého jedince. Vodnatá rýma, svědění a pálení sliznic, chronický zánět čelních dutin, zarudlé oči, to jsou jen některé ze známých a velmi obtěžujících projevů. V článku se blíže podíváme na to, jaké má alergie příčiny a jak ji léčit přírodní cestou. 

Co je to alergie

Alergie je definována jako nepřiměřená odpověď našeho imunitního systému na běžné látky z okolního prostředí, které by nám neměly vadit – ale vadí.

Tato látka se označuje jako alergen a aktivuje protilátky ze skupiny imunoglobulinu IgG. Dochází k jejich zvýšené tvorbě, což spustí některou z alergických reakcí. Ta může může být někdy banální, ale v některých případech může ohrozit i váš život.

Jak alergie vzniká

Klasická medicína většinou uvádí, že důvody a vznik alergií není přesně znám.

Z pohledu přírodní medicíny pracujeme s tím, že základem alergií jsou problémy ve střevech, a také v játrech.

Střevní výstelku tvoří miliarda buněk epitelu, který vytváří bariéru mezi vnějším prostředím a vnitřkem střeva. Střeva jsou domovem triliónů bakterií, které hrají důležitou roli nejenom při štěpení živin, ale hlavně ovlivňují efektivnost našeho imunitního systému.

Jemnou výstelku střev lze velmi jednoduše poškodit. Nejčastějšími viníky bývají alkohol, antibiotika, analgetika a jiné léky. Zároveň konzumujeme příliš mnoho lepku, cukru a mléka. Tyto všechny složky potravy mají velmi silný alergenní potenciál.

Výsledkem je, že některé bílkoviny z naší stravy, které se normálně štěpí na základní částice – aminokyseliny, jsou schopny přecházet poškozenou střevní stěnou přímo do krevního řečiště. Tam je imunitní systém identifikuje jako cizorodou látku a napadne je.

Takto vznikají potravinové alergie, ale celá řada jiných typů alergií jako třeba na pyly, trávy či zvířecí srst.

Zvláštní oblastí jsou vrozené typy silných potravinových alergií např. na ořechy. Ty aktivují imunoglobuliny IgE, a tato reakce může mít fatální následky.

Časné jarní alergie a jejich projevy

K nejběžnějším typům alergií patří právě časné jarní alergie.

Podle počasí mohou vznikat již koncem února nebo hned začátkem března. Pokud je zima mírná a příroda se začíná brzy probouzet, tak pyly poletují v ovzduší již v únoru.

Lidé pak často pletou alergické projevy s nachlazením.

Nejčastějším projevem mimo vodnaté rýmy bývá bolest hlavy v oblasti čela a tlak za očima. To je způsobené alergickým zánětem sliznic vedlejších nosních a čelních dutin, které reagují právě na polétající pyly v ovzduší.

Pokud trpíme silnějšími alergickými projevy a pohybujeme se v nějakém infekčním prostředí(nemocnice, ambulantní ordinace, školky) mohou se na sliznici v dutinách, která je oslabená alergickým zánětem usadit bakterie nebo viry a způsobit ještě silnější zánět, který se může projevovat i v oblasti uší, středouší.

Přírodní léčba

Z pohledu přírodní medicíny je možné alergie postupně léčit, ale trvá to několik let.

Obecně platí, že pokud chci mít mírnější projevy časných jarních alergií, tak je potřeba přírodní přípravky nasadit už v zimním období.

Velmi důležité při léčbě alergií je působit na střeva a tím na funkci imunitního systému, která se střevy souvisí a způsobuje právě alergické reakce. Silnými pomocníky v tomto případě jsou tzv. medicinální houby.

Medicinální houby jako přírodní lék

Lesklokorka lesklá – Reischi     

Dřevokazná houba, která velmi silně posiluje fungování imunitního systému. Působí proti různým druhům alergií, astmatu i při ekzémech. Regeneruje játra a zlepšuje jejich funkci, podporuje trávení. Houba celkově zvyšuje duševní i fyzickou výkonost.

Žampion polní

Houba oblíbená v kuchyni působí velmi dobře také jako přírodní medikament. Používá se při infekcích různými bakteriemi, dále při kožních a průduškových alergiích a velmi dobře snižuje astmatické projevy.

Polyporus

Vzácná, jedlá, dřevokazná houba, která má silné protialergické působení, podporuje funkce imunitního systému a velmi účinně působí na velké množství bakterií, streptokoky, stafylokoky, chlamydie, ale i na plísňová onemocnění.

Přírodní léčba alergií s přípravky Serafin 

Výše uvedená trojice léčivých hub je obsažena ve formě koncentrátu v přírodních kapslích Pylergen. Dlouhodobé a včasné užívání tohoto přípravku prokazatelně zmírňuje alergické reakce.

                                                                                                                                                                  

 

Pokud v rámci léčebného konceptu Serafin k přírodním kapslím Pylergen přidáte bylinné čaje Pylergen a Čelní dutiny, tak je přírodní léčba velmi účinná.

                       

 















Jarní restart

 

Nejčastěji skloňovaným tématem v jarních měsících bývá „jarní únava“. Co to vlastně je a co jí způsobuje z pohledu přírodní medicíny? A jak s jarní únavou bojovat? Dozvíte se v našem článku.

Fyzická oblast

První oblastí našeho těla, která se podílí na vzniku jarní únavy je trávení.

V zimních měsících intuitivně dáváme přednost tzv. jangovým potravinám, tedy zahřívacím potravinám. Je to zejména jídlo s vyšším obsahem tuků a bílkovin. Tato strava nám zajišťuje určitou izolaci a rovnoměrné rozložení energie pro zahřátí organismu.

V zimních měsících často také trošku přibereme, což je přirozené.

Tento typ stravy však většinou s sebou přináší zanesení střev nestrávenými zbytky, přetížení jater a trávicího traktu tučnými potravinami.

Biologické cykly

Moderní doba se všemi svými vymoženostmi, ale také s vysokým nátlakem na velký pracovní výkon, narušuje naše přirozené biologické cykly.

V zimě příroda odpočívá, funguje v klidovém režimu. I my bychom se měli takto chovat.

Místo toho pracujeme jako v létě, prodlužujeme si dny dlouhým svícením, přetápíme svá obydlí, snažíme se dělat činnosti jako ve vrcholném létě. Tělo tím ztrácí své přirozené biologické cykly, nemá možnost odpočinku, regenerace a začíná být unavené. Nejvíce za to platíme na jaře.

Psychická rovina

Na zimní období připadají vánoční svátky, které velmi silně ovlivňují naše city. U některých osob vyvolávají sklony k melancholii a depresím.

Zimní nedostatek světla velmi silně působí na tvorbu našich „hormonů dobré nálady“. Čím méně světla, tím méně hormonů, a tím horší nálada. 

Co s tím?

Odlehčená strava

V jarním období je velmi vhodné zařazovat lehké půsty, snížit příjem tuků, zaměřit se na zelené saláty plné jarní svěží energie.

V přírodě si můžete nasbírat mladé výhony pampelišky nebo mladé květy sedmikrásky a rovnou je sníst.

I v březových pupenech najdete hodně síly, energie a očistných látek, které pomohou překonat jarní únavu. Pupeny z břízy můžete konzumovat rovnou nebo ve formě tinktury z pupenů. Pokud je ve vašem těle hodně odpadních látek, tak bříza je dokáže rychle dostat ven, což můžete zaznamenat na své kůži.

Pohyb venku

Pohyb venku, hluboké dechy, pozorování jarní přírody, poslouchání zpěvu ptáků, to vše navozuje velmi příjemné pocity pro naše tělo a tvorbu dostatečného množství „hormonů dobré nálady“.

Je to jeden z velmi účinných nástrojů, jak předcházet jarní únavě.

Přírodní preparáty

Žádný strom není tak úzce spojen s rozvojem lidské civilizace jako Olivovník.

Větvičky z olivovníků se používaly při různých obřadech, olivy jako potravina, olivový olej nejenom do kuchyně, ale také jako přírodní léčivo.

Méně známé je používání olivových listů. V listech Olivovníku evropského se nachází látka Oleuropein. Ten je velmi silným antioxidantem. Pomáhá čistit játra, střeva i cévy, upravuje krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi a velmi silně působí proti únavě.

Kombinaci listů z Olivovníku evropského a extraktu z exotického ovoce Camu camu s nejvyšším obsahem vitamínu C jsme pro vás připravili ve speciálním čaji Restart . Doporučujeme proti jarní únavě.

povídání Anety Benediktové o čaji Restart zde

Restart - bylinný čaj sypaný + kapsle

Unikátní dvousložkový bylinný čaj s obsahem olivového listí v Bio kvalitě.Součástí balení jsou přírodní kapsle s Camu camu - superovoce s vysokým obsahem vit.

Tento přípravek také pomůže při očistě trávicího traktu a navodí celkově pohodovou náladu. V kombinaci s extraktem z Aloe vera obohaceným také výtažkem z Camu camu je to pravé pro váš jarní restart.

Teď si už můžete užít krásné jaro bez jarní únavy!










Chřipka nebo nachlazení? Zvolte správnou léčbu!

Když se vzbudíte s kýcháním, kašlem, rozbolavění, s horečkou, s pocitem bolavých svalů, jak poznáte, že jde o chřipku nebo jen nachlazení?

Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením. Nachlazení je rozhodně mírnější onemocnění než je chřipka. Při nachlazení se můžete cítit špatně nanejvýš pár dní, při chřipce se budete cítit velmi špatně po dobu několika dnů až týdnů. Chřipka může také způsobit vážné zdravotní problémy, jako je třeba zápal plic.


Jaké jsou běžné příznaky nachlazení?

Příznaky nachlazení nejčastěji začínají bolavým krkem, tento pocit obvykle zmizí po dni nebo dvou. Dalším příznakem je rýma, která má většinou vodnatou konzistenci. Únava může následovat společně s kašlem mezi čtvrtým a pátým dnem. Během nachlazení se nevyskytuje horečka, pouze zvýšená teplota. Nachlazení obvykle trvá týden. Pokud se příznaky nachlazení ani po týdnu nezlepšují, může jít o bakteriální infekci, což znamená návštěvu lékaře.  Někdy může dojít k záměně nachlazení za alergickou rýmou (existují i zimní a podzimní alergie), nebo záněty vedlejších nosních dutin. 

Jaké jsou běžné příznaky chřipky?

Chřipkové příznaky jsou obvykle mnohem závažnější než příznaky nachlazení. Příznaky chřipky jsou silnější bolest v krku, horečka, bolest hlavy, bolesti svalů, kašel někdy i střevní potíže.
Většina chřipkových příznaků se postupně zlepšují během dvou až pěti dnů, nicméně chřipka na rozdíl od nachlazení trvá i přes týden nebo více. Častou komplikací chřipky je zápal plic, zvláště u dětí, starších osob, nebo osob s plicními nebo srdeční problémy. Dalším typickým příznakem je horečka, která se neustále vrací poté, co již pominula na den nebo dva.

Co dělat při prvních příznacích?

Oba typy onemocnění jsou virového původu, takže léčba antibiotiky organismus pouze více zatíží a celková doba vyléčení se může značně protáhnout. Pokud se objeví první příznaky, tak je velmi důležité zůstat doma, v domácí péči, jelikož oba druhy onemocnění jsou silně nakažlivé. Dejte svému tělu šanci a klid se vyléčit. Potom se doba léčby a rekonvalescence hodně zkrátí. Jestliže s nachlazením a chřipkou dále chodíte do práce, nejenom, že ohrožujete své okolí, ale nedáte svému organismu možnost se vyléčit.

Jaká léčba je účinná?

  •  Snižte horečku - tělesná teplota do 38 má pozitivní efekt pro organismus, pomáhá totiž imunitnímu systému „zabíjet“ viry. Nebojte se tedy, a pokuste se jí snížit zábaly. Namočte osušku anebo prostěradlo do studené vody, vyždímejte jej a obalte si s ním celé tělo od podpaží dolů. Na to dejte deku, lehněte si do postele a přikryjte se. 
  •  Zajistěte si dostatečný pitný režim – v době léčby a zejména pokud máte vyšší teplotu potřebujete dostatek teplých nebo vlažných tekutin. Ideální v tomto případě jsou bylinné čaje obsahující byliny, které mírní horečku, bolesti svalů a napomáhají odkašlávání. Těmi jsou zejména Vrba bílá, Lípa srdčitá,Bez černý nebo Podběl.
  •  Zkuste bylinnou koupel – pokud ustoupí akutní horečka, tak na urychlení léčby a regeneraci bolavých svalů velmi dobře působí koupel z Kopřiv. Dejte 3 vrchovaté hrsti sušených kopřiv do hrnce vodou, nechte 5 minut povařit, 10 minut odstát a přeceďte do vany. Koupel trvá 15 minut, pak se zabalte do osušky a lehněte si pod peřinu. Tato koupel je velmi účinná.
  • Při bolestech hlavy můžete zkusit inhalaci: v hrnci mírně 2 minuty povařte 2 hrsti květu černého bezu, nakrájený česnek a nadrcený kmín. Odstavte, nechte lehce vychladnout a pak se nad tuto teplou lázeň nakloňte s ručníkem přehozeným přes hlavu a vdechujte odpařující se látky nosem. Po takto provedené inhalaci se dýchací cesty uvolní a uvolní se tlak v oblasti čelních dutin.
  • Nenahraditelnou bylinou při chřipce a nachlazení je tinktura z pupenů Lichořeřišnice. Již při prvních příznacích nasaďte zvýšenou dávku. První 2 dny užívejte 10 kapek každé 3 hodiny a váš zdravotní stav se velmi rychle zlepší.

Nezapomínejte na prevenci!

Chřipkové epidemie většinou přichází na přelomu roku, v lednu a únoru. Stále máme čas posílit svůj imunitní systém. Můžete zvolit třeba tinkturu z Třapatky nachové - Echinacea nebo velmi účinnou směs z pupenů Imunita Vyzkoušejte naší novinku! Velmi účinné bylinné kapsle OCHRÁNCE v originální receptuře, které jsou složené z velmi účinných koncentrátů z grepových semínek a léčivých hub.

Chřipku a nachlazení mají jen ti nepřipravení. My už víme jak na to!

















Je čas na první jarní očistu!

Naše tělo vnímá změny ročních období a reaguje na ně velmi intenzivně.

Ne vždy se však shoduje počasí s tím, jaké roční období naše tělo prožívá.

Málo kdo ví, že v našem organismu začíná jaro již se svatým Valentýnem. V tuto dobu můžeme pomalu začít odlehčovat svojí stravu a zařazovat lehké očisty. Pokud je k tomu ještě měsíc ve fázi ubývání, tak očista je daleko efektivnější.

Zázrak jménem vláknina

Typická česká strava mnoho zdrojů vlákniny neobsahuje. Celkově konzumujeme sotva polovinu doporučeného denního množství vlákniny. Přitom tato složka potravy je velice důležitá z hlediska zdraví, správného zažívání, hubnutí a přirozených očistných mechanismů organismu. Hlídat si její dostatečný přísun by mělo být prvním krokem k úspěšné první jarní očistě a celkovému zdravému životnímu stylu.

Proč je vláknina tak důležitá ?

Vláknina je složka potravy rostlinného původu, která je sama o sobě jen těžko stravitelná. V našem zažívacím traktu ale dělá hotové divy, a proto se jí také často říká "kartáč střev". Zdravotní benefity vlákniny jsou neoddiskutovatelné, její velký význam se zmiňuje například v souvislosti s vysokou hladinou cholesterolu, kardiovaskulárními chorobami, nadýmáním, zácpou , střevními chorobami, obezitou i diabetem. V těle vytváří přirozenou očistu střev.

Rozpustná vláknina

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná dobře bobtná ve vodě a umí několikanásobně zvětšit svůj objem. Díky tomu vyvolává rychlejší pocit nasycení a prokazuje tak skvělou službu i při redukční dietě. Zároveň zpomaluje vstřebávání živin z potravy, například cukru, což je důležité zejména pro diabetiky.

Zdrojem rozpustné vlákniny je především ovoce a zelenina. Na jaře vsaďte zejména na různé druhy klíčků, zelených salátů nebo mladých výhonků bylin.

Dalším zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, obilniny nebo brambory. Můžete ji ale do jídelníčku dostat i ve formě přírodního psyllia neboli obalů semen jitrocele indického.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina má spíše mechanickou, ale o nic méně důležitou funkci. Zvyšuje objem stolice ve střevech a zároveň podporuje jejich peristaltiku, takže stolice traktem projde rychleji. Nerozpustná vláknina na sebe váže škodlivé látky a pomáhá je dostat rychleji z těla, je důležitá v prevenci zácpy, rakoviny střev a hemoroidů. Najdete ji zejména v obilných slupkách a otrubách, ve slupkách ovoce či rajčat, v oříšcích, semenech a některých druzích zeleniny.

Oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný. Skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou například lněná semínka.

Tip na první jarní očistnou kůru s rozpustnou vlákninou:

Do misky nasypejte 1 polévkovou lžíci rozpustné vlákniny Psyllium s některým přírodním aromatem (malina, jahoda, pomeranč, kokos). Zalijte vlažným mandlovým mlékem a přidejte nakrájené sušené švestky a fíky. (Sušené ovoce je nutné předem opláchnout horkou vodou.) Tuto směs snězte ráno na lačno.

V poledne po obědě popíjejte bylinný čaj Čistící a 3x denně užívejte tinkturu z pupenů Kopřiva.

Předejděte jarní únavě. Začněte s očistou již dnes!








 






Cukrovka – skrytý zabiják!

Říkate si, že jste ještě na cukrovku mladí? Opak může být pravdou! Cukrovka II. typu bývala dříve onemocněním starých lidí, také se jí říkalo „stařecká cukrovka“. Toto ale již dávno neplatí. S cukrovkou II. typu se velmi často setkáváme již u daleko mladších osob. Týká se tento problém i Vás?

V posledních letech první příznaky kolísající hladiny cukru v krvi mají již lidé kolem třicátého roku života. Vše souvisí se stresem a jídelníčkem.

Základními projevy kolísajícího cukru je únava, nervozita, náhlé pocení, chronické záněty ledvin, trávicí potíže, záněty žil, poruchy vidění.....

Co to je cukrovka II. typu?

Při cukrovce II. typu se sice ve vašem těle inzulin tvoří, ale jeho množství není dostatečné nebo jej máte dost, ale vaše buňky na něj reagují nedostatečně. Na rozdíl od cukrovky I. typu, kdy dochází ke zničení části slinivky, kde se inzulín vytváří, a to většinou buňkami vlastními. Jedná se o tzv. autoimunitní onemocnění. V tomto případě chybí inzulin v těle úplně.

Cukrovka II. typu vzniká převážně v dospělosti, a to pozvolně. Tento typ cukrovky při včasném zjištění je poměrně dobře léčitelný a správnou úpravou stravy a celkového životního stylu je možné hladinu cukru dlouhodobě udržovat na dobré úrovni i bez chemické medikace.

Jaké jsou příčiny vzniku cukrovky?

Cukrovka II. typu je civilizační onemocnění vznikající stručně řečeno z přebytku jídla, nedostatku pohybu a ze všudypřítomného stresu. Nadměrným požíváním cukru (téměř v každém, i slaném jídle), nekvalitních tuků, alkoholu a různých chemických látek včetně léků trvale způsobujeme extrémní metabolické přetížení pro naše játra, slinivku a následně celý zažívací trakt. Chronickým nedostatkem pohybu se nedostatečně aktivují naše svaly, a buňky v nich ztrácejí citlivost na inzulin.

Stres – spouštěč našich nemocí

Dlouhodobý chronický stres zatěžuje celý náš organismu. Nutí tělo k větší produkci stresových hormonů, což způsobuje nerovnováhu v jiných hormonálních oblastech, mimo jiné i v produkci inzulinu. Při stresu se nám také „přivírají“ vývody ze slinivky a ze žlučníku, takže strava je ve střevech špatně zpracována. Následují pak různé zažívací potíže.

Pokud vám hladina cukru v krvi neustále kolísá, a třeba při dovolené nebo ve fázi odpočinku jí máte normální, tak se jedná o typickou počínající cukrovku způsobenou stresem.

Při prvním zjištění zvýšené hladiny cukru v krvi je vhodné se domluvit s lékařem, upravit si životní styl a pravidelně měřit hladinu cukru v krvi, aby bylo jasné, jestli se jedná již o trvalé poškození anebo je možné ještě nastartovat regenerační procesy. Pokud hladina kolísá tak, že někdy bývá v normálu i bez chemické medikace, je velká šance vyhnout se rozvoji tohoto civilizačního onemocnění.

Komplikace cukrovky

Cukrovka jako onemocnění se dá dobře ovlivňovat užíváním farmaceutických léků, takže v současné době se již nejedná o smrtelné onemocnění. Daleko závažnější jsou však pozdní komplikace, mezi něž patří poškození periferních cév, což má za následek velmi špatné prokrvení končetin, poškození oční sítnice, zvýšené riziko infarktu a mozkové mrtvice, selhávání ledvin a celkovou sníženou hojivost ran.

Desatero pro prevenci cukrovky

  1. Naučit se číst složení potravin a znát co které složky v nich způsobují.
  2. Snížit celkový příjem cukrů, a to zejména těch skrytých v potravinách a nápojích
  3. Snížit celkový příjem ztužených tuků, a to zejména v potravinách (sladké tyčinky, průmyslově vyráběné sladké pečivo)
  4. Dodržovat dostatečný příjem bílkovin, které jsou pro tělo zdrojem dlouhodobé energie, a my pak nemáme různé chutě na sladké
  5. Pravidelně konzumovat mořské ryby anebo potravinové doplňky s obsahem omega 3 kyselin
  6. Snížit pití alkoholu na minimum anebo úplně abstinovat
  7. Pokud užíváte dlouhodobě léky konzultovat s lékařem nebo lékárníkem vhodnost a nutnost jejich užívání, případné kombinace. Velké množství léků zejména na hormonální bázi mohou cukrovku vyvolat
  8. Dodržovat správné rozložení pracovního dne na práci a odpočinek. Naučit se různé typy relaxací.
  9. Jíst minimálně 5x denně menší dávky s menší přílohou a větším obsahem zeleniny za dodržení vyváženosti stravy
  10. Pravidelně se hýbat. Denně chodit 30 minut rychlou chůzí

Jaké byliny nám pomohou?

Příroda ve svém nitru skrývá lék na každou naši nemoc. Jen je potřeba jej najít. Výluh z pupenů Borůvky černé snižuje hladinu cukru v krvi a chrání oční pozadí. Bylinný čaj Anticukr  nebo směs z pupenů Anticukr sníží hladinu cukru v krvi, a také ochrání ledviny a cévy. Tinktura z Morušovníku  upraví občas kolísající hladinu cukru v krvi a snižuje chuť na sladké.  Přírodní kapsle Aloe C+ působí jako velmi účinná prevence. Při velkém psychickém zatížení nezapomeňte na Šišák bajkalský  nebo kořen přírodní kapsle Pohoda

Začněte s prevencí již teď, nečekejte až vás postihne tato nemilosrdná diagnóza!












Jak na zdravé ledviny? Jezte luštěniny!

Všimli jste si ledvinového tvaru fazolí? Je přirozené, že pokud se některá rostlina podobá určitému orgánu, pak je tato rostlina pro daný orgán prospěšná. Díky luštěninám se vám navíc velmi rozšíří jídelníček.

 Z fazolí lze uvařit chutný guláš, jsou skvělým základem pro luštěninové pomazánky, saláty. Určitě vám budou chutnat i husté krémové fazolové polévky či omáčky. Tyto jídla miluji, protože jejich příprava je rychlá, jednoduchá, většinou v jednom hrnci a dává nám více prostoru právě na odpočinek, který je v tomto období důležitý.

Fazolí rozlišujeme několik druhů např. fazole bílá je vhodná do salátů či polévek, fazole adzuki k obilovinám do rizot, nebo ke sladké úpravě, mungo fazole používáme na klíčení.

Fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, díky kterým můžeme omezit bílkoviny živočišné. Obsahují zdravé tuky, z minerálních látek např. draslík, hořčík, fosfor, zinek, železo, vápník, díky kterým máme více energie, z vitaminu to jsou vit. B1, B2, B6, B9 a vit. E přispívající ke zdraví srdce a k  psychické pohodě.

Vzorový jídelníček pro posílení ledvin.

Snídaně:

1. Domácí fazolová polévka – Na ghí orestujeme cibuli, mrkev, kurkumu a následně opláchnutou rýži. Po chvíli zalejeme vroucí vodou, přidáme močením změklé fazole adzuki, nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Na závěr ochutíme miso pastou (místo soli)-již nevaříme a ozdobíme petrželkou.

2. Jáhlová kaše s vlašskými ořechy a medem – uvařené jáhly osladíme lžíci medu, přidáme mleté vlašské ořechy (2PL), sušené meruňky, trochu másla a posypeme skořicí.

3. Pohankové palačinky s medovými jablky. Návod najdete v našich receptech.

Svačina:

1. Miska směsi vlašských ořechů a křížal – hrst ořechů, hrst křížal z jablek, lžička černého sezamu (možno pokapat javorovým sirupem).

2. Svačinový salát – nastrouhaná mrkev, jablko, slazené medem a sypané mletými vlašskými ořechy a skořicí.

3. Makový koláč s jablky. Návod najdete v našich receptech.

Oběd:

1. Dušené batáty s cizrnou a rýží – Návod najdete v našich receptech.

2. Candát na bylinkách – filátka z candáta osolíme, opepříme a orestujeme na ghí z obou stran a uložíme v teple. Na omáčku očistíme 3ks fenyklu, s česnekem nakrájíme na plátky a zlehka restujeme na olivovém oleji. Když plátky zezlátnou, osolíme, zalijeme mandlovou smetanou a dusíme asi 5 minut. Na závěr ochutíme citronovou šťávou. Bylinkový přeliv – petržel, hrst rukoly a 10 lístků bazalky rozmixujeme s česnekem, oreganem, pokapeme olivovým olejem a zlehka osolíme, dochutit můžeme opět citronem. Podáváme s pohankou či jinou obilovinou.

3. Krůtí na houbách s kernottem. Očištěné maso lehce naklepejte, osolte a opepřete a restujeme z obou stran v hlubší pánvi na rýžovém oleji. Přidáme plátky česneku, houby a podlijeme bílým vínem, když se víno odpaří, přidáme zeleninový vývar a dusíme do měkka. Nakonec přimícháme zelenou petrželku na ozdobení. Kernotto (kroupu ze špaldy) uvaříme dle návodu a podáváme.

4. Dušená zelenina – na ghí orestujeme pórek, mrkev, zelené fazolky a brokolici (předem malé růžičky zalijeme vroucí vodou a necháme 15 minut změknout). Na závěr zakápneme tamari omáčkou a umeoctem. Podáváme k pokrmu 2 a 3.

Svačina:

1. Pomazánka z mungo fazolí s kváskovým žitným chlebem. Návod najdete v našich receptech.

2. Domácí kokosový jogurt – kokosový krém (zn. Exotic food) zahřejeme (nesmí vařit), přidáme 1PL medu, obsah 2 kapsle probiosanu nebo jiné probiotické kultury. Můžeme ochutit dle priorit vanilkovým extraktem, kakaem. Dáme do skleniček a při pokojové teplotě necháme 24hodin fermentovat.

3. Směs ořechů s amalaki. Amalaki jsou přirozeným zdrojem vit. C. Tip: náhrada bonbonu pro děti – pouze 3ks splňují DDD vitaminu.

Večeře:

1. Prejt z adzuki fazolí a kysanou zeleninou: Přes noc si namočíme 200g adzuki a 120g ječných krup. Odmočené fazolky uvaříme v čisté vodě v tlakovém hrnci (20minut). Kroupy ve vodě, v které se močily, vaříme s trochou soli (pozor mají tendenci skypět). Na oleji osmahneme cibuli, česnek, sušený zázvor a špetku soli. Přidáme adzuki s trochou vývaru, v kterém se vařily, přisypeme uvařené kroupy a do vypaření tekutin dusíme. Na závěr dochutíme tamari, majoránkou, čerstvým česnekem a pepřem. Podáváme s kváskovým chlebem a kyselým zelím.

2. Brokolice zapečená s tvařůžky - Brokolici napaříme, přendáme do zapékací misky, posypeme na kousky nakrájenými olomouckými tvarůžky a dáme na 8 minut zapéct do trouby. Podáváme s kváskovým pečivem.

3. Cizrnová pomazánka (humus) s žitnou bulkou – Vařenou cizrnu rozmixujeme s 3 stroužky česneku, 2 PL citronové šťávy a 1ČL himalájské soli. Mažeme na žitnou bulku, přidáme několik lístků rukoly.

Doporučení na závěr:

·       pořádně a dlouze KOUSÁME!

·       pijeme převážně mezi jídly, v zimních měsících teplé neslazené nápoje např. z čajů Serafin Zimní čajnebo Restart, teplou převařenou vodu.

·       ovoce 1-2ks denně (vyhýbáme se citrusům)

·       zelenina 3x denně 2x tepelně upravená, 1x syrová

·       pečivo 1x denně – kváskové celozrnné

·       dostatečně odpočíváme

·       1hodina pohybu na čerstvém vzduchu denně

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce Serafin a výživový specialista












Výhody koupele s epsomskou solí

Koupele s epsomskou solí jsou naplněny hořčíkem, který v průběhu posledního půl století v našem příjmu významně poklesl, důvodem jsou zejména změny potravinářské a zemědělské.
                                
Hořčík pomáhá regulovat neuvěřitelných 325 enzymů a řídí naše základní tělesné funkce. Pomáhá se vším možným, od ovládání funkce svalů, až po odstraňování škodlivých toxinů z našeho těla.
Studie ukazují, že koupáním se v lázni s epsomskou solí, která je známá též jako síran hořečnatý, vstřebáváme hořčík kůží daleko snadněji nežli vnitřním užíváním hořčíku jako doplňku stravy, kdy je jen částečně metabolizován.

Navíc sírany hrají důležitou roli při vytváření mozkové tkáně
a kloubních proteinů.
Jako zdraví prospěšné výhody solné koupele můžeme uvést:

-   podporu srdce a oběhového systému, snížení nepravidelného srdečního rytmu, zabránění kornatění tepen, snížení krevních sraženin a snížení krevního tlaku.

-   zlepšení schopnosti využívat inzulín, snížení výskytu a závažnosti cukrovky.

-   vyloučení toxinů a těžkých kovů z buněk, léčení kožních problémů a celková podpora těla ve zbavování se škodlivých látek.
   -   úlevu od bolesti zad a končetin, svalového napětí a svalových křečí.

   -   zlepšení absorpce živin.

   -   podporu vytváření kloubních proteinů, mozkové tkáně a mucinu.
-   uvolnění nervového systému, předcházení nebo zmírnění bolestí hlavy a migrén.

-   zlepšení užívání kyslíku.

-   celkové uvolnění a regeneraci, což nakonec napomáhá i klidnějšímu spánku.
Obzvláště poslední bod je velmi důležitý jak pro naše tělo, tak i pro naši psychiku. Představme si, že se právě noříme do solné koupele. Zpočátku bychom mohli být neklidní, zahlcení vším možným, plní stresu z vyčerpávajícího dne. 

Postupně se v solné vodě začneme uvolňovat a naše tělo, mysl i emoce se snad konečně dočkají odpočinku.
Navíc solné vodě můžeme dovolit odebrat z nás vše staré, nefunkční a třeba ji i nechat nás inspirovat něčím novým, neotřelým. 

Účelem je získaní pocitu osvěžení a obnovení. V tom nám může pomoci i vědomé zpomalení dechu a soustředění se na každý nádech a výdech, což by mohla být taková hlavu pročišťující meditace při příjemné koupeli ;)











O překyselení organismu

Acidobazická rovnováha neboli vyrovnanost mezi kyselinami a zásadami v těle je důležitá pro správné fungování látkové výměny a zažívání. Je podstatná také pro činnost enzymů, pro celkové zdraví organismu a navíc určuje rychlost stárnutí a rozvoj onemocnění.

Rozličné názory na překyselení organismu

Častým argumentem lékařů či zdravotnických pracovníků je, že překyselení těla neexistuje, že je to jen výmysl léčitelů. Je to jen otázka úhlu pohledu. Lékaři z anatomického pohledu na tělo mají pravdu. Na úrovni vnitřního prostředí v organismu (na úrovni krve) musí být v těle stabilní prostředí, jinak bychom umřeli.

Důležitá role vyrovnaného pH v našem těle

PH naší krve musí mít lehce zásaditou hodnotu 7,365. Jakmile by se jen mírně vychýlila, došlo by k rozvratu vnitřního prostředí organismu, a ten umírá. Tomu je podřízena celá funkce těla, která se snaží tuto hodnotu udržet. Do krve se nám dostávají metabolickými procesy různé látky včetně kyselin. Tyto kyseliny se mohou do krve dostávat např. dýcháním (oxid uhelnatý), ale nejčastěji stravou.

Krev musí mít vyrovnané pH a veškerá činnost orgánů v těle je této logice podřízena. Kyselou krev tělo neutralizujeza každou cenu. Děje se to například vyplavováním zásaditých minerálů, zejména vápníku, i když tím způsobuje jeho deficit v ostatních částech a orgánech.

Při metabolismu živin, které obsahuje naše strava, vzniká velké množství vedlejších produktů a mimo jiné i kyselin. Například při štěpení cukru v těle vzniká jako vedlejší produkt kyselina močová. A to je právě ten typ překyselení organismu, na který v poslední době začínají upozorňovat lidé zabývající se přírodními typy léčby. Jedná se o nadměrné množství kyselin, které vnikají do našeho organismu zejména ze špatného složení stravy a ze stresu.

Podíváme-li se na pH trávicího traktu člověka, zjistíme, že v ústech a hltanu je zásadité. Zde dochází k prvnímu trávení uhlohydrátů prostřednictvím enzymů (ptyalin).

V žaludku je prostředí velmi kyselé, které je potřebné k prvnímu trávení bílkovin. Dále strava postupuje do první části tenkého střeva do tzv. dvanáctníku, kde se promíchá částečně natrávená strava se žlučí a trávicími enzymy slinivky.

Takto natrávená strava postupuje do tenkého střeva, které je nejdůležitější pro vstřebávání živin do organismu. K tomu je nezbytné zásadité prostředí (pH 8-8,5). Na kvalitě tenkého střeva a jeho zásaditém pH značně závisí naše zdraví a kvalita našeho imunitního systému.

Zbytky natrávené stravy pak pokračují do tlustého střeva osídleného mikroorganismy, které dokončují trávicí a vylučovací proces. I tyto mikroorganismy potřebují ke svému životu zásadité prostředí. Až v oblasti sigmatu a konečníku se mění prostředí na kyselé.

Pokud by neutralizace nenastala, znamenalo by to, že dojde k postupnému narušení rovnováhy, organizmus se dostane do stavu toxémie a v konečném důsledku nastane smrt. Při nižším pH totiž hemoglobin nepřenáší kyslík a dojde k zadušení.

Organismus za všech okolností udržuje toto pH v normálu a to na úkor toho, že si bere na neutralizaci zásadité minerály ze svalů, cév, kloubů, kostí... 

Projevy a důsledky překyselení

Dokonalost trávení ovlivňuje kvalitu krve, a tím kvalitu všech buněk v organismu. Čínská medicína tvrdí, že „krev vzniká ve střevě“. Hlavním úkolem naší krve je rozvádět živiny v našem těle. Většina živin se vstřebává na sliznici tenkého střeva. Tenké střevo také patří do soustavy imunitních orgánů.

Pokud se v našem tenkém střevě štěpí převážně kyselinotvorné potraviny, pak dochází k negativnímu vstřebávání těchto kyselin do krve. A tím vzniká překyselení organismu. Tělo musí následně tyto kyseliny neutralizovat vyplavováním zásaditých minerálů tak, aby udrželo stabilní vnitřní prostředí.

Vznik infekcí

Velmi důležité je uvědomit si, že narušené, kyselé prostředí v tenkém střevě je živnou půdou pro pomnožení kvasinek, a tím ke kvasinkovým infekcím.

Kvasné procesy v oblasti tenkého střeva neumožňují správné trávení a vstřebávání živin do krve. Pokud se podobné procesy v oblasti tenkého střeva opakují, dochází k poruchám imunitního systému, k překyselení organismu. Kvasné procesy umožňují růst kvasinek a plísní. Plísně produkují jedovaté zplodiny, které poškozují celou látkovou výměnu.

Důležitost vápníku

Organismus udržuje své pH v normálu zejména pomocí vápníku, ale i dalších minerálů a vitamínů. Rezerva vápníku je z 99 % v kostech a 1 % v tělních tekutinách. Při dlouhodobě překyseleném organismu se vápník odebírá z kostí, což vede k řídnutí kostí – osteoporóze.

Vápník mimo jiné zajišťuje i funkčnost všech svalů. Při jeho nedostatku vzniká únava svalů, snížená pohyblivost a svaly jsou ochablé. Třeba chronická únava mívá často příčinu v nedostatku vápníku a minerálních látek na svalové úrovni.

Nedostatkem vápníku trpí i funkčnost našeho imunitního systému, protože je nezbytný pro aktivaci funkce enzymů. Při neutralizaci kyselin v organismu určitým minerálem vzniká chemicky kyselá sůl. Pokud tato sůl nemůže odejít z těla přirozenými cestami, hledá tělo řízené pudem sebezáchovy úložiště pro tyto škodliviny.

Jsou to místa a orgány, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde k jejich bezprostřední dysfunkci. U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá na jiné onemocnění (artróza, ledvinové kameny, gynekologické výtoky, vysoký krevní tlak, žlučové kameny apod.).

Nejčastější onemocnění, na jejichž vzniku se podílí chronické překyselení organismu:

  • chronická únava, alergie, ekzémy, astma, poruchy imunity, onkologická onemocnění, artróza, osteoporóza, degenerativní poškození kloubů, zácpa, průjem, gynekologické záněty a výtoky, neplodnost, chronické bolesti hlavy, cukrovka, metabolické poruchy, nadváha, otoky, vysoký krevní tlak, arterioskleróza, křečové žíly, kazivost zubů, padání vlasů, ledvinové a močové kameny, vysoká hladina cholesterolu v krvi či žlučové kameny


Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Začněte tím nejjednodušším. Upravte si svůj jídelníček tak, aby obsahoval mírnou převahu potravin, které se v těle štěpí zásaditě.

Zásadotvorná strava

Naše výživa musí obsahovat všechny základní složky :  tuky, cukry,bílkoviny, minerály a vitamíny.V našem celkovém jídelníčku by rozhodně měly převažovat zásadotvorné potraviny, ale samozřejmě nelze konzumovat pouze vyloženě zásadotvornou stravu.

Základní kyselinotvorné potraviny

  • alkohol, jednoduchý cukr, bílá mouka, mléko, káva, alkohol, slazené limonády, konzervační látky, umělá sladidla, uzené, solené a grilované potraviny, margaríny, maso a živočišné bílkoviny, uzeniny, nadbytek tuků a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují

Základní zásadotvorné a neutrální potraviny

  • obiloviny, rýže zejména celozrnná, pohanka, jáhly, všechny druhy zeleniny, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, výrobky ze sóji, olejnatá semena (dýňová, slunečnicová, sezamová), mandle, ovoce a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují

Chytáky v určování kyselinotvorných potravin

Neplatí vždy, že na chuť kyselé potraviny musí být kyselinotvorné. Např. kysané zelí působí zásadité prostředí v těle, ale alkalické mléko, které se používá jako první pomoc při vypití kyselin, se po strávení stane kyselinotvorné.

Čeho se vyvarovat

Jedna z nejhorších kombinací ve stravě je jednoduchý cukr a bílá mouka – bohužel skvělým příkladem toho jsou naše typické české kynuté švestkové buchty. Ptáte se proč?

Protože trávení jednoduchého cukru ze švestek a škrobu z mouky vyžaduje rozdílné podmínky. Ovocný cukr je lehce vstřebatelný bez pomoci enzymů, škrob potřebuje k přeměně na glukózu enzymy – amylázy.

Sliny obsahují amylázu ptyalin, který štěpí škroby již v ústech. Pokud do tohoto procesu vstoupí jednoduchý cukr, je tvorba enzymů v ústech i ve slinivce zablokována. Špatně strávený škrob začne v oblasti tenkého střeva kvasit, vznikne přemíra kyselin – pálení žáhy.



zdroj : www.serafinbyliny.cz