Hořčík – drtič kamenů

Kameny se mohou vyskytovat nejen v ledvinách, ale i v dalších místech urogenitálního traktu jako je močovod či močový měchýř. Na tyto problémy trpí muži přibližně třikrát častěji než ženy. V našem článku se podíváme, jaké jsou druhy kamenů, proč vznikají i jak jejich tvorbě předcházet.

Typy ledvinových kamenů

Ledvinové kameny vznikají při nahromadění minerálních solí, které vykrystalizují v močových cestách. Mají různou velikost, od drobounkých částeček k velkým kamenům. Ty pak mohou zablokovat odchod moči.

Nejobvyklejší jsou kaménky ze šťavelanu vápníku. Kameny ze solí kyseliny šťavelové (oxalátové kameny) se vyskytují nejvíce u lidí kolem 40 let se sedavým způsobem života.

Oxalát je silná dikarboxylová kyselina, která reaguje s vápníkem a tvoří nerozpustné soli. Ty pak mohou v ledvinách formovat ledvinové kameny. Oxalátové kameny jsou RTG-kontrastní – jsou vidět na RTG snímku.

Další typy se vytvářejí z kyseliny močové, cystinu a fosfátů. Kameny ze solí kyseliny močové (urátové kameny) postihují převážně lidi kolem 50 let. Ledvinové kameny z kyseliny močové se tvoří při nedostatečném vylučování moči, nebo je-li v krvi nadměrné množství kyseliny močové. To může být i příčinou dny. Urátové kameny nejsou RTG-kontrastní – nejsou vidět na RTG snímku.

Proč vznikají

Hlavní příčinou ledvinových kamenů je nejčastěji špatně volená strava s převahou kyselinotvorných potravin a solí.

Na vzniku kamenů se podílí také pracovní vypětí, rozčilování, strach a jiné stavy zvýšené nervové aktivity, které vedou k přetížení ledvin a nadledvinek, a tím napomáhají vzniku infekce močových cest i tvorbě močových kamenů. Dochází-li přitom k nedostatečnému příjmu tekutin, může nadměrné pocení a dehydratace způsobit vyšší koncentraci moči a krystalizaci močových solí.

Hlavní projevy

Nejběžnějším projevem je akutní ledvinová kolika, vznikající při průchodu kamene močovým traktem. Pro ledvinovou koliku je typická velmi silná bolest v boku, vyzařující do třísla, a vlnovité kolísání intenzity bolesti.

Bolest většinou přichází náhle bez předchozích větších příznaků. Ledviny jsou bohužel orgán, který téměř nebolí, i když nefunguje úplně ideálně. Bolest se většinou objeví až když už nastane závažnější problém.

Hořčík – základní minerál

Hořčík je jeden z nejdůležitějších prvků v lidském těle. Většina hořčíku se vyskytuje v kostech a zubech. V menší míře se nachází v krvi a tkáních. Je nezastupitelný pro většinu biochemických reakcí v lidském těle. Jeho nedostatek zhoršuje průběh prakticky každé nemoci.

Hořčík dokáže snižovat vstřebávání kyseliny šťavelové ve střevě. Tím nejenom že působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů, ale dokáže je v kombinaci s bylinami a vitamíny také pomalu z těla vyloučit.

Další funkce hořčíku v organismu

  • působí proti svalovým křečím
  • je důležitý pro normální činnost nervů a svalů
  • napomáhá transportu cukrů do buněk
  • podporuje účinek inzulinu
  • zlepšuje využití kyslíku v buňkách
  • aktivuje enzymy pro výrobu energie v buňkách
  • posiluje trávení
  • udržuje metabolismus vápníku
  • zabraňuje vzniku oxalátových ledvinových kamenů
  • snižuje možnost vzniku žlučových kamenů s obsahem vápníku
  • pomáhá při zadržování moči
  • pomáhá udržovat tvrdou zubní sklovinu a odolnost vůči kazivosti zubů
  • zabraňuje demineralizaci kostí
  • zlepšuje paměť, myšlení
  • udržuje v dobrém stavu kardiovaskulární systém
  • zabraňuje usazování vápenatých sloučenin v cévách
  • upravuje krevní tlak
  • řídí hladinu cholesterolu (spolu s lecitinem a vitaminem B6)
  • napomáhá při udržení acidobazické rovnováhy
  • reguluje funkci štítné žlázy
  • u mužů přispívá ke správné funkci prostaty

Prevence a léčba ledvinových kamenů

Hořčík v množství 600-800 mg/ den v kombinaci s vitamíny řady B.

Bylinný čaj s obsahem listů Břízy bělokoré a nati Celíku Zlatobýlu

Tinktura z Jehlice trnité

Další doporučení

Snížení příjmu kyselinotvorných potravin, a to zejména cukru, soli, mléka a bílé mouky.

Každé ráno vypít 2 dcl vlažné vody se šťávou z čerstvého citronu. Obsažená kyselina citronová na sebe váže vápník z moči a zabraňuje tak tvorbě ledvinových kamenů a také jejich zvětšování.

Zvýšit příjem kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

1x týdně koupel ve směsi z Kopřivy a Přesličky.

Důležitý tip závěrem

Neužívejte vysoké dávky vit. C v potravinových doplňcích, kde je ve formě kyseliny askorbové. Zvyšuje to riziko vzniku ledvinových kamenů. Vitamín C v potravinových doplňcích můžete přijímat ve formě koncentrátů z ovoce např.  Camu camu










Kašel - jeden příznak - více nemocí

Kašel je jednou z nejčastějších zdravotních obtíží, které vedou nemocného k lékaři. Zhoršuje kvalitu života a někdy může být podceňovaným příznakem vážného onemocnění.

Diagnostika příčin kašle bývá někdy obtížná, a to především u dlouhodobě trvajících forem.

Obecně se kašel rozlišuje na akutní a chronický. O chronickém kašli mluvíme, pokud trvá déle jak 7 týdnů.

Akutní kašel vlhký

Vzniká většinou jako příznak akutního zánětu průdušek.

Nejčastěji to bývá při různých formách chřipek a nachlazení, při virových, ale i bakteriálních infekcích. Nemocný má většinou teplotu, je unavený a vykašlává žlutě až zeleně zbarvený sekret.

Přírodní léčba: podáváme byliny, které působí protizánětlivě, tlumí kašel, teplotu a podporují imunitu. Velmi účinná je Lichořeřišnice větší, ale i Vrba bílá či květ Bezu černého. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Nastydnutí, tinkturu z pupenů Lichořeřišnice nebo čajový koncentrát Průdušky a plíce.

Akutní kašel suchý

Suchý, dráždivý kašel většinou provází zánět nosohltanu a vedlejších čelních dutin. I ten bývá příznakem virových nebo bakteriálních infekcí, ale také alergií.

Přírodní léčba: podáváme byliny, které zvlhčují a chrání sliznice horních cest dýchacích, a zároveň mají mírný antialergický účinek. Velmi účinná je Divizna velkokvětá, Proskurník lékařský nebo Mateřídouška úzkolistá. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Čelní dutiny nebo Průdušky či tinkturu z pupenů Divizna.

Chronický kašel

Pokud kašleme déle jak 7 týdnů, může se jednat o chronický kašel.

Dlouhotrvající, dráždivý kašel může mít celou řadu příčin a může souviset s velkým množstvím chorob. Vybíráme tři nejčastější:

Astma

Průduškové astma je jeden z projevů alergických reakcí v organismu. Ve své počáteční, lehké formě se dá dobře ovlivňovat bylinami, ale je potřeba spolupracovat s odborníkem na bylinnou léčbu.

Jelikož je tento problém spojený s alergiemi, léčba vyžaduje nejenom užívání bylin, ale i celkovou úpravu životního stylu.

Chlamydiová infekce

Bakterie Chlamydia pneumoniae, se šíří vzduchem a je v populaci velmi rozšířená. Postihuje primárně plíce a způsobuje chronický, někdy velmi úporný kašel, který nereaguje na běžnou léčbu na kašel a většinou ani na antibiotickou léčbu.

Záludnost této bakterie spočívá v tom, že se může z plic rozšířit do celého těla, čímž stoupá riziko chronického průběhu onemocnění.

Kromě výše zmíněného úporného kašle můžete kýchat, cítit slabost nebo být velmi unavený. Diagnostikovat se dá sérologickým vyšetřením v odborné laboratoři.

Přírodní léčba: V tomto případě přicházejí na řadu přírodní přípravky „vyššího kalibru“. Je potřeba nasadit byliny i medicinální houby, jen tak může být léčba úspěšná. Podmínkou je také dostatečně dlouhá doba užívání, někdy až šest měsíců. Z konceptu Serafin velmi dobře funguje kombinace přírodních kapslí Ochránce a Vilcacora. Doplňujeme pak čajem Imunita a Průdušky.

Reflux jícnu

Zdánlivě toto onemocnění nepatří do tématu horních cest dýchacích, ale jeho hlavním příznakem je kašel.

Reflux jícnu vzniká uvolněním dolního svěrače jícnu, který odděluje jícen od žaludku. Při tom dojde k proniknutí kyselého obsahu žaludku do jícnu. Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání,  zápachem z úst.

Velmi typickým příznakem refluxu jícnu bývá chronický kašel, který často není z počátku přisuzován této chorobě. Až po vyčerpání klasické léčby na kašel, která nebývá v tomto případě úspěšná, přichází na řadu další pátrání po příčině chronického kašle, a tou bývá právě reflux jícnu.

Kašel je v tomto případě následkem toho, že výpary kyselin dráždí průdušky. Tento symptom se objeví i tehdy, když nás trápí „stresový reflux“, tj. pálení žáhy se objeví jen ve stresových situacích, případně při nervozitě vznikne pálení žáhy, reflux a kašel.

Přírodní léčba: podáváme byliny s větším obsahem hořčin, ale také slizové byliny na ochranu sliznic trávicího traktu. Dobře působí Puškvorec lékařský, Sléz přehlížený a také kořen Čekanky obecné. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Žaludek a dvanácterník a přírodní kapsle Digestiv.

Nepodceňujte i zdánlivě malý „kašlík“. Vaše tělo vám jeho prostřednictvím dává zprávu, že není něco v pořádku. Vy ale už víte jak na to!









Chřipka nebo nachlazení? Zvolte správnou léčbu!

Když se vzbudíte s kýcháním, kašlem, rozbolavění, s horečkou, s pocitem bolavých svalů, jak poznáte, že jde o chřipku nebo jen nachlazení?

Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením. Nachlazení je rozhodně mírnější onemocnění než je chřipka. Při nachlazení se můžete cítit špatně nanejvýš pár dní, při chřipce se budete cítit velmi špatně po dobu několika dnů až týdnů. Chřipka může také způsobit vážné zdravotní problémy, jako je třeba zápal plic.


Jaké jsou běžné příznaky nachlazení?

Příznaky nachlazení nejčastěji začínají bolavým krkem, tento pocit obvykle zmizí po dni nebo dvou. Dalším příznakem je rýma, která má většinou vodnatou konzistenci. Únava může následovat společně s kašlem mezi čtvrtým a pátým dnem. Během nachlazení se nevyskytuje horečka, pouze zvýšená teplota. Nachlazení obvykle trvá týden. Pokud se příznaky nachlazení ani po týdnu nezlepšují, může jít o bakteriální infekci, což znamená návštěvu lékaře.  Někdy může dojít k záměně nachlazení za alergickou rýmou (existují i zimní a podzimní alergie), nebo záněty vedlejších nosních dutin. 

Jaké jsou běžné příznaky chřipky?

Chřipkové příznaky jsou obvykle mnohem závažnější než příznaky nachlazení. Příznaky chřipky jsou silnější bolest v krku, horečka, bolest hlavy, bolesti svalů, kašel někdy i střevní potíže.
Většina chřipkových příznaků se postupně zlepšují během dvou až pěti dnů, nicméně chřipka na rozdíl od nachlazení trvá i přes týden nebo více. Častou komplikací chřipky je zápal plic, zvláště u dětí, starších osob, nebo osob s plicními nebo srdeční problémy. Dalším typickým příznakem je horečka, která se neustále vrací poté, co již pominula na den nebo dva.

Co dělat při prvních příznacích?

Oba typy onemocnění jsou virového původu, takže léčba antibiotiky organismus pouze více zatíží a celková doba vyléčení se může značně protáhnout. Pokud se objeví první příznaky, tak je velmi důležité zůstat doma, v domácí péči, jelikož oba druhy onemocnění jsou silně nakažlivé. Dejte svému tělu šanci a klid se vyléčit. Potom se doba léčby a rekonvalescence hodně zkrátí. Jestliže s nachlazením a chřipkou dále chodíte do práce, nejenom, že ohrožujete své okolí, ale nedáte svému organismu možnost se vyléčit.

Jaká léčba je účinná?

  •  Snižte horečku - tělesná teplota do 38 má pozitivní efekt pro organismus, pomáhá totiž imunitnímu systému „zabíjet“ viry. Nebojte se tedy, a pokuste se jí snížit zábaly. Namočte osušku anebo prostěradlo do studené vody, vyždímejte jej a obalte si s ním celé tělo od podpaží dolů. Na to dejte deku, lehněte si do postele a přikryjte se. 
  •  Zajistěte si dostatečný pitný režim – v době léčby a zejména pokud máte vyšší teplotu potřebujete dostatek teplých nebo vlažných tekutin. Ideální v tomto případě jsou bylinné čaje obsahující byliny, které mírní horečku, bolesti svalů a napomáhají odkašlávání. Těmi jsou zejména Vrba bílá, Lípa srdčitá,Bez černý nebo Podběl.
  •  Zkuste bylinnou koupel – pokud ustoupí akutní horečka, tak na urychlení léčby a regeneraci bolavých svalů velmi dobře působí koupel z Kopřiv. Dejte 3 vrchovaté hrsti sušených kopřiv do hrnce vodou, nechte 5 minut povařit, 10 minut odstát a přeceďte do vany. Koupel trvá 15 minut, pak se zabalte do osušky a lehněte si pod peřinu. Tato koupel je velmi účinná.
  • Při bolestech hlavy můžete zkusit inhalaci: v hrnci mírně 2 minuty povařte 2 hrsti květu černého bezu, nakrájený česnek a nadrcený kmín. Odstavte, nechte lehce vychladnout a pak se nad tuto teplou lázeň nakloňte s ručníkem přehozeným přes hlavu a vdechujte odpařující se látky nosem. Po takto provedené inhalaci se dýchací cesty uvolní a uvolní se tlak v oblasti čelních dutin.
  • Nenahraditelnou bylinou při chřipce a nachlazení je tinktura z pupenů Lichořeřišnice. Již při prvních příznacích nasaďte zvýšenou dávku. První 2 dny užívejte 10 kapek každé 3 hodiny a váš zdravotní stav se velmi rychle zlepší.

Nezapomínejte na prevenci!

Chřipkové epidemie většinou přichází na přelomu roku, v lednu a únoru. Stále máme čas posílit svůj imunitní systém. Můžete zvolit třeba tinkturu z Třapatky nachové - Echinacea nebo velmi účinnou směs z pupenů Imunita . Velmi účinné jsou bylinné kapsle OCHRÁNCE v originální receptuře, které jsou složené z kvalitních koncentrátů z grepových semínek a léčivých hub.

Chřipku a nachlazení mají jen ti nepřipravení. My už víme jak na to!









Ploché bříško? Zkuste náš jídelníček!

Která z nás by si nepřála mít krásné ploché bříško. Podpora správným cvičením je jasná! Ale co strava? Nabízíme skvělý jídelníček.

Základní pravidla:

1. Nepodchladit střeva (studené nápoje, jogurty, zmrzliny...)

2. Přidat prebiotika (kysané výrobky, cibule, česnek, ředkev….) nebo z produktů Serafin Digestiv

3. Neuždibovat, ale mezi jídly dodržet 3 hodiny pauzu

4. Poslední pokrm jíst okolo 19 hodiny

5. 1x týdně zařadit střídavý půst (bez snídaně nebo večeře).

6. Pravidelný pohyb min. 30 minut denně.

7. Vynechat alkohol

Tipy na SNÍDANI:

1. Broskvové nudle s mákem – viz recepty

2. Kváskový chléb s čočkovou paštikou a rajčetem – PAŠTIKA – 250g čočky a 50g krup uvaříme s bobkovým listem. Uvařenou směs rozmixujeme s 50g ovesných vloček, smícháme s 3PL lahůdkového droždí, 1ČL majoránky, 1/4ČL soli, umeocet, 3PL nabobtnaných chia semínek, ½ cibule, 3 stroužky česneku, 3PL olivového oleje. Směs dáme do zapékací misky, půl hodiny zapečeme v troubě na 170°C. Vychladíme.

3. Zeleninová směs s vajíčkem – na pánvi rozpustíme Ghí, orestujeme cibuli, žampion, malou mrkev, osolíme, po 5 minutách přidáme brokolici a rajče, mírně podlijeme vodou a dusíme. Po 5 minutách přidáme 1PL ovesných vloček. 2ks volské oko.

Tipy na SVAČINU:


1. Švestky s chia semínky – na Ghí orestujeme 4ks švestek, pokapeme javorovým sirupem a dusíme 3 minuty. Přidáme 1PL chia semínek promícháme a necháme 10 minut nabobtnat a vychladnout.

2. Ořechová směs – 6ks mandlí, 6 ks vlašských ořechů namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme a ořechy konzumujeme.

3. Kokosová tapioka (prodejny zdravé výživy)

Tipy na OBĚD:

1. Dhal z červené čočky a kroupami. – viz recepty

2. Špenátové rizoto – 2PL olivového oleje nebo trocha Ghí orestujeme utřený česnek. Přidáme špenátové listy 300g, 150g rýže Basmati natural, a 2PL mandlové smetany. Osolíme, promícháme, zalejeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou 1,5cm nad rýži a dusíme doměkka rýže. Posypeme petrželovou natí a nasekanými mandlemi.

3. Zeleninový salát s kozím sýrem – Marináda na zeleninu – olivový olej, pepř, sůl, tamari omáčka - smícháme a marinujeme alespoň 2 hodiny na špalíčky nakrájenou mrkev, celer a červenou řepu. Poté dáme upéct do trouby doměkka. Necháme vychladnout a smícháme s hrstí polníčku, rukoly, 30g vlašských ořechů a 50g kozího sýru. Zálivka: citronová šťáva, javorový sirup, sůl, hořčice.

Tipy na SVAČINU:

1. Mandlový nejogurt od značky Nemleko (prodejny zdravé výživy)

2. Cuketové nudle s ořechy – Cuketu naškrábeme škrabkou na brambory na dlouhé proužky, osmahneme na olivovém oleji, osolíme, přidáme vlašské ořechy a 2PL rostlinné smetany. Prohřejeme a podáváme.

3. Kuskus s bazalkovým pestem. 2 PL bazalkového pesta smícháme s 4ks oliv, 2ks rajčaty a kuskusem. Posypeme mixovaným dýňovým opraženým semínkem.

Tipy na VEČEŘI:

1. Ala květákový mozeček – viz recepty

2. Quiche s brokolicí a rajčaty – TĚSTO: 150g mouky (já používám 2díly žitné, 1 díl z červené čočky) 120g másla, sůl, asi 5 PL studené vody. Nejprve připravíme drobenku z mouky, soli a másla, následně zapracujeme vodu a necháme 1 hodinu odležet v lednici. NÁPLŇ: 3vajíčka smícháme s 250ml smetany a 50ml vody, osolíme. Na malé růžičky si nachystáme brokolici, nakrájíme sušená rajčata a žampióny 1ks. Těsto dáme do formy, pečeme 10 minut. Pak klademe rajčata, žampion a brokolici, zalejeme vajíčkovou směsí a dáme na 30 minut do trouby na 170°C.

3. Celerová pomazánka s kváskovým chlebem – POMAZÁNKA: 1 malou bulvu celeru nastrouháme na jemném struhadle, zakápneme citronem. Přidáme vajíčko uvařené na tvrdo, osolíme, posypeme petrželkou, přidáme 1 stroužek česneku, zalejeme 2PL olivového oleje. Dobře promícháme.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin










Výhody koupele s epsomskou solí

Koupele s epsomskou solí jsou naplněny hořčíkem, který v průběhu posledního půl století v našem příjmu významně poklesl, důvodem jsou zejména změny potravinářské a zemědělské.
                                
Hořčík pomáhá regulovat neuvěřitelných 325 enzymů a řídí naše základní tělesné funkce. Pomáhá se vším možným, od ovládání funkce svalů, až po odstraňování škodlivých toxinů z našeho těla.
Studie ukazují, že koupáním se v lázni s epsomskou solí, která je známá též jako síran hořečnatý, vstřebáváme hořčík kůží daleko snadněji nežli vnitřním užíváním hořčíku jako doplňku stravy, kdy je jen částečně metabolizován.

Navíc sírany hrají důležitou roli při vytváření mozkové tkáně
a kloubních proteinů.
Jako zdraví prospěšné výhody solné koupele můžeme uvést:

-   podporu srdce a oběhového systému, snížení nepravidelného srdečního rytmu, zabránění kornatění tepen, snížení krevních sraženin a snížení krevního tlaku.

-   zlepšení schopnosti využívat inzulín, snížení výskytu a závažnosti cukrovky.

-   vyloučení toxinů a těžkých kovů z buněk, léčení kožních problémů a celková podpora těla ve zbavování se škodlivých látek.
   -   úlevu od bolesti zad a končetin, svalového napětí a svalových křečí.

   -   zlepšení absorpce živin.

   -   podporu vytváření kloubních proteinů, mozkové tkáně a mucinu.
-   uvolnění nervového systému, předcházení nebo zmírnění bolestí hlavy a migrén.

-   zlepšení užívání kyslíku.

-   celkové uvolnění a regeneraci, což nakonec napomáhá i klidnějšímu spánku.
Obzvláště poslední bod je velmi důležitý jak pro naše tělo, tak i pro naši psychiku. Představme si, že se právě noříme do solné koupele. Zpočátku bychom mohli být neklidní, zahlcení vším možným, plní stresu z vyčerpávajícího dne. 

Postupně se v solné vodě začneme uvolňovat a naše tělo, mysl i emoce se snad konečně dočkají odpočinku.
Navíc solné vodě můžeme dovolit odebrat z nás vše staré, nefunkční a třeba ji i nechat nás inspirovat něčím novým, neotřelým. 

Účelem je získaní pocitu osvěžení a obnovení. V tom nám může pomoci i vědomé zpomalení dechu a soustředění se na každý nádech a výdech, což by mohla být taková hlavu pročišťující meditace při příjemné koupeli ;)