Kašel - jeden příznak - více nemocí

Kašel je jednou z nejčastějších zdravotních obtíží, které vedou nemocného k lékaři. Zhoršuje kvalitu života a někdy může být podceňovaným příznakem vážného onemocnění.

Diagnostika příčin kašle bývá někdy obtížná, a to především u dlouhodobě trvajících forem.

Obecně se kašel rozlišuje na akutní a chronický. O chronickém kašli mluvíme, pokud trvá déle jak 7 týdnů.

Akutní kašel vlhký

Vzniká většinou jako příznak akutního zánětu průdušek.

Nejčastěji to bývá při různých formách chřipek a nachlazení, při virových, ale i bakteriálních infekcích. Nemocný má většinou teplotu, je unavený a vykašlává žlutě až zeleně zbarvený sekret.

Přírodní léčba: podáváme byliny, které působí protizánětlivě, tlumí kašel, teplotu a podporují imunitu. Velmi účinná je Lichořeřišnice větší, ale i Vrba bílá či květ Bezu černého. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Nastydnutí, tinkturu z pupenů Lichořeřišnice nebo čajový koncentrát Průdušky a plíce.

Akutní kašel suchý

Suchý, dráždivý kašel většinou provází zánět nosohltanu a vedlejších čelních dutin. I ten bývá příznakem virových nebo bakteriálních infekcí, ale také alergií.

Přírodní léčba: podáváme byliny, které zvlhčují a chrání sliznice horních cest dýchacích, a zároveň mají mírný antialergický účinek. Velmi účinná je Divizna velkokvětá, Proskurník lékařský nebo Mateřídouška úzkolistá. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Čelní dutiny nebo Průdušky či tinkturu z pupenů Divizna.

Chronický kašel

Pokud kašleme déle jak 7 týdnů, může se jednat o chronický kašel.

Dlouhotrvající, dráždivý kašel může mít celou řadu příčin a může souviset s velkým množstvím chorob. Vybíráme tři nejčastější:

Astma

Průduškové astma je jeden z projevů alergických reakcí v organismu. Ve své počáteční, lehké formě se dá dobře ovlivňovat bylinami, ale je potřeba spolupracovat s odborníkem na bylinnou léčbu.

Jelikož je tento problém spojený s alergiemi, léčba vyžaduje nejenom užívání bylin, ale i celkovou úpravu životního stylu.

Chlamydiová infekce

Bakterie Chlamydia pneumoniae, se šíří vzduchem a je v populaci velmi rozšířená. Postihuje primárně plíce a způsobuje chronický, někdy velmi úporný kašel, který nereaguje na běžnou léčbu na kašel a většinou ani na antibiotickou léčbu.

Záludnost této bakterie spočívá v tom, že se může z plic rozšířit do celého těla, čímž stoupá riziko chronického průběhu onemocnění.

Kromě výše zmíněného úporného kašle můžete kýchat, cítit slabost nebo být velmi unavený. Diagnostikovat se dá sérologickým vyšetřením v odborné laboratoři.

Přírodní léčba: V tomto případě přicházejí na řadu přírodní přípravky „vyššího kalibru“. Je potřeba nasadit byliny i medicinální houby, jen tak může být léčba úspěšná. Podmínkou je také dostatečně dlouhá doba užívání, někdy až šest měsíců. Z konceptu Serafin velmi dobře funguje kombinace přírodních kapslí Ochránce a Vilcacora. Doplňujeme pak čajem Imunita a Průdušky.

Reflux jícnu

Zdánlivě toto onemocnění nepatří do tématu horních cest dýchacích, ale jeho hlavním příznakem je kašel.

Reflux jícnu vzniká uvolněním dolního svěrače jícnu, který odděluje jícen od žaludku. Při tom dojde k proniknutí kyselého obsahu žaludku do jícnu. Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhy, říhání,  zápachem z úst.

Velmi typickým příznakem refluxu jícnu bývá chronický kašel, který často není z počátku přisuzován této chorobě. Až po vyčerpání klasické léčby na kašel, která nebývá v tomto případě úspěšná, přichází na řadu další pátrání po příčině chronického kašle, a tou bývá právě reflux jícnu.

Kašel je v tomto případě následkem toho, že výpary kyselin dráždí průdušky. Tento symptom se objeví i tehdy, když nás trápí „stresový reflux“, tj. pálení žáhy se objeví jen ve stresových situacích, případně při nervozitě vznikne pálení žáhy, reflux a kašel.

Přírodní léčba: podáváme byliny s větším obsahem hořčin, ale také slizové byliny na ochranu sliznic trávicího traktu. Dobře působí Puškvorec lékařský, Sléz přehlížený a také kořen Čekanky obecné. Z konceptu Serafin vybíráme čaj Žaludek a dvanácterník a přírodní kapsle Digestiv.

Nepodceňujte i zdánlivě malý „kašlík“. Vaše tělo vám jeho prostřednictvím dává zprávu, že není něco v pořádku. Vy ale už víte jak na to!









Chřipka nebo nachlazení? Zvolte správnou léčbu!

Když se vzbudíte s kýcháním, kašlem, rozbolavění, s horečkou, s pocitem bolavých svalů, jak poznáte, že jde o chřipku nebo jen nachlazení?

Je důležité znát rozdíl mezi chřipkou a nachlazením. Nachlazení je rozhodně mírnější onemocnění než je chřipka. Při nachlazení se můžete cítit špatně nanejvýš pár dní, při chřipce se budete cítit velmi špatně po dobu několika dnů až týdnů. Chřipka může také způsobit vážné zdravotní problémy, jako je třeba zápal plic.


Jaké jsou běžné příznaky nachlazení?

Příznaky nachlazení nejčastěji začínají bolavým krkem, tento pocit obvykle zmizí po dni nebo dvou. Dalším příznakem je rýma, která má většinou vodnatou konzistenci. Únava může následovat společně s kašlem mezi čtvrtým a pátým dnem. Během nachlazení se nevyskytuje horečka, pouze zvýšená teplota. Nachlazení obvykle trvá týden. Pokud se příznaky nachlazení ani po týdnu nezlepšují, může jít o bakteriální infekci, což znamená návštěvu lékaře.  Někdy může dojít k záměně nachlazení za alergickou rýmou (existují i zimní a podzimní alergie), nebo záněty vedlejších nosních dutin. 

Jaké jsou běžné příznaky chřipky?

Chřipkové příznaky jsou obvykle mnohem závažnější než příznaky nachlazení. Příznaky chřipky jsou silnější bolest v krku, horečka, bolest hlavy, bolesti svalů, kašel někdy i střevní potíže.
Většina chřipkových příznaků se postupně zlepšují během dvou až pěti dnů, nicméně chřipka na rozdíl od nachlazení trvá i přes týden nebo více. Častou komplikací chřipky je zápal plic, zvláště u dětí, starších osob, nebo osob s plicními nebo srdeční problémy. Dalším typickým příznakem je horečka, která se neustále vrací poté, co již pominula na den nebo dva.

Co dělat při prvních příznacích?

Oba typy onemocnění jsou virového původu, takže léčba antibiotiky organismus pouze více zatíží a celková doba vyléčení se může značně protáhnout. Pokud se objeví první příznaky, tak je velmi důležité zůstat doma, v domácí péči, jelikož oba druhy onemocnění jsou silně nakažlivé. Dejte svému tělu šanci a klid se vyléčit. Potom se doba léčby a rekonvalescence hodně zkrátí. Jestliže s nachlazením a chřipkou dále chodíte do práce, nejenom, že ohrožujete své okolí, ale nedáte svému organismu možnost se vyléčit.

Jaká léčba je účinná?

  •  Snižte horečku - tělesná teplota do 38 má pozitivní efekt pro organismus, pomáhá totiž imunitnímu systému „zabíjet“ viry. Nebojte se tedy, a pokuste se jí snížit zábaly. Namočte osušku anebo prostěradlo do studené vody, vyždímejte jej a obalte si s ním celé tělo od podpaží dolů. Na to dejte deku, lehněte si do postele a přikryjte se. 
  •  Zajistěte si dostatečný pitný režim – v době léčby a zejména pokud máte vyšší teplotu potřebujete dostatek teplých nebo vlažných tekutin. Ideální v tomto případě jsou bylinné čaje obsahující byliny, které mírní horečku, bolesti svalů a napomáhají odkašlávání. Těmi jsou zejména Vrba bílá, Lípa srdčitá,Bez černý nebo Podběl.
  •  Zkuste bylinnou koupel – pokud ustoupí akutní horečka, tak na urychlení léčby a regeneraci bolavých svalů velmi dobře působí koupel z Kopřiv. Dejte 3 vrchovaté hrsti sušených kopřiv do hrnce vodou, nechte 5 minut povařit, 10 minut odstát a přeceďte do vany. Koupel trvá 15 minut, pak se zabalte do osušky a lehněte si pod peřinu. Tato koupel je velmi účinná.
  • Při bolestech hlavy můžete zkusit inhalaci: v hrnci mírně 2 minuty povařte 2 hrsti květu černého bezu, nakrájený česnek a nadrcený kmín. Odstavte, nechte lehce vychladnout a pak se nad tuto teplou lázeň nakloňte s ručníkem přehozeným přes hlavu a vdechujte odpařující se látky nosem. Po takto provedené inhalaci se dýchací cesty uvolní a uvolní se tlak v oblasti čelních dutin.
  • Nenahraditelnou bylinou při chřipce a nachlazení je tinktura z pupenů Lichořeřišnice. Již při prvních příznacích nasaďte zvýšenou dávku. První 2 dny užívejte 10 kapek každé 3 hodiny a váš zdravotní stav se velmi rychle zlepší.

Nezapomínejte na prevenci!

Chřipkové epidemie většinou přichází na přelomu roku, v lednu a únoru. Stále máme čas posílit svůj imunitní systém. Můžete zvolit třeba tinkturu z Třapatky nachové - Echinacea nebo velmi účinnou směs z pupenů Imunita . Velmi účinné jsou bylinné kapsle OCHRÁNCE v originální receptuře, které jsou složené z kvalitních koncentrátů z grepových semínek a léčivých hub.

Chřipku a nachlazení mají jen ti nepřipravení. My už víme jak na to!









Šest úžasných bylin pro vaši imunitu

Podzimní čas nemusí být nutně ve znamení chřipek, nachlazení a špatné nálady. Byliny pomáhají! Zkuste třeba tyto.

Růže šípková - šípek

Plody Růže šípkové, které známe pod názvem šípek, nesmí chybět v žádném čaji na chřipku, anginu, nachlazení nebo zánět průdušek. Šípky obsahují velké množství vitamínu C a dalších látek. Ty společně působí u všech typů zánětů v těle. Šípky celkově podporují imunitu, mírně snižují krevní tlak a také působí proti zánětům žil. Obsažený vitamín C se podílí při léčbě artróz a bolestí kloubů. Málo známé je však působení pupenů ze šípkového stromu. Tinktura z pupenů Šípku nejlépe v kombinaci s dalšími pupenovými výluhy, zlepšuje vykašlávání a velmi pozitivně působí zejména u dětí při astmatických potížích způsobených stresem.

Kondurango – Marsdénie kondurangová

Marsdénie kondurangová je keř, který najdeme zejména na území Bolívie a Ekvádoru. Jeho léčivá kůra se dováží i k nám do Evropy. Používá se jak ve formě čaje, tak i ve formě výluhu – tinktury. Bylina má velmi výraznou chuť, která může citlivým osobám vadit. Ti pak užívají spíše tinkturu. Kondurango velmi účinně podporuje imunitu a specificky pak při onkologických onemocněních trávicího traktu. Bylina stimuluje tvorbu trávicích enzymů zejména slinivky břišní. Podporuje chuť k jídlu, působí proti zánětům zažívacího traktu. Nejúčinnější forma je tinktura podávaná před jídlem.

Čekanka obecná

Zajímavostí této nádherné, modře kvetoucí byliny je, že její kořen obsahuje polysacharid inulin. Ten působí ve střevech jako „výživa“ pro naše přátelské bakterie. Proto se mu říká prebiotikum. Střeva, to je základ imunity. Bez prebiotik naše imunita pokulhává. Dostatečným dodáváním inulinu můžeme znatelně zvýšit efektivitu práce našeho imunitního systému.

Ořešák královský

Mohutný strom, který nám dává vynikající plody. Má však pro nás připravenou i jinou svoji část, a to jsou mladé pupeny. V nich se skrývá velká přírodní síla, která působí podpůrně na imunitní systém, působí při celkových zánětech, bakteriálních infekcích, proti akné a nadměrné potivosti. Působí proti některým druhům stafylokoků a parazitů. Snižuje záněty dásní.

Lichořeřišnice větší

Barevně kvetoucí jednoletka, která dříve nechyběla na žádné zahrádce či v okenním truhlíku. Už naše babičky věděly, že účinně podporuje imunitu a působí při zánětech horních cest dýchacích. Lichořeřišnice je účinná při virové i bakteriální infekci, a to zejména v oblasti močového měchýře, ženských pohlavních orgánů, plic a průdušek a také ledvin a střev. Má vlastně všestranné využití. Květy můžete přímo konzumovat nebo jimi zdobit pokrmy, z plodů a listů připravit čaj, poupata naložit jako kapary nebo z nich udělat účinnou tinkturu.

Příroda má lék na všechny naše bolístky. Jen jej objevit!













Poruchy dětské imunity a přírodní léčba

Aneta Benediktová - odborný poradce Serafin:

Extrémní nárůst poruch imunity u dětí pozoruji ve své praxi již několik let a troufám si to označit jako skrytou hrozbu.

Stále častěji se na mě obrací maminky dětí, které neustále trpí chronickými rýmami, opakujícími se virózami, záněty průdušek, zvětšujícími se nosními i krčními mandlemi, s chronickými stafylokokovými či streptokokovými infekcemi, ale třeba i chronickými poruchami trávení.

Většina těchto onemocnění souvisí s poruchou imunitního systému, potažmo se skrytými alergickými reakcemi.

Jak je zajišťována obranyschopnost

Imunitou se označuje schopnost organismu bránit se škodlivým látkám, pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního.

Přirozenou imunitu v těle zajišťuje komplex orgánů a buněk patřících do soustavy imunitního systému (zejména brzlík, slezina, tenké střevo, lymfatický sytém, játra aj.)

Pokud jsou dlouhodobě vystavovány velké zátěži (zejména chemické - z vody, potravin, léků apod., ale i psychické), začne imunitní systém reagovat nepřiměřeně na látky, které pro tělo nejsou nebezpečné (např. pyl, peří, prach). Tím vzniká neadekvátní reakce imunitního systému - alergická reakce. Imunitní systém je celkově oslaben.

Velmi důležitá je kvalita sliznice tenkého a tlustého střeva a stav střevní flóry, která silně ovlivňuje funkce imunitního systému. Dále je velmi podstatný stav jater. Při nevhodné stravě plné konzervantů, chemických látek a kyselinotvorných potravin (bílý cukr, bílá mouka, ztužené tuky) nedochází k dostatečnému enzymatickému štěpení, strava následně hnije a kvasí, a tím způsobí dysbalanci střevní flóry a její napadení plísněmi.

Silným narušením střevní flóry se zvětšují póry ve střevní stěně a špatně strávené bílkoviny a další látky přecházejí do krevního oběhu, kde působí jako jed. V této situaci reaguje imunitní systém zvýšenou tvorbou protilátek. Pokud tato situace přetrvává dlouhodobě, začíná imunitní systém reagovat nepřiměřeně, čímž vzniknou alergické reakce a chronické poruchy imunity.

Nejčastější projevy

Mezi nejčastější projevy patří kopřivka, ekzém, střídající se průjmy a zácpy, syndrom dráždivého tračníku, divertikulóza, ale mezi alergie patří i tzv. zimní alergie, které se projevují právě chronickými rýmami, neustálými virózami, dráždivým kašlem, chronickou únavou apod.

Velmi často tyto alergické projevy nebývají správně odhaleny a dětem je zcela zbytečně nasazována léčba antibiotiky, která ve výsledku stav ještě zhorší, jelikož zatíží už tak špatně fungující játra a střeva. Výsledkem pak bývají těžké stavy, které mohou přejít až v bronchiální astma či jiná těžká onemocnění.

Možná si pokládáte otázku, jak je možné, že vaše dítě trpící chronickým kašlem má negativní testy, které mu byly provedeny na alergologii. Tento problém se vyskytuje velmi často. Pacienti viditelně trpící alergickými reakcemi a poruchami imunity, ale jsou podle klasické medicíny zdraví. Testy u nás prováděné jsou velmi orientační.

Léčba podpory imunity

Z výše uvedeného vyplývá, že pokud chceme podporovat přirozenou imunitu a vyhnout se alergiím, je potřeba podporovat orgány, které do této soustavy patří. Dle mého osobního názoru dochází k velmi strmému nárůstu poruch imunity a alergií vlivem požívání velkého množství potravin obsahujících různé chemické látky, tzn. stravy, která není přirozená.

Tělo je navíc stále víc zatěžováno neustále se zvyšujícím příjmem chemických hormonálních léků a léků obecně.

Jaké doporučuji kroky, pokud klasická medicína selhává? V první řadě navštivte nějakého odborníkazabývajícího se alternativní medicínou a poraďte se s ním. Vynechte z jídelníčku vašeho dítěte bílý rafinovaný cukr a výrobky z něj a také glukózo-fruktózový sirup.

Uvědomuji si, že je to velmi těžké a někdy je těžší „boj“ s babičkami než s dítětem, ale jde o zdraví. Naučte své dítě zdravě mlsat ve formě ovoce či laskomin, které obsahují přirozeně přítomný cukr, jako je třeba ovoce.

Omezte u vašeho dítěte příjem pochutin obsahujících ztužené tuky (smažené brambůrky, sušenky atd.), pití kravského mléka vyjma zakysaných výrobků a snižte příjem smažených pokrmů. Přeměňte tuto úpravu stravy vašeho potomka ve hru, do které ho pozitivně zapojíte. Pokud to uděláte formou zákazu, nevydržíte to ani vy a ani on.

Zapojení bylin

Dalším krokem je podpora organismu bylinami. Správnou kombinaci by vám měl navrhnout odborník, ale některé postupy můžete vyzkoušet sami.

Vytvořila jsem speciální přípravek pro děti, které trpí sníženou imunitou, a to čajový koncentrát Imunita děti. Jedná se o koncentrovaný bylinný čaj, který má konzistenci sirupu, byť to sirup není, jelikož neobsahuje přidaný cukr. Je koncipovaný tak, že podporuje funkci jater a zejména tenkého a tlustého střeva. Také obsahuje byliny s antivirotickými účinky. Tento koncentrát ve své praxi doporučuji dětem již od 1 roka.

Koncentrát je možné užívat preventivně anebo společně s tinkturou Grep  při akutních potížích. Tinkturu před podáním vždy nakapejte do malého množství horké vody, aby se odpařil alkohol. Koncentrát doporučuji užívat 3 měsíce, a to v intervalech 3 týdny, 1 týden pauza.

U dětí starších 3 let s chronickým opakujícím se zánětem průdušek můžete podávat koncentrát Imunita děti a k tomu 1-2 tablety kapslí Ochránce. Kapsli vysypejte do malého množství vody.

Léčba je dlouhodobá, ale vyplatí se. Podávání přípravků by mělo trvat 2-3 měsíce, s předepsanými pauzami.

Čajový koncentrát Imunita děti je velmi účinný, nesmí se však zapomínat na neméně důležitou úpravu stravy. Jedině tak se výsledky dostaví velmi rychle. 










Podpořte imunitu svého školáka včas

Stále ještě si užíváme teplých, slunečných dnů a prázdninových radovánek. Ale už teď je třeba začít myslet na imunitní systém, který bude za pár týdnů vystavený náporu nových typů bakterií a virů.

Ty pak mohou způsobovat virózy a nachlazení. Toto nebezpečí hrozí nejvíce dětem, které čeká návrat z prázdnin do školních lavic a dětských kolektivů.

Kdy začít

Posilovat imunitní systém je potřeba začít již několik týdnů před návratem do dětských kolektivů ve školách a školkách. V této době je dětský organismus zdravý, plný energie a bez větší psychické zátěže. Bylo by naivní očekávat, že užitím nějakého zázračného přírodního přípravku lze imunitu posílit až v okamžiku příchodu do školy nebo školky.

Přirozenou imunitu v těle zajišťuje komplex orgánů a buněk, které patří do soustavy imunitního systému. Jsou to zejména brzlík, slezina, tenké střevo, lymfatický sytém a játra. Pokud jsou tyto orgány dlouhodobě vystavovány velké zátěži (např. chemické z potravin, stresu nebo infekci), vznikne onemocnění.

Nepřítel imunitního systému - stres

Tato zátěž nemusí být nutně dlouhodobá. K oslabení imunitního systému může dojít náhle, a to zejména vlivem velkého stresu. Stres při příchodu do nového dětského kolektivu a zařízení je tím zářným příkladem. Více jak 50 % dětí do deseti dnů onemocní.

Jak na stres reaguje tělo?

Pokud je naše tělo vystaveno stresové situaci, burcuje limbický systém všechny mechanismy na přežití, které se nachází v mozku. Začne produkovat adrenalin a další stresové hormony v nadledvinkách. Prokrví svaly, vyburcuje dýchací a kardiovaskulární systém tak, aby mohlo se stresovou situací bojovat.

Tyto obranné pochody v organismu potřebují velké množství energie, proto ji tělo musí někde ušetřit, musí snížit činnost jiných orgánů. Nejčastěji zavírá trávicí trakt, zavírá imunitní systém, ale také snižuje funkce jiných, v tu chvíli nepotřebných orgánů.

Jednoduše řečeno, velkým stresem dochází k rychlému a náhlému oslabení imunitního systému, a pokud se v té době organismus setká s nějakými viry nebo bakteriemi, dochází k rychlému propuknutí onemocnění.

Nové prostředí, nový kolektiv

Velmi rizikovou skupinou jsou právě děti, které se vrací po prázdninách do dětských kolektivů. A ještě rizikovější jsou ty děti, které vstupují do nového, pro ně neznámého prostředí, např. do první třídy, kde se musí adaptovat. V tuto chvíli jim právě stres způsobuje snížení činnosti imunitního systému. Dále je zde riziko setkávání se s typy bakterií a virů, které jejich tělo ještě nepoznalo, a tudíž nemá vytvořené přirozené protilátky.

Co dělat pro snížení rizika onemocnění našich dětí?

V první řadě podpořte jejich imunitu správnou stravou, která nebude zatěžovat jejich střeva a játra, jako důležité orgány imunitního systému. Omezte příjem bílého rafinovaného cukru, hlavně v průmyslových výrobcích. Omezte příjem kravského mléka a výrobků z bílé mouky.

Připravte své děti na příchod do nového kolektivu. Pokud víte, že je vaše dítě trémista, že se špatně zařazuje do kolektivu nebo má potíže zvládat pravidelný školní režim, požádejte nějakého odborníka o pomoc. Velmi osvědčenou metodou na podporu správné funkce mozkových hemisfér (a tím snížení stresu u dětí) je EEG biofeedback.

A také mohou hodně pomoct byliny. A jaké to jsou?

Snižení psychického napětí

Tinktura z pupenů lípy srdčité 

  • Pomáhá zejména u menších dětí.
  • Doporučujeme nasadit budoucímu školákovi již 1 týden před začátkem školního roku.
  • Tinkturu je možné užívat dlouhodobě, po jednom měsíci udělat 1 týden pauzu a v tomto rytmu se může pokračovat dále.
  • Lípa srdčitá nejenom sníží psychické napětí, ale také snižuje časté ranní bolesti bříška u dětí, které mají strach chodit do školy.

Podpora soustředění a učení

Tinktura z pupenů Rozchodnice růžové

  • Nejenom, že zlepší soustředění, ale také sníží míru stresu v organismu.

Podpora imunity u dětí 

Čajový koncentrát Imunita děti

  • Velmi chutná „medicína“.
  • Čistě přírodní koncentrovaný bylinný čaj zahuštěný do podoby sirupu jablečným koncentrátem.
  • Je pouze pasterovaný, bez přidaného cukru a konzervantů.

Směs z pupenů Imunita

  • Vhodná pro starší děti (zhruba od 10 let).
  • Tato směs velmi účinně podporuje funkce imunitního systému.

Nesmíme však zapomenout také na minerály a vitamíny. Neodmyslitelným pomocníkem je Hořčík a také Omega 3 kyseliny, které podporují fungování mozku a také uvolňují psychické napětí. Poruchy soustředění může někdy vyvolávat i nedostatek jódu. Omega 3 jsou tedy pro děti velmi důležité, jelikož jej obsahují.

Jak by tedy měl vypadat ideální balíček na podporu správného začátku školního roku?

Děti od 3 do 10 let - čajový koncentrát Imunita děti + Lípa nebo Rozchodnice podle povahy dítěte. K tomu Omega 3 s některou z výborných příchutí.

Děti od 10 let výše - směs z pupenů Imunita + Hořčík + Omega 3

Pomozte svému dítěti dobře zvládnout jedno z jeho nejtěžších období v roce. Už víte, jak na to.











Ploché bříško? Zkuste náš jídelníček!

Která z nás by si nepřála mít krásné ploché bříško. Podpora správným cvičením je jasná! Ale co strava? Nabízíme skvělý jídelníček.

Základní pravidla:

1. Nepodchladit střeva (studené nápoje, jogurty, zmrzliny...)

2. Přidat prebiotika (kysané výrobky, cibule, česnek, ředkev….) nebo z produktů Serafin Digestiv

3. Neuždibovat, ale mezi jídly dodržet 3 hodiny pauzu

4. Poslední pokrm jíst okolo 19 hodiny

5. 1x týdně zařadit střídavý půst (bez snídaně nebo večeře).

6. Pravidelný pohyb min. 30 minut denně.

7. Vynechat alkohol

Tipy na SNÍDANI:

1. Broskvové nudle s mákem – viz recepty

2. Kváskový chléb s čočkovou paštikou a rajčetem – PAŠTIKA – 250g čočky a 50g krup uvaříme s bobkovým listem. Uvařenou směs rozmixujeme s 50g ovesných vloček, smícháme s 3PL lahůdkového droždí, 1ČL majoránky, 1/4ČL soli, umeocet, 3PL nabobtnaných chia semínek, ½ cibule, 3 stroužky česneku, 3PL olivového oleje. Směs dáme do zapékací misky, půl hodiny zapečeme v troubě na 170°C. Vychladíme.

3. Zeleninová směs s vajíčkem – na pánvi rozpustíme Ghí, orestujeme cibuli, žampion, malou mrkev, osolíme, po 5 minutách přidáme brokolici a rajče, mírně podlijeme vodou a dusíme. Po 5 minutách přidáme 1PL ovesných vloček. 2ks volské oko.

Tipy na SVAČINU:


1. Švestky s chia semínky – na Ghí orestujeme 4ks švestek, pokapeme javorovým sirupem a dusíme 3 minuty. Přidáme 1PL chia semínek promícháme a necháme 10 minut nabobtnat a vychladnout.

2. Ořechová směs – 6ks mandlí, 6 ks vlašských ořechů namočíme přes noc do vody. Vodu slijeme a ořechy konzumujeme.

3. Kokosová tapioka (prodejny zdravé výživy)

Tipy na OBĚD:

1. Dhal z červené čočky a kroupami. – viz recepty

2. Špenátové rizoto – 2PL olivového oleje nebo trocha Ghí orestujeme utřený česnek. Přidáme špenátové listy 300g, 150g rýže Basmati natural, a 2PL mandlové smetany. Osolíme, promícháme, zalejeme zeleninovým vývarem nebo horkou vodou 1,5cm nad rýži a dusíme doměkka rýže. Posypeme petrželovou natí a nasekanými mandlemi.

3. Zeleninový salát s kozím sýrem – Marináda na zeleninu – olivový olej, pepř, sůl, tamari omáčka - smícháme a marinujeme alespoň 2 hodiny na špalíčky nakrájenou mrkev, celer a červenou řepu. Poté dáme upéct do trouby doměkka. Necháme vychladnout a smícháme s hrstí polníčku, rukoly, 30g vlašských ořechů a 50g kozího sýru. Zálivka: citronová šťáva, javorový sirup, sůl, hořčice.

Tipy na SVAČINU:

1. Mandlový nejogurt od značky Nemleko (prodejny zdravé výživy)

2. Cuketové nudle s ořechy – Cuketu naškrábeme škrabkou na brambory na dlouhé proužky, osmahneme na olivovém oleji, osolíme, přidáme vlašské ořechy a 2PL rostlinné smetany. Prohřejeme a podáváme.

3. Kuskus s bazalkovým pestem. 2 PL bazalkového pesta smícháme s 4ks oliv, 2ks rajčaty a kuskusem. Posypeme mixovaným dýňovým opraženým semínkem.

Tipy na VEČEŘI:

1. Ala květákový mozeček – viz recepty

2. Quiche s brokolicí a rajčaty – TĚSTO: 150g mouky (já používám 2díly žitné, 1 díl z červené čočky) 120g másla, sůl, asi 5 PL studené vody. Nejprve připravíme drobenku z mouky, soli a másla, následně zapracujeme vodu a necháme 1 hodinu odležet v lednici. NÁPLŇ: 3vajíčka smícháme s 250ml smetany a 50ml vody, osolíme. Na malé růžičky si nachystáme brokolici, nakrájíme sušená rajčata a žampióny 1ks. Těsto dáme do formy, pečeme 10 minut. Pak klademe rajčata, žampion a brokolici, zalejeme vajíčkovou směsí a dáme na 30 minut do trouby na 170°C.

3. Celerová pomazánka s kváskovým chlebem – POMAZÁNKA: 1 malou bulvu celeru nastrouháme na jemném struhadle, zakápneme citronem. Přidáme vajíčko uvařené na tvrdo, osolíme, posypeme petrželkou, přidáme 1 stroužek česneku, zalejeme 2PL olivového oleje. Dobře promícháme.

Ing. Barbora Harvišová, odborný poradce a výživový specialista Serafin










Je čas na první jarní očistu!

Naše tělo vnímá změny ročních období a reaguje na ně velmi intenzivně.

Ne vždy se však shoduje počasí s tím, jaké roční období naše tělo prožívá.

Málo kdo ví, že v našem organismu začíná jaro již se svatým Valentýnem. V tuto dobu můžeme pomalu začít odlehčovat svojí stravu a zařazovat lehké očisty. Pokud je k tomu ještě měsíc ve fázi ubývání, tak očista je daleko efektivnější.

Zázrak jménem vláknina

Typická česká strava mnoho zdrojů vlákniny neobsahuje. Celkově konzumujeme sotva polovinu doporučeného denního množství vlákniny. Přitom tato složka potravy je velice důležitá z hlediska zdraví, správného zažívání, hubnutí a přirozených očistných mechanismů organismu. Hlídat si její dostatečný přísun by mělo být prvním krokem k úspěšné první jarní očistě a celkovému zdravému životnímu stylu.

Proč je vláknina tak důležitá ?

Vláknina je složka potravy rostlinného původu, která je sama o sobě jen těžko stravitelná. V našem zažívacím traktu ale dělá hotové divy, a proto se jí také často říká "kartáč střev". Zdravotní benefity vlákniny jsou neoddiskutovatelné, její velký význam se zmiňuje například v souvislosti s vysokou hladinou cholesterolu, kardiovaskulárními chorobami, nadýmáním, zácpou , střevními chorobami, obezitou i diabetem. V těle vytváří přirozenou očistu střev.

Rozpustná vláknina

Vlákninu dělíme na rozpustnou a nerozpustnou. Ta rozpustná dobře bobtná ve vodě a umí několikanásobně zvětšit svůj objem. Díky tomu vyvolává rychlejší pocit nasycení a prokazuje tak skvělou službu i při redukční dietě. Zároveň zpomaluje vstřebávání živin z potravy, například cukru, což je důležité zejména pro diabetiky.

Zdrojem rozpustné vlákniny je především ovoce a zelenina. Na jaře vsaďte zejména na různé druhy klíčků, zelených salátů nebo mladých výhonků bylin.

Dalším zdrojem rozpustné vlákniny jsou luštěniny, obilniny nebo brambory. Můžete ji ale do jídelníčku dostat i ve formě přírodního psyllia neboli obalů semen jitrocele indického.

Nerozpustná vláknina

Nerozpustná vláknina má spíše mechanickou, ale o nic méně důležitou funkci. Zvyšuje objem stolice ve střevech a zároveň podporuje jejich peristaltiku, takže stolice traktem projde rychleji. Nerozpustná vláknina na sebe váže škodlivé látky a pomáhá je dostat rychleji z těla, je důležitá v prevenci zácpy, rakoviny střev a hemoroidů. Najdete ji zejména v obilných slupkách a otrubách, ve slupkách ovoce či rajčat, v oříšcích, semenech a některých druzích zeleniny.

Oba druhy vlákniny jsou pro tělo stejně důležité a jejich příjem by proto měl být vyrovnaný. Skvělým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny jsou například lněná semínka.

Tip na první jarní očistnou kůru s rozpustnou vlákninou:

Do misky nasypejte 1 polévkovou lžíci rozpustné vlákniny Psyllium s některým přírodním aromatem (malina, jahoda, pomeranč, kokos). Zalijte vlažným mandlovým mlékem a přidejte nakrájené sušené švestky a fíky. (Sušené ovoce je nutné předem opláchnout horkou vodou.) Tuto směs snězte ráno na lačno.

V poledne po obědě popíjejte bylinný čaj Čistící a 3x denně užívejte tinkturu z pupenů Kopřiva.

Předejděte jarní únavě. Začněte s očistou již dnes!








 






Výhody koupele s epsomskou solí

Koupele s epsomskou solí jsou naplněny hořčíkem, který v průběhu posledního půl století v našem příjmu významně poklesl, důvodem jsou zejména změny potravinářské a zemědělské.
                                
Hořčík pomáhá regulovat neuvěřitelných 325 enzymů a řídí naše základní tělesné funkce. Pomáhá se vším možným, od ovládání funkce svalů, až po odstraňování škodlivých toxinů z našeho těla.
Studie ukazují, že koupáním se v lázni s epsomskou solí, která je známá též jako síran hořečnatý, vstřebáváme hořčík kůží daleko snadněji nežli vnitřním užíváním hořčíku jako doplňku stravy, kdy je jen částečně metabolizován.

Navíc sírany hrají důležitou roli při vytváření mozkové tkáně
a kloubních proteinů.
Jako zdraví prospěšné výhody solné koupele můžeme uvést:

-   podporu srdce a oběhového systému, snížení nepravidelného srdečního rytmu, zabránění kornatění tepen, snížení krevních sraženin a snížení krevního tlaku.

-   zlepšení schopnosti využívat inzulín, snížení výskytu a závažnosti cukrovky.

-   vyloučení toxinů a těžkých kovů z buněk, léčení kožních problémů a celková podpora těla ve zbavování se škodlivých látek.
   -   úlevu od bolesti zad a končetin, svalového napětí a svalových křečí.

   -   zlepšení absorpce živin.

   -   podporu vytváření kloubních proteinů, mozkové tkáně a mucinu.
-   uvolnění nervového systému, předcházení nebo zmírnění bolestí hlavy a migrén.

-   zlepšení užívání kyslíku.

-   celkové uvolnění a regeneraci, což nakonec napomáhá i klidnějšímu spánku.
Obzvláště poslední bod je velmi důležitý jak pro naše tělo, tak i pro naši psychiku. Představme si, že se právě noříme do solné koupele. Zpočátku bychom mohli být neklidní, zahlcení vším možným, plní stresu z vyčerpávajícího dne. 

Postupně se v solné vodě začneme uvolňovat a naše tělo, mysl i emoce se snad konečně dočkají odpočinku.
Navíc solné vodě můžeme dovolit odebrat z nás vše staré, nefunkční a třeba ji i nechat nás inspirovat něčím novým, neotřelým. 

Účelem je získaní pocitu osvěžení a obnovení. V tom nám může pomoci i vědomé zpomalení dechu a soustředění se na každý nádech a výdech, což by mohla být taková hlavu pročišťující meditace při příjemné koupeli ;)











O překyselení organismu

Acidobazická rovnováha neboli vyrovnanost mezi kyselinami a zásadami v těle je důležitá pro správné fungování látkové výměny a zažívání. Je podstatná také pro činnost enzymů, pro celkové zdraví organismu a navíc určuje rychlost stárnutí a rozvoj onemocnění.

Rozličné názory na překyselení organismu

Častým argumentem lékařů či zdravotnických pracovníků je, že překyselení těla neexistuje, že je to jen výmysl léčitelů. Je to jen otázka úhlu pohledu. Lékaři z anatomického pohledu na tělo mají pravdu. Na úrovni vnitřního prostředí v organismu (na úrovni krve) musí být v těle stabilní prostředí, jinak bychom umřeli.

Důležitá role vyrovnaného pH v našem těle

PH naší krve musí mít lehce zásaditou hodnotu 7,365. Jakmile by se jen mírně vychýlila, došlo by k rozvratu vnitřního prostředí organismu, a ten umírá. Tomu je podřízena celá funkce těla, která se snaží tuto hodnotu udržet. Do krve se nám dostávají metabolickými procesy různé látky včetně kyselin. Tyto kyseliny se mohou do krve dostávat např. dýcháním (oxid uhelnatý), ale nejčastěji stravou.

Krev musí mít vyrovnané pH a veškerá činnost orgánů v těle je této logice podřízena. Kyselou krev tělo neutralizujeza každou cenu. Děje se to například vyplavováním zásaditých minerálů, zejména vápníku, i když tím způsobuje jeho deficit v ostatních částech a orgánech.

Při metabolismu živin, které obsahuje naše strava, vzniká velké množství vedlejších produktů a mimo jiné i kyselin. Například při štěpení cukru v těle vzniká jako vedlejší produkt kyselina močová. A to je právě ten typ překyselení organismu, na který v poslední době začínají upozorňovat lidé zabývající se přírodními typy léčby. Jedná se o nadměrné množství kyselin, které vnikají do našeho organismu zejména ze špatného složení stravy a ze stresu.

Podíváme-li se na pH trávicího traktu člověka, zjistíme, že v ústech a hltanu je zásadité. Zde dochází k prvnímu trávení uhlohydrátů prostřednictvím enzymů (ptyalin).

V žaludku je prostředí velmi kyselé, které je potřebné k prvnímu trávení bílkovin. Dále strava postupuje do první části tenkého střeva do tzv. dvanáctníku, kde se promíchá částečně natrávená strava se žlučí a trávicími enzymy slinivky.

Takto natrávená strava postupuje do tenkého střeva, které je nejdůležitější pro vstřebávání živin do organismu. K tomu je nezbytné zásadité prostředí (pH 8-8,5). Na kvalitě tenkého střeva a jeho zásaditém pH značně závisí naše zdraví a kvalita našeho imunitního systému.

Zbytky natrávené stravy pak pokračují do tlustého střeva osídleného mikroorganismy, které dokončují trávicí a vylučovací proces. I tyto mikroorganismy potřebují ke svému životu zásadité prostředí. Až v oblasti sigmatu a konečníku se mění prostředí na kyselé.

Pokud by neutralizace nenastala, znamenalo by to, že dojde k postupnému narušení rovnováhy, organizmus se dostane do stavu toxémie a v konečném důsledku nastane smrt. Při nižším pH totiž hemoglobin nepřenáší kyslík a dojde k zadušení.

Organismus za všech okolností udržuje toto pH v normálu a to na úkor toho, že si bere na neutralizaci zásadité minerály ze svalů, cév, kloubů, kostí... 

Projevy a důsledky překyselení

Dokonalost trávení ovlivňuje kvalitu krve, a tím kvalitu všech buněk v organismu. Čínská medicína tvrdí, že „krev vzniká ve střevě“. Hlavním úkolem naší krve je rozvádět živiny v našem těle. Většina živin se vstřebává na sliznici tenkého střeva. Tenké střevo také patří do soustavy imunitních orgánů.

Pokud se v našem tenkém střevě štěpí převážně kyselinotvorné potraviny, pak dochází k negativnímu vstřebávání těchto kyselin do krve. A tím vzniká překyselení organismu. Tělo musí následně tyto kyseliny neutralizovat vyplavováním zásaditých minerálů tak, aby udrželo stabilní vnitřní prostředí.

Vznik infekcí

Velmi důležité je uvědomit si, že narušené, kyselé prostředí v tenkém střevě je živnou půdou pro pomnožení kvasinek, a tím ke kvasinkovým infekcím.

Kvasné procesy v oblasti tenkého střeva neumožňují správné trávení a vstřebávání živin do krve. Pokud se podobné procesy v oblasti tenkého střeva opakují, dochází k poruchám imunitního systému, k překyselení organismu. Kvasné procesy umožňují růst kvasinek a plísní. Plísně produkují jedovaté zplodiny, které poškozují celou látkovou výměnu.

Důležitost vápníku

Organismus udržuje své pH v normálu zejména pomocí vápníku, ale i dalších minerálů a vitamínů. Rezerva vápníku je z 99 % v kostech a 1 % v tělních tekutinách. Při dlouhodobě překyseleném organismu se vápník odebírá z kostí, což vede k řídnutí kostí – osteoporóze.

Vápník mimo jiné zajišťuje i funkčnost všech svalů. Při jeho nedostatku vzniká únava svalů, snížená pohyblivost a svaly jsou ochablé. Třeba chronická únava mívá často příčinu v nedostatku vápníku a minerálních látek na svalové úrovni.

Nedostatkem vápníku trpí i funkčnost našeho imunitního systému, protože je nezbytný pro aktivaci funkce enzymů. Při neutralizaci kyselin v organismu určitým minerálem vzniká chemicky kyselá sůl. Pokud tato sůl nemůže odejít z těla přirozenými cestami, hledá tělo řízené pudem sebezáchovy úložiště pro tyto škodliviny.

Jsou to místa a orgány, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde k jejich bezprostřední dysfunkci. U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá na jiné onemocnění (artróza, ledvinové kameny, gynekologické výtoky, vysoký krevní tlak, žlučové kameny apod.).

Nejčastější onemocnění, na jejichž vzniku se podílí chronické překyselení organismu:

  • chronická únava, alergie, ekzémy, astma, poruchy imunity, onkologická onemocnění, artróza, osteoporóza, degenerativní poškození kloubů, zácpa, průjem, gynekologické záněty a výtoky, neplodnost, chronické bolesti hlavy, cukrovka, metabolické poruchy, nadváha, otoky, vysoký krevní tlak, arterioskleróza, křečové žíly, kazivost zubů, padání vlasů, ledvinové a močové kameny, vysoká hladina cholesterolu v krvi či žlučové kameny


Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Začněte tím nejjednodušším. Upravte si svůj jídelníček tak, aby obsahoval mírnou převahu potravin, které se v těle štěpí zásaditě.

Zásadotvorná strava

Naše výživa musí obsahovat všechny základní složky :  tuky, cukry,bílkoviny, minerály a vitamíny.V našem celkovém jídelníčku by rozhodně měly převažovat zásadotvorné potraviny, ale samozřejmě nelze konzumovat pouze vyloženě zásadotvornou stravu.

Základní kyselinotvorné potraviny

  • alkohol, jednoduchý cukr, bílá mouka, mléko, káva, alkohol, slazené limonády, konzervační látky, umělá sladidla, uzené, solené a grilované potraviny, margaríny, maso a živočišné bílkoviny, uzeniny, nadbytek tuků a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují

Základní zásadotvorné a neutrální potraviny

  • obiloviny, rýže zejména celozrnná, pohanka, jáhly, všechny druhy zeleniny, luštěniny, zakysané mléčné výrobky, výrobky ze sóji, olejnatá semena (dýňová, slunečnicová, sezamová), mandle, ovoce a všechny výrobky, které tyto živiny obsahují

Chytáky v určování kyselinotvorných potravin

Neplatí vždy, že na chuť kyselé potraviny musí být kyselinotvorné. Např. kysané zelí působí zásadité prostředí v těle, ale alkalické mléko, které se používá jako první pomoc při vypití kyselin, se po strávení stane kyselinotvorné.

Čeho se vyvarovat

Jedna z nejhorších kombinací ve stravě je jednoduchý cukr a bílá mouka – bohužel skvělým příkladem toho jsou naše typické české kynuté švestkové buchty. Ptáte se proč?

Protože trávení jednoduchého cukru ze švestek a škrobu z mouky vyžaduje rozdílné podmínky. Ovocný cukr je lehce vstřebatelný bez pomoci enzymů, škrob potřebuje k přeměně na glukózu enzymy – amylázy.

Sliny obsahují amylázu ptyalin, který štěpí škroby již v ústech. Pokud do tohoto procesu vstoupí jednoduchý cukr, je tvorba enzymů v ústech i ve slinivce zablokována. Špatně strávený škrob začne v oblasti tenkého střeva kvasit, vznikne přemíra kyselin – pálení žáhy.



zdroj : www.serafinbyliny.cz