Zdravé děti! To si přejí všichni rodiče.

Začátek školního roku je tady.   Teď je třeba začít myslet na imunitní systém, který bude  vystavený náporu nových typů bakterií a virů.

Ty pak mohou způsobovat virózy a nachlazení. Nebezpečí akutních infekcí hrozí nejvíce dětem, které čeká návrat z prázdnin do školních lavic a dětských kolektivů a zejména dětem, které se do dětského kolektivu chystají poprvé. 

Kdy začít

Posilovat imunitní systém je potřeba začít již několik týdnů před návratem do dětských kolektivů ve školách a školkách. V době prázdnin, volna je dětský organismus zdravý, plný energie a bez větší psychické zátěže. Imunitní systém tak reaguje daleko rychleji. Bylo by naivní očekávat, že užitím nějakého zázračného přírodního přípravku lze imunitu posílit až v okamžiku příchodu do školy nebo školky.

Přirozenou imunitu v těle zajišťuje komplex orgánů a buněk, které patří do soustavy imunitního systému. Jsou to zejména brzlík, slezina, tenké střevo, lymfatický sytém a játra. Pokud jsou tyto orgány dlouhodobě vystavovány velké zátěži (např. chemické z potravin, stresu nebo infekci), vznikne onemocnění.

Nepřítel imunitního systému - stres

Tato zátěž nemusí být nutně dlouhodobá. K oslabení imunitního systému může dojít náhle, a to zejména vlivem velkého stresu. Stres při příchodu do nového dětského kolektivu a zařízení je tím zářným příkladem. Je statisticky prokázáno, že většina dětí do jednoho měsíce onemocní.

Jak na stres reaguje tělo?

Pokud je naše tělo vystaveno stresové situaci, burcuje limbický systém všechny mechanismy na přežití, které se nachází v mozku. Začne produkovat adrenalin a další stresové hormony v nadledvinkách. Prokrví svaly, vyburcuje dýchací a kardiovaskulární systém tak, aby mohlo se stresovou situací bojovat.

Tyto obranné pochody v organismu potřebují velké množství energie, proto ji tělo musí někde ušetřit, musí snížit činnost jiných orgánů. Nejčastěji zavírá trávicí trakt, zavírá imunitní systém, ale také snižuje funkce jiných, v tu chvíli nepotřebných orgánů.

Jednoduše řečeno, velkým stresem dochází k rychlému a náhlému oslabení imunitního systému, a pokud se v té době organismus setká s nějakými viry nebo bakteriemi, dochází k rychlému propuknutí onemocnění.

Častými projevy psychického napětí pak u dětí bývají i bolesti bříška zejména kolem pupíku.

Nové prostředí, nový kolektiv

Velmi rizikovou skupinou jsou právě děti, které se vrací po prázdninách do dětských kolektivů. A ještě rizikovější jsou ty děti, které vstupují do nového, pro ně neznámého prostředí, např. do první třídy, kde se musí adaptovat. V tuto chvíli jim právě stres způsobuje snížení činnosti imunitního systému. Dále je zde riziko setkávání se s typy bakterií a virů, které jejich tělo ještě nepoznalo, a tudíž nemá vytvořené přirozené protilátky.

 

Co dělat pro snížení rizika onemocnění našich dětí?

  • V první řadě podpořte jejich imunitu správnou stravou, která nebude zatěžovat jejich střeva a játra, jako důležité orgány imunitního systému. Omezte příjem bílého rafinovaného cukru, hlavně v průmyslových výrobcích. Omezte příjem kravského mléka a výrobků z bílé mouky.
  • Připravte své děti na příchod do nového kolektivu. Pokud víte, že je vaše dítě trémista, že se špatně zařazuje do kolektivu nebo má potíže zvládat pravidelný školní režim, požádejte nějakého odborníka o pomoc.
  • Účinně pomáhají byliny. A jaké to jsou?

Snižení psychického napětí

Tinktura z pupenů lípy srdčité 

  • Pomáhá zejména u menších dětí.
  • Doporučujeme nasadit budoucímu školákovi již 1 týden před začátkem školního roku.
  • Tinkturu je možné užívat dlouhodobě, po jednom měsíci udělat 1 týden pauzu a v tomto rytmu se může pokračovat dále.
  • Lípa srdčitá nejenom sníží psychické napětí, ale také snižuje časté ranní bolesti bříška u dětí, které mají strach chodit do školy.

 

Podpora soustředění a učení

Tinktura z pupenů Rozchodnice růžové

  • Nejenom, že zlepší soustředění, ale také sníží míru stresu v organismu.

 

Podpora imunity u dětí 

Čajový koncentrát Imunita děti

  • Velmi chutná „medicína“.
  • Čistě přírodní koncentrovaný bylinný čaj zahuštěný do podoby sirupu jablečným koncentrátem.
  • Je pouze pasterovaný, bez přidaného cukru a konzervantů.
  • Je vhodný zejména pro malé děti do 3-4 let

IMUNOfungin BIO

  • Vhodný pro starší děti ,zhruba od 4 let
  • Tato směs velmi účinně podporuje funkce imunitního systému, působí i proti chronickému kašli
  • Přípravek dobře chutná, je bez přidaného cukru a konzervantů

A ještě jedna dobrá zpráva! Čajové koncentráty a tinktury se mohou kombinovat a užívat společně. Můžete zvolit kombinaci Imunita děti + Lípa nebo třeba kombinaci IMUNOfungin BIO + Rozchodnice

Pomozte svému dítěti dobře zvládnout jedno z jeho nejtěžších období v roce. Už víte, jak na to.















Patní ostruha a přírodní léčba

Kdo má nebo měl patní ostruhu, tak vám potvrdí, že bolest při každém došlápnutí bývá nesnesitelná.Bohužel většina lidí nechává jeho léčbu až na poslední chvíli, až na dobu, kdy je toto onemocnění téměř paralyzuje.

Letní období je ideální na řešení patních výrůstků. Proč? Jelikož v přírodě najdeme čerstvé byliny, které účinně pomáhají.

Co to je patní ostruha?

Patní ostruha je zvápenatělá šlacha na plosce nohy, která vybíhá od patní kosti dopředu k jednotlivým prstům nohy. Může být také v úponu Achillovy šlachy. Projevuje se téměř nepřetržitou intenzivní bolestí v oblasti paty, bodavou bolestí při došlapu, jako by člověk došlapoval na jehly.

Co jí způsobuje?

Příčinou vzniku je zejména nesprávná obuv, boty na vysokém podpatku a boty se špatným tvarováním. Často vzniká při trvalém přetížení u vrcholového sportu, následkem poranění paty či propadlé nožní klenby. Může být i součástí revmatu nebo dny.

Častým důvodem vzniku je celkově špatné postavení páteře, které má za následek nerovnoměrné rozložení zátěže na plosku nohy.

Na vzniku patních ostruh se velmi silně podílí dlouhodobě narušené vnitřní prostředí v organismu. Při konzumaci vysokého množství kyselinotvorných potravin vznikají odpadní látky v těle, které se mimo jiné mohou ukládat do oblasti šlach a způsobovat tam chronické záněty, vápenné usazeniny, ostruhy.

 

Prevence a léčba krok po kroku

1.       Upravte svůj jídelníček tak, aby se výrazně snížil podíl kyselinotvorných potravin. Jedná se zejména o přidaný cukr v potravinách, konzervační soli (uzeniny, tavené sýry), velký objem masa a masných výrobků.

2.       Nepijte alkohol. Při léčbě jej úplně vynechte.

3.       Navštivte zkušeného fyzioterapeuta a začněte s ním společně pracovat na postavení vaší páteře a na zatížení nohou.

4.       Noste správnou obuv. Tu vám může doporučit fyzioterapeut či podiatr na základě individuální konzultace

5.       Některé léky mohou při dlouhodobém užívání způsobovat vápenatění šlach. Poraďte se v lékárně.

6.       Mějte trpělivost. Tento zdravotní problém vzniká několik let, tudíž jej nelze vyléčit za týden!

Bylinná léčba

Přírodní léčba bývá ve výsledku nejúčinnější. Je však nutné jí užívat několik týdnů, někdy i měsíců. Metody léčby klasické medicíny jsou často bolestivé a málo účinné.

Zevní léčba

Bez černý – natrhejte si čerstvé listy Bezu černého. Naklepejte je jako řízek a celou postiženou oblast listy obložte a následně zavažte potravinářskou fólií. Nechte působit přes noc.

 

Kostival lékařský– čerstvý kořen kostivalu nastrouhejte a smíchejte s tvarohem v poměru 1:1. Tuto směs naneste na postižené místo, zavažte potravinářskou folií a nechte působit přes noc.

 

Vratič obecný – natrhejte nať čerstvého vratiče a dejte do hrnce 4 hrsti nati a jeden litr vody. Nechte 2-3 minuty povařit, 10 minut odstát a pak si dělejte koupel postižené nohy. Koupel by měla trvat maximálně 15 minut.

 

Všechny tyto zevní metody střídejte. Ovšem bez vnitřního užívání bylin se neobejdete. Ty jsou velmi důležité.

Vnitřní léčba

Denně pijte čaj Odkyselení organismu podle přiloženého návodu. K tomu 2x denně užívejte polévkovou lžíci čajového koncentrátu Klouby a páteř a také přírodní kapsle Klouby v dávce 3 kapsle ráno a 3 večer první týden a pak 2 ráno a 2 večer.

Nyní už víte, co s patní ostruhou. Nechť je váš krok lehký a pružný!













Miluji třezalku

 

Nastává čas sběru Třezalky tečkované. Kdy jindy než nyní v čase svatojánském. Třezalce se také mimo jiné říká bylina sv. Jána, je královnou svatojánských bylin.

 

Ráno jsem si přivstala a vyrazila na louku, kde mezi vysokou trávou, kopretinami a dalším lučním kvítím do dálky zářily žluté květy třezalky. Ranní procházka orosenou loukou je úchvatná! Ve svitu vycházejícího slunce můžete vnímat sladkou vůni bylin a rostlin kolem vás, slyšíte neúnavný zpěv ptáků a bzukot čmeláků a včel. Ti milují květy třezalky. Radostně přelétají z jednoho na druhý. Pokoušela jsem se vyfotit malého čmeláka v jeho snažení nabrat co nejvíce pylu, ale bylo to obtížné. Jako by si říkal: „a ještě tady, jé a ještě tady, jú a támhle je hodně…“ rychle přelétal z květu na květ, chvíli neposeděl.

Vzala jsem košík a začala sbírat. Třezalka rostla v malých ostrůvcích mezi trávou. Vždy jsem dávala pozor, abych nenatrhala z jednoho ostrůvku všechno, vzala jsem si jen část, tak aby zbylo i pro další obyvatele louky, pro které je potravou. Poděkovala jsem přírodě a rostlinám za úžasnou energii, kterou jsem na tom magickém místě mohla načerpat a za dary, které mi dala. Zdá se vám to zvláštní? Vždyť bez přírody bychom nemohli existovat. Dává nám vše, co potřebujeme pro náš klidný a zdravý život. To jen my, lidé hledáme energii a štěstí v nákupních centrech či na jiných místech, kde rostliny, stromy a ptáky nepotkáme.

Natrhala jsem třezalku, která ještě úplně nerozvinula své květy, abych jí mohla naložit na výrobu naší úžasné tinktury z pupenů rostlin, a také jsem natrhala třezalku pro sebe. Tak se už pyšnila rozvitými medovými květy. Usuším jí a jako každý rok si jí doma smíchám s dalšími bylinami do mých lahodných bylinných čajů.

…a vůbec nemám strach, že by mi něco udělala. Chudák třezalka! Farmaceutické firmy a všichni kolem nich se na ní zaměřily jako na vrchol nebezpečí, které vám může ublížit, vyvolat reakce, změnit, či snížit účinky léků. Pozor, pozor, třezalka ubližuje…Přitom znám řadu jiných bylin, kde je třeba být velmi ostražití při jejich užívání, ale o nich se už tolik nemluví.

Třezalka je skvělá! Umí snížit zánět v těle, velmi dobře snižuje alergické reakce, zmírňuje bolesti a napětí, působí proti cystám, léčí záněty slinivky, jater a umí si poradit i s ekzémem, lymfatickým otokem či hemoroidy. Vždy však k sobě potřebuje nějakého pomocníka. Třeba řebříček, měsíček, řepík nebo mochnu.

Důležité je znát, že ani třezalku, ani jinou bylinu není vhodné pít samostatně dlouhodobě. Takže pokud chcete využít skvělých léčivých vlastností této královny rostlin, vždy jí dejte do bylinné směsi. Potom se nemůže stát, že budete mít nějaké reakce.

Platí zde jediná výjimka, a to jsou lidé, kteří užívají antidepresiva a jiné psychiatrické léky. K nim opravdu třezalka ani ve směsi nepatří.

Tak mě napadá, že možná, kdyby tito lidé zažili ten až mystický pocit na ranní louce, tak by antidepresiva nepotřebovali. Celkově si myslím, že bychom se měli vrátit k přírodě. Ta léčit opravdu umí, jen je potřeba k ní přijít, a požádat. Ona má dostatek pro všechny.

Přeji vám krásné nejenom letní dny v přírodě.

Aneta Benediktová

 







Léčivá síla černého bezu

Bez černý – statný keř, který nám v každém ročním období nabízí nějakou svoji část jako výborný léčivý prostředek. Brzy na jaře pupeny a mladé větvičky, na podzim plody a více jak půl roku listy, které ve formě obkladu zbavují naše tělo zhmožděnin a revmatických bolestí. Nyní se můžeme těšit z nádherně vonících žlutobílých květů.

Léčivou sílu květů černého bezu si můžeme nejenom ihned užít, ale hlavně uchovat na zimu, kdy ji budeme potřebovat daleko více. Připravit si můžeme kloktadlo, mast, ale i lahodnou limonádu či sirup. Usušené květy pak užívat celý rok.

Čaj z květů černého bezu

Bylinný čaj z květů je močopudný, dokáže snížit horečku, vyvolat pocení, nebo dokonce zmírnit dráždivý kašel. Působí také proti bolesti svalů a kloubů. Sušený květ černého bezu můžeme kombinovat třeba s květem lípy nebo se šalvějí.

Jak sušit černý bez

  • Sbírat bychom měli květy, které ještě nejsou úplně rozvité, ale určitě bychom si měli počkat na hezké suché počasí.
  • Květy otrhejte a rozprostřete stonky vzhůru do lísek nebo na síta, která jste předem vyložili čistým papírem.
  • Takto nechte květy ležet přes noc, kdy pěkně zavadnou a navíc se z nich většina hmyzu odstěhuje jinam. 
  • Před samotným sušením ze všech květů postupně odstříhejte všechny silnější stonky.
  • Sušení by mělo být rychlé, ideální je teplota 35 až 40 ºC, při pomalejším sušení je velká pravděpodobnost, že květy zhnědnou.
  • Nasušenou drogu přesypte do sklenic s pevným uzávěrem a skladujte v tmavé místnosti.

    

Mast, kloktadlo a inhalace

Prvním zajímavým receptem je kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, kdy 5 gramů sušené bylinky nasypete do studené vody, přivedete k varu a ihned odstavíte. Kloktejte vychladlý a přecezený odvar.

Na drobná hnisavá kožní onemocnění můžete vyzkoušet tuto mast: Svařte 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi vepřového sádla ( nesoleného) ,směs přeceďte přes čisté plátýnko, nalijte do sklenice a samozřejmě nechte vychladnout.

Na chronický zánět čelních dutin, hučení v uších i bolest hlavy pomáhá inhalace ze 4 hrstí sušených květů černého bezu, 2 kávových lžiček mletého kmínu a 3 stroužků nakrájeného česneku. Všechny ingredience dejte do hrnce s vodou, 1-2 minuty povařte a pak inhalujete

Čerstvé květy černého bezu se uplatní i v kuchyni

Chutný recept

  • Z hladké mouky, vajec a piva si připravte hustší těstíčko, přidejte sůl a pepř, případně strouhaný sýr dle vlastního výběru.
  • Oprané květy berte jednotlivě za stonek, namočte v těstíčku a hned položte do rozpáleného oleje v pánvi.
  • Během smažení první strany květu odstřihávejte stonky a pak dosmažte i druhou stranu.

Takto připravené květy jsou výborné s novým bramborem, čerstvou pažitkou a rozpuštěným máslem. Milovníci sladkého mohou zkusit květy namáčet do těstíčka bez soli, pepře a sýru a po usmažení dochutit skořicovým cukrem.

Sirup z bezových květů

Domácí sirup z květů je vynikající jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení. Mezi lidmi koluje spousta receptů, liší se poměrem květů, vody a cukru nebo přítomností kyseliny citronové. Někdo sirup před nalitím do sklenic povaří, jiní radí jenom mírně zahřát, aby se cukr rozpustil.

Tady je zajímavý recept:

  • Na 25 květů budete potřebovat 1,5 litru vody, 1 citron a 1 kg hnědého nerafinovaného cukru (neničí léčebné účinky byliny jako cukr bílý).
  • Květy ponořte do vody, přidejte kolečka oloupaného citronu bez jader a nechte 24 hodin stát.
  • Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a chvíli povařte.
  • Ještě horký sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahviček, než vychladnou, postavte je dnem vzhůru.

    

Listy černého bezu léčí klouby a kosti

Obklady z čerstvých listů černého bezu velmi dobře působí na záněty Achillovy šlachy, různé pohmožděniny, ostruhy a nárůstky na patách či jiných kostech. Čerstvé listy mírně naklepejte, přiložte na postižené místo. Dobře obalte potravinářskou fólií a nechte působit přes noc.

Nemáte čas vyrazit do přírody květy nasbírat? Nevadí, můžete vyzkoušet jejich léčivou sílu v čaji NastydnutíVlasy nebo Močový měchýř.












Pampeliška – plevel i léčivka

Kdo by neznal pampelišku. Jako děti jsme z jejích květů dělaly krásné věnečky a honily se po louce poseté zářivými žlutými kvítky.

Zahrádkáři a zahradníci jí moc rádi nemají a snaží se jí jako plevel ze svých zahrad odstranit, ale bylináři si bez ní nedokáží představit téměř žádný bylinný čaj. Její léčebné využití je široké a uplatní se i v gastronomii. Podívejme se na ni blíže.

Květy Pampelišky lékařské

Pampeliška roste hojně na lukách, mezích, polích, zahradách i parcích. Tam všude si v jarním období můžeme natrhat květy a připravit si z nich jednoduchý pampeliškový med:

Pětilitrový hrnec naplníme opranými květy pampelišky a zalijeme vodou. Vaříme 45 minut, potom odstavíme zhruba na jednu hodinu. Tekutinu scedíme, květy důkladně vymačkáme. K tomuto odvaru přisypeme 1 kilogram nerafinovaného přírodního cukru a přidáme šťávu ze 3 citronů. Vše jemně povaříme, než se cukr rozpustí. Hustou směs nalíváme do vymytých sklenic a dobře zavíčkujeme.

Listy Pampelišky lékařské

Listy sbíráme na konci jara v době, kdy pampeliška odkvete a může svoji sílu soustředit do růstu listů. Můžeme je usušit a pak smíchat s dalšími sušenými bylinami jako je třeba měsíček, šalvěj nebo řebříček. Tato směs dobře čistí krev, podporuje celkové trávení a metabolismus. Čerstvé listy můžeme přidávat do salátů. Zvýší nám tvorbu žluče a podpoří trávení.

Tip na vyčištění žlučníku: 30-40 gramů čerstvých pampeliškových listů pokrájíme do půl litru studené vody, necháme prudce převařit a pak deset minut luhovat. Užíváme vždy šálek před obědem a před večeří.

 

Kořen Pampelišky lékařské

Kořeny sbíráme na podzim. Kořen obsahuje přírodní prebiotikum – polysacharid inulin. Ten slouží našim přátelským bakteriím ve střevě jako jejich „výživa“, podporuje jejich růst a funkci. Sušený kořen můžeme nadrtit a užívat na špičku nože 2x denně před jídlem nebo z něj můžeme dělat odvar, který se vaří jednu minutu. Podává se 2-4x denně před jídlem. Odvar z kořene působí velmi dobře na celkovou látkovou výměnu, podporuje imunitu, funkce trávicího traktu, odvodňuje, rozpouští ledvinové a močové kameny.

Odvar z kořene je velmi hořký a u některých osob může způsobovat nauzeu. V tomto případě je vhodné užívání ve formě tinktury. Tinktura z kořene pampelišky podporuje trávení, zlepšuje funkce jater, žlučníku i ledviny, Podporuje odvodnění a napomáhá hubnutí. Je vhodná i při očistě ledvin a očistě krve, má protirevmatické působení.

 

Závěrečný tip na Pampeliškový likér: 
500 g květů, 160 g kořenů a 100 g listů přelijeme 500 ml převařené vody a 500 ml 70–90% čistého kvalitního lihu. Dobře uzavřeme a necháme 14 dní stát na teplém místě, denně musíme 3x protřepat. Pak přecedíme, přelijeme do menších skleněných lahví a dobře uzavřeme. Skladujeme na chladném a temném místě. Tento likér užíváme 3x denně 1 čajovou lžičku

V přírodě najdeme lék na každou naši bolístku!
















Jak na křečové žíly

Jedním z nejčastějších onemocnění týkajících se krevního oběhu a cév jsou křečové žíly. V tomto článku najdete důvod, proč křečové žíly vznikají, a jak se dají léčit.

Křečové žíly vznikají oslabením cévní stěny nebo nedomykavostí cévních chlopní, kdy následně dochází k městnání krve v žilách. Dlouhodobý zvýšený tlak na žilní stěnu pak žíly poškozuje, narušené žíly se rozšiřují, vytvářejí další záhyby, vystupují nad povrch kůže a celkově plní svoji funkci méně než zdravé žíly.

Problém u křečových žil není tolik estetika (i když většina lidí to takto vnímá), ale riziko vzniku zánětu a ucpávání cév. Následně pak může vzniknout trombóza nebo bércové vředy.

Prevence a léčba křečových žil

Z pohledu alternativní medicíny za kvalitu cév a krve odpovídají játra. Tudíž pokud chceme kvalitně přírodní léčbou ovlivňovat cévy, vždy musíme tuto léčbu spojit i s působením na játra. Při léčbě je vždy velmi důležité používat byliny, které mají protizánětlivé účinky a mírně ředí krev.

  • komonice lékařská, vrba bílá, kaštan koňský, tužebník jilmový 

Dále je potřeba do těla dodávat vhodné flavonoidy a antioxidanty na zpevnění cévní stěny. Skvělým pomocníkem může být zelený čaj a většina výtažků z pupenů rostlin, které tyto látky přirozeně obsahují. Nedoporučuji výše uvedené byliny užívat jednotlivě, ale vždy v kombinaci ve vhodných směsích.

Křečové žíly velmi úzce souvisí se životním stylem, kdy v našem životě převládá buď dlouhodobé stání anebo sezení. Prevence a léčba křečových žil by vždy měla být vědomě kompenzována chůzí, sportem, vhodnými masážemi či balneoterapií.

Křečové žíly vznikají v trvale překyseleném těle viz článek o překyselení organismu. V rámci léčby i prevence křečových žil vždy nejprve upravte vaši stravu. Pokud trpíte křečovými žilami, tak v následujícím teplém období léta vám doporučuji následující…

Užívejte podpůrnou bylinnou léčbu

Střídejte následující čaje den po dni.

První den: pijte čaj Žíly ¾ litru v průběhu celého dne. 
Druhý den: pijte čaj Játra ¾ litru opět v průběhu celého dne.

K tomu denně užívejte tinkturu z pupenů Kaštan. Pokud nezvládáte pít bylinné čaje nebo jste na dovolené je vhodná varianta směs z pupenů Žíly a lymfa . Na zevní použití doporučuji bylinný krém Ruticelit, který zmírňuje otoky a bolesti končetin. Pokud trpíte křečovými žilami, rozhodně neužívejte hormonální antikoncepci! Výše navržená léčba není vhodná pro osoby užívající Warfarin.

Už víte proč křečové žíly máte, na co si dát pozor a jak se jich co nejvíce zbavit. Tak hurá na to!













Zázračný bodlák a steatóza jater

Kdo by jej neznal. Ostropestřec mariánský patří mezi nejznámější a nejpoužívanější byliny. Ne vždy tomu tak bylo.

Ostropestřec je pěstovaná bylina původem ze středomoří. V těchto oblastech byla používaná od dávnověku. Díky svému vzhledu, a především trnům se mu přezdívalo Kristova koruna. Ve staré Antice se ostropestřec používal například jako lék na hadí uštknutí a od 17. století na nemoci spojené s jaterními obtížemi, krevním tlakem, dutinou břišní nebo na deprese.

Ve střední Evropě jej bylináři začali používat až daleko později, důvodem mohlo být i to, že domácí získávání plodů ze zralých hlavic je velmi svízelné.

Dnešní přírodní, ale i klasickou medicínu si však bez této léčivky nedokážeme představit.

Jak ostropestřec působí?

Částí byliny, která se používá jsou plody, někdy nesprávně označované jako semena. Těsně před zralostí ostropestřce se celé chmýřité hlavice odříznou a uloží na větraných, suchých místech, kde dozrají. Teprve potom se z nich vymlátí plody.

Hlavní obsahovou látkou plodů je sylimarin, což je souhrnný název pro flavolignanové sloučeniny a silice.

Nejúčinnější formou zpracování Ostropestřece mariánského je tinktura. Tinktura se vyrábí přímo z plodů anebo také z mladých poupat této úžasné byliny. Bylo prokázáno, že do základního média při výrobě tinktur, do alkoholu, se uvolní více účinných látek než třeba do vody při přípravě bylinného čaje. Důležitý je i způsob pěstování a půda, ve které roste. Z půdy se do plodů mohou dostat pozůstatky chemických hnojiv od zemědělských družstev. Ideální je ostropestřec pěstovaný na zahrádkách nebo v režimu BIO kvality.

Existuje ještě jedna forma užívání Ostropestřece mariánského, a to je prášek z mletých plodů, který se užívá v dávce 2-3 čajové lžičky denně.

Ostropestřec mariánský velmi účinně působí na ochranu a regeneraci jaterního parenchymu. Podporuje tvorbu a distribuci žluči, léčí zánět jater, snižuje tvorbu žlučových kamenů a celkově zlepšuje látkovou výměnu. Je to základní bylina i při léčbě steatózy jater.

Steatóza jater

Steatóza jater znamená zvýšené ukládání tuku v jaterních buňkách. Játra hrají klíčovou úlohu v organizmu v metabolismu tuků a jsou odpovědné za odbourávání tuků. Přítomnost tuku v jaterních buňkách je normální. Ale pokud jeho množství stoupne nad rámec tak se tuk přestává metabolizovat a začne se v buňkách ukládat.

Při ukládání tuku v játrech dochází postupně k jejich zvětšování. Játra mají při tom hladký povrch a jsou světlá. Vzhledem k tomu, že tuky se nejčastěji ukládají ve formě tzv. triacylglycerolů, je tuk v jaterní buňce obvykle ve formě velkých kapének, které postupně splývají a vytlačují jádro buňky na periferii. V typickém případě, jako je alkoholická steatóza, jsou jaterní buňky téměř vyplněny tukovými kapkami. Při malokapénkové steatóze se malé kapénky volných mastných kyselin hromadí v buněčných organelách - tzv. lyzosomech, které nesplývají. Jaterní buňky pak mají pěnovitý charakter s centrálně uloženým jádrem.

Steatóza obvykle nemá zvláštní příznaky, podle kterých bychom ji dokázali zpozorovat. Často se odhalí v rámci podrobnějšího zdravotní prohlídky – ultrazvukovým vyšetřením nebo zvýšenými hodnotami jaterních enzymů v testech. V pokročilém stádiu se projeví trávicími obtížemi, nevolností, únavou. V těžkých případech se může vyskytnout zvětšení jater, zežloutnutím kůže a očního bělmaBolestí v horním kvadrantu břicha, nevolností, zvracením, postupně pak cirhózou jater.

Ke ztučnění jater dochází u alkoholiků, ale v posledních letech je začínají „předbíhat“ lidé s nadváhou, lidé se špatnými stravovacími návyky, lidé užívající dlouhodobě léky nebo lidé, kteří užívají mnoho různých druhů léků najednou.

Jste to i vy?

Říkáte si, že se vás to netýká? Uvedeme několik příkladů.

1.       Milujete sladkosti? Různé sušenky, koblížky, zákusky. Nejlépe sladkosti, kde je hodně cukru a tuku? Nadbytečný cukr v těle se mění na tuk. Takže i když budete štíhlí, tak můžete mí po letech sladkého vytrvalého mlsání steatózu jater.

2.       Každý večer skleničku vína „na dobrou náladu“, k tomu dvakrát až třikrát v týdnu „růžové štěstíčko“na bolest hlavy, celodenní stres a nepravidelná strava. I vy jste adept na steatózu jater

3.       Užíváte dlouhodobě hormonální léky třeba na štítnou žlázu nebo antikoncepci? K tomu třeba léky na tlak či na žaludek. Možná máte také rádi sladkosti a občas vínečko nebo energetický nápoj. I vaše jaterní testy po několika letech nemusí být ideální

Vyhodnocení je na vás…nicméně steatóza jater se týká dnes již obrovského počtu lidí a bohužel věková hranice jde často pod 30 let.

Jaké je řešení?

1.       Úprava jídelníčku zejména maximální eliminace přidaného cukru a nezdravých tuků

2.       Eliminace dlouhodobého, pravidelného užívání léků

3.       Pravidelné užívání Ostropestřce mariánského ideálně ve formě tinktury. (nakapat do horké vody, aby se odpařil alkohol)

4.       Pravidelné užívání Omega 3

5.       Minimálně 2x ročně bylinné kůry na játra

Ostropestřec je zázračná bylina. Pomozte jí chránit vaše zdraví i svým životním stylem!

  

















Jak na časné jarní alergie

Příznaky alergií v časném jarním období se dnes již týkajíkaždého druhého jedince. Vodnatá rýma, svědění a pálení sliznic, chronický zánět čelních dutin, zarudlé oči, to jsou jen některé ze známých a velmi obtěžujících projevů. V článku se blíže podíváme na to, jaké má alergie příčiny a jak ji léčit přírodní cestou. 

Co je to alergie

Alergie je definována jako nepřiměřená odpověď našeho imunitního systému na běžné látky z okolního prostředí, které by nám neměly vadit – ale vadí.

Tato látka se označuje jako alergen a aktivuje protilátky ze skupiny imunoglobulinu IgG. Dochází k jejich zvýšené tvorbě, což spustí některou z alergických reakcí. Ta může může být někdy banální, ale v některých případech může ohrozit i váš život.



Jak alergie vzniká

Klasická medicína většinou uvádí, že důvody a vznik alergií není přesně znám.

Z pohledu přírodní medicíny pracujeme s tím, že základem alergií jsou problémy ve střevech, a také v játrech.

Střevní výstelku tvoří miliarda buněk epitelu, který vytváří bariéru mezi vnějším prostředím a vnitřkem střeva. Střeva jsou domovem triliónů bakterií, které hrají důležitou roli nejenom při štěpení živin, ale hlavně ovlivňují efektivnost našeho imunitního systému.

Jemnou výstelku střev lze velmi jednoduše poškodit. Nejčastějšími viníky bývají alkohol, antibiotika, analgetika a jiné léky. Zároveň konzumujeme příliš mnoho lepku, cukru a mléka. Tyto všechny složky potravy mají velmi silný alergenní potenciál.

Výsledkem je, že některé bílkoviny z naší stravy, které se normálně štěpí na základní částice – aminokyseliny, jsou schopny přecházet poškozenou střevní stěnou přímo do krevního řečiště. Tam je imunitní systém identifikuje jako cizorodou látku a napadne je.

Takto vznikají potravinové alergie, ale celá řada jiných typů alergií jako třeba na pyly, trávy či zvířecí srst.

Zvláštní oblastí jsou vrozené typy silných potravinových alergií např. na ořechy. Ty aktivují imunoglobuliny IgE, a tato reakce může mít fatální následky.

Časné jarní alergie a jejich projevy

K nejběžnějším typům alergií patří právě časné jarní alergie.

Podle počasí mohou vznikat již koncem února nebo hned začátkem března. Pokud je zima mírná a příroda se začíná brzy probouzet, tak pyly poletují v ovzduší již v únoru.

Lidé si pak často pletou alergické projevy s nachlazením.

Nejčastějším projevem mimo vodnaté rýmy bývá bolest hlavy v oblasti čela a tlak za očima. To je způsobené alergickým zánětem sliznic vedlejších nosních a čelních dutin, které reagují právě na polétající pyly v ovzduší.

Pokud trpíme silnějšími alergickými projevy a pohybujeme se v nějakém infekčním prostředí(nemocnice, ambulantní ordinace, školky) mohou se na sliznici v dutinách, která je oslabená alergickým zánětem usadit bakterie nebo viry a způsobit ještě silnější zánět, který se může projevovat i v oblasti uší, středouší.

Přírodní léčba

Z pohledu přírodní medicíny je možné alergie postupně léčit, ale trvá to několik let.

Obecně platí, že pokud chci mít mírnější projevy časných jarních alergií, tak je potřeba přírodní přípravky nasadit už v zimním období.

Velmi důležité při léčbě alergií je působit na střeva a tím na funkci imunitního systému, která se střevy souvisí a způsobuje právě alergické reakce.

Byliny i houby pomáhají!

Žampion mandlový    

Medicinální houba, která velmi silně posiluje fungování imunitního systému. Účinně působí při alergiích, astmatu, chronických zánětech průdušek. Snižuje kašel, zlepšuje stav pokožky a celkové fungování jater

Rdesno mnohokvěté

Popínavá bylina, která působí silně regeneračně na játra a střeva, čímž podporuje imunitu a zlepšuje léčbu různých druhů alergií.  Má protizánětlivé účinky, upravuje hladinu cukru a tuků v krvi

Perilla křovitá

Krásná, barevná bylina velmi dobře působí při alergiích, vlhkém chronickém kašli a astmatu. Obsažené  látky (např. alfa-pinen, apigenin, beta-sitosterol, karyophyllen, myristicin, fenylpropanoid) se zapojují doantialergenních a protizánětlivých procesů a ukazují na možnost využití v léčbě astmatu, sezónních alergií (podávání po dobu 3 měsíců) a chronických bronchitid. Bylina vykazuje i silně antiparazitální účinky,

Přírodní léčba alergií s přípravky Serafin 

Výše uvedené byliny a houby jsou obsaženy ve formě koncentrátu v přírodních kapslích Pylergen. Dlouhodobé a včasné užívání tohoto přípravku prokazatelně zmírňuje alergické reakce.

Pokud v rámci léčebného konceptu Serafin k přírodním kapslím Pylergen přidáte bylinné čajePylergen a Čelní dutiny, tak je přírodní léčba velmi účinná.


Při léčbě snižte příjem cukru a bílé mouky, nepijte kravské mléko a co nejvíce omezte alkohol.

Letošní jaro si můžete užít bez oteklých očí, bolestí hlavy a hromady papírových kapesníků, Vždyť už víte jak!