Květen - pečujte o své srdce

Květen je často označován jako měsíc lásky a symbolem lásky je srdce. Srdce je však také nejdůležitějším orgánem krevního oběhu a souvisí i s psychikou.

Podle pravidel čínského pentagramu vládne právě srdce (jako náš tělesný orgán) v tomto období, tudíž bychom si jej měli hýčkat a podporovat jeho funkce.

Srdce jako pumpa

Srdce je sval, který leží za plícemi. Je chráněno žebry hrudního koše. Jeho hlavní funkcí je pumpovat kyslíkem obohacenou krev tepnami do celého těla. Když krev kyslík odevzdá, vrací se žilami zpátky k srdci a odtud je vysílána do plic. Tady odevzdá oxid uhličitý a nahradí jej dalším kyslíkem. Tímto způsobem se cyklus stále opakuje.

Každá slabost se okamžitě projeví na jiných orgánech a tkáních těla, protože systém krevního oběhu je ve spojení se všemi ostatními tělesnými systémy a všechny je ovlivňuje.

Srdce a psychika

Srdce je centrem psychiky, citu, emocí a vnímání okolí. Má na starost správný rytmus života - harmonii mezi bděním a spánkem.

Souvisí s živlem ohně. Extrémní horko je pro srdce škodlivé. Kdo horko miluje nebo naopak se necítí dobře, když slunce praží, tak má nerovnováhu v prvku oheň, tedy v srdci.

Pozitivní emoce, která podporuje dobrý stav našeho srdce, je smích. Podporující barvou červená, růžová nebo fialová. Aktivita srdce přináší elán a radost ze života. Pokud pracuje bez problémů, máme dostatek energie a optimismu, prožíváme radostný život.

Pozor na příznaky

Pokud máme potíže s oblastí srdce, může se to zobrazit na špičce jazyka, která mění barvu, pálí, svědí.

Dalšími projevy dysfunkce srdce mohou být:

  • bušení srdce, srdeční arytmie
  • tlak v oblasti srdce
  • zadýchávání se po krátké námaze
  • koktání a vady řeči
  • nadměrné pocení
  • modrání prstů a nehtů
  • pálení v dlaních
  • sklon k omdlévání při pohledu na krev
  • červený nos, popraskané žilky v obličeji
  • přehnaná radost
  • nedostatečné ovládání citů

Podpořte funkci srdce

  • užívejte byliny, které pozitivně působí na vaše srdce: hloh, arniku, kaštan, česnek medvědí, kozlík
  • jezte lehkou zásaditou stravu, kterou můžete podpořit užíváním čaje a minerálů Odkyselení
  • zařaďte do svého jídelníčku lněný olej a ryby s obsahem omega 3,6 mastných nenasycených kyselin
  • v době vrcholné energie srdce, mezi 11. a 13. hodinou, omezte aktivitu a snižte příjem stravy
  • choďte hodně do přírody a čerpejte její krásu a energii

Důležitá rada pro vaše srdce – smějte se! Smích léčí vždy a v tomto období to platí dvojnásob!

 

 

 









Duben - podporujeme játra!

Podle pravidel čínského pentagramu je duben měsícem ,kdy mají vrchol své činnosti játra.

Játra jsou největší chemická továrna v našem těle

Mají vliv na štěpení stravy a její správné využití pro náš organismus, určují kvalitu krve a cév, odbourávají toxické látky z našeho organismu, podílí se na kvalitě naší imunity, ale také působí na fungování našeho zraku, na stav našich nehtů, vlasů, kůže, kostí a chrupavek.

Nejčastější onemocnění spojená s játry jsou:

  • Alergie
  • Trávicí potíže
  • Zácpa nebo průjem
  • Žlučové kameny
  • Ekzémy
  • Alergické vyrážky
  • Překyselení
  • Záněty v oblasti očí


Pokud trpíme nějakými chorobami, jejichž příčinou jsou podle pravidel čínské medicíny játra, tak nám budou všechny přírodní léčebné postupy v tomto období lépe fungovat. Velmi dobře můžeme působit na zlepšování našeho zraku, na artrózu, trávicí potíže, pálení žáhy, překyselení organismu, ekzém, lupénku i na alergie.

S játry jsou spojené jarní očistné kúry

V době ubývajícího měsíce je ideální čas na očistu jater. K očistě můžeme použít již čerstvé bylinky, jako jsou mladé kopřivy, květ sedmikrásky nebo mladé lístky pampelišky. Pokud nemáme přístup k čerstvým kvalitním bylinám, pijeme čaj Čistící nebo Odkyselení organismu.

Očistu doplníme o tinktury z pupenů rostlin - tzv. gemmoterapeutika

Gemmoterapie je poměrně mladý obor v alternativní medicíně, ale podle posledních poznatků mají výrobky z pupenů rostlin velmi silné a pozitivní účinky pro celý organismus. Obsahují zárodečné buňky rostlinvitamíny,minerálystopové prvky. Pupeny obsahují sílu a účinky celé budoucí rostliny a mají v sobě sílu jara.

V jarním období je velmi vhodnou gemmoterapeutickou tinkturou Jalovec. Jalovec obecný je znám spíše jako rostlina vhodná do gastronomie, avšak tinktura z mladých výhonů velmi účinně detoxikuje játra a regeneruje jaterní buňku.

Další tinkturou vhodnou k jarní očistě je tinktura z mladých výhonů Kopřivy dvoudomé. Kopřiva čistí játra, žlučník, krev a obsahuje řadu přirozených minerálů včetně železa. Velmi silné očistné účinky má tinktura z pupenů Břízy bělokoré.

Pokud nevíte, jaký druh tinktury si vybrat, tak doporučuji směsi z pupenů rostlin určené přímo na jednotlivé potíže. V jarním období je to zejména směs z pupenů Jaterní detox a směs z pupenů Čistící.

Myslete na svá játra a dopřejte jim jarní očistu. Teď už víte, jak na to!















Březen - podporujeme žlučník

Právě jarní období nám nádherně ukazuje souznění našeho těla a přírody. Většina z nás má podvědomou touhu se nějak očistit. Od našich babiček a prababiček víme, že bychom si měli dělat čaj z čerstvých kopřiv a jíst sedmikrásky. Proč tomu tak je? Důvod najdeme v čínském pentagramu. V měsíci březnu má vrchol své činnosti žlučník.

Žlučník souvisí s játry i se slinivkou

O žlučníku se říká, že je „tiskovým mluvčím“ jater. Právě žlučník nám dává najevo, jak nám fungují játra. Žlučník je velmi důležitý orgán v našem těle. Odráží stav našich jater – pokud dobře funguje žlučník, fungují dobře i naše játra, a naopak.

Žlučník má společný vývod do dvanácterníku se slinivkou, takže tyto dva orgány jsou napřímo propojeny a ovlivňují se nejenom ve zdraví, ale i v nemoci. Avšak žlučník neovlivňuje jen naše trávení, má i zásadní vliv na kvalitu našich kloubů a kloubních pouzder.

Zajímavostí je, že pod pravou lopatkou se nachází bod, který přímo souvisí se žlučníkem. Pokud trpíte chronickým bolestmi v této oblasti, vězte, že vám je způsobuje dysfunkční žlučník, přestože nemáte žlučníkové koliky.

Dysfunkční žlučník způsobuje

  • nadýmání
  • říhání
  • pocity hořkosti v ústech
  • zácpu nebo průjem
  • řadu onemocnění

Akupunkturní dráha žlučníku prochází přes hlavu, spánky, krční páteř, ramena, okolo loktů, kyčlí, kolen. Tam všude mohou vznikat zdravotní potíže při dlouhodobé špatné funkci žlučníku. Mohou to být migrény, bolesti loktů, ramen ale i kyčlí.

Jak můžete na jaře žlučník podpořit

V jarním období je vhodné žlučník nejenom podporovat, ale i čistit. Pokud trpíme nějakými chorobami, jejichž příčinou je podle pravidel čínské medicíny dysfunkční žlučník, tak nám všechny přírodní léčebné postupy budou po očistě lépe fungovat.

Velmi dobře můžeme v tomto období působit na zlepšování našeho zraku, na artrózu, trávicí potíže, zácpu, pálení žáhy, překyselení organismu, ekzém, lupenku nebo i na alergie. Všechny tyto choroby více či méně se žlučníkem souvisí.

Jak na očistu

Jarní očistné kúry žlučníku provádíme nejlépe v době ubývajícího měsíce. Můžeme v tomto období zařadit lehký jednodenní půst, kdy v průběhu dne pijeme jen zeleninové šťávy nejlépe z červené řepy a kořenové zeleniny. 2-3x za den sníme malou hrst ořechů nebo uvařené rýže natural. Nezapomeneme na dostatečné množství vody.

Měsíc březen je ideální na uvolnění kamínků a písku ze žlučníku, a to metodou podle Dr. Berana. Jedná se o roky prověřenou a bezpečnou metodu sestavenou lékařem, při které se můžete zbavit žlučových kamenů.

Před očistou vždy pijeme dva týdny speciální čaj Žlučové kameny a užíváme tinkturu z pupenůOstropestřce mariánského. Pokud chceme toto jarní období využít k očistě a podpoře činnosti jater, žlučníku a celkového metabolismu, doporučujeme užívat speciální potravinové doplňky vyráběné z pupenů a mladých výhonů rostlin a bylin tzv. gemmoterapii.

Gemmoterapie 

Gemmoterapie je poměrně mladý obor v alternativní medicíně, ale podle posledních poznatků mají výrobky z pupenů rostlin velmi silné pozitivní účinky pro celý organismus. Obsahují zárodečné buňky rostlin, vitamíny, minerály, stopové prvky. Pupeny obsahují sílu a účinky celé budoucí rostliny a také mají v sobě sílu jara.

Užívejte tinktury

V jarním období je velmi vhodnou gemmoterapeutickou tinkturou Jalovec. Jalovec obecný je znám spíše jako rostlina vhodná do gastronomie, avšak tinktura z mladých výhonů velmi účinně detoxikuje játra a regeneruje jaterní buňku.

Další tinkturou vhodnou k jarní očistě je tinktura z mladých výhonů Kopřivy dvoudomé. Kopřiva čistí játra, žlučník, krev a obsahuje řadu přirozených minerálů včetně železa. Velmi silné očistné účinky má tinktura z pupenů Břízy bělokoré.

Pokud nevíte, jaký druh tinktury si vybrat, tak doporučuji směsi z pupenů rostlin určené přímo na jednotlivé potíže. V jarním období je to zejména směs z pupenů Jaterní detox a směs z pupenů Čistící.

Při užívání tinktur z pupenů rostlin je velmi důležité hlídat si svůj pitný režim, popíjet nejlépe čistou vlažnou vodu. Nezapomeňte odlehčit stravu, vyloučit přepálené tuky, alkohol, bílý cukr, uzeniny, tavené sýry, omezit bílou mouku.

Pijte bylinné čaje

Jestliže dáváte přeci jen přednost bylinným čajům, tak můžete zvolit jakýkoliv čaj čistící s bylinami, které obsahují velké množství hořčin, jako jsou pampeliška, řebříček, měsíček a velmi silnou očistnou bylinou je sedmikráska.

Roky prověřený čaj je Odkyselení organismu jako ideální očistný prostředek.

Teď už víte, jak na to, tak nic neodkládejte a začněte s očistou už nyní.



















Únor - chráníme močový měchýř

Orgánem, který úzce navazuje na ledviny jak v těle, tak v principech čínského pentagramu je močový měchýř. V článku se dozvíte, co všechno ovlivňuje i jak o něj nejlépe pečovat.

Základní anatomický popis

Močový měchýř je dutý, roztažitelný orgán, sloužící jako rezervoár moče před jejím vyloučením z těla. U člověka má objem cca 600–1 200 ml, při naplnění 400–600 ml osoba obvykle pociťuje nutkání močit.

Co však pro nás znamená z pohledu tradiční čínské medicíny?

Močový měchýř je jangový orgán, který patří k elementu vody a jeho opačným, jinovým orgánem jsou ledviny. S těmi také úzce souvisí, a to nejenom funkčně, ale i v oblasti dalších vztahů.

Akupunkturní dráha močového měchýře prochází přes zadní část hlavy, krk, celou partii zad, po hýždích, zadních stehnech, lýtkách až k malíkům nohou.

Celou tuto tělesnou oblast dokáže ovlivnit sebemenší dysharmonie energie v akupunkturní dráze močového měchýře. Může nám způsobovat bolesti hlavy, krční páteře, velmi často bederní páteře, problémy s lýtky, achillovou patou, kotníky, ale i nárůstky v oblasti pod malíky na nohou a bortící se klenbu na dolních končetinách.

Správným působením na akupunkturní body dráhy močového měchýře můžeme předejít popsaným problémům, ale můžeme je i léčit. Používá se tlak – akupresura, jehličky – akupunktura a velmi oblíbené je i moxování, což je zahřívání odpovídajících bodů. Tímto způsobem se dá velmi dobře odstranit bolest páteře a někdy i chronické bolesti hlavy.

Přikládáním plátěných sáčků naplněných zahřátou kuchyňskou solí na oblast bederní páteře nebo plosek nohou můžeme přivést energii do dráhy močového měchýře a napomoci jeho léčení a regeneraci.

Jak se může fyzicky projevovat oslabený močový měchýř z pohledu alternativní medicíny?

  • oslabený sluch
  • časté močení
  • noční pomočování
  • sexuální potíže
  • bortící se páteř
  • lomivost kostí
  • otok obličeje a víček
  • záněty sedacího nervu
  • odhalování krčků u zubů

Narušená energie močového měchýře může mít i velmi silný vliv na naši psychiku a emoční prožívání. Podle knih velmi známého českého léčitele Ing. J. Janči se močový měchýř mimo jiné silně podílí na rozvoji epilepsie u dětí.

Jaké emoce ovlivňují fungování močového měchýře a naopak?

  • pocity strachu
  • pocit hledání opory a jistoty
  • strach z nejistoty
  • problém komunikace s opačným pohlavím

Co nejvíce poškozuje močový měchýř a jeho funkce?

  • prochladnutí
  • studené nohy a pocit chladu od nohou
  • nadměrná konzumace živočišných bílkovin
  • nadměrná konzumace bílého rafinovaného cukru
  • používání velmi ostrého koření a pepře
  • popíjení velkého množství kávy
  • nadměrné solení
  • konzumace alkoholu
  • neustálý strach o něco či někoho

Jak podpořit správnou funkci močového měchýře?

  • pravidelně pít dostatečné množství tekutin, a to zejména čisté vody
  • pravidelné koupele v mořské soli nebo bylinné koupele zejména v přesličce nebo kopřivě
  • reflexní terapie na plosce nohy
  • práce na psychice – odstraňování pocitů strachu

Velmi účinné jsou byliny. Nepostradatelnou bylinou pro podporu funkce močového měchýře je lichořeřišnice větší. Tuto jednoletou letničku s pestrobarevnými květy a výraznou ředkvičkovou chutí pěstovaly už naše babičky v truhlíkách za svými okny.

Květy i mladé listy můžete konzumovat přímo, plody se používají do bylinných čajů a velmi účinná forma je výtažek z poupat. Lichořeřišnice velmi účinně a rychle pomáhá při zánětech horních cest dýchacích, zánětech močového měchýře, ledvin, ale i gynekologických zánětech.

Bylina působí proti virům a bakteriím, podává se proti streptokokům, stafylokokům, e-coli a některým druhům salmonel.

Příklad bylinných kúr na podporu močového měchýře:

  • Akutní zánět močového měchýře: popíjíme čaj Močový měchýř a k tomu užíváme tinkturu z pupenů Lichořeřišnice.
  • Chronický zánět močového měchýře:  má svoji specifickou léčbu: více zde
  • Inkontinence u žen: popíjíme čaj Močový měchýř, k tomu užíváme tinkturu z pupenůBrusinky a přírodní kapsle Femina natur.

Nyní už víte, jak nejlépe o svůj močový měchýř pečovat. Vyvarujte se prochladnutí, nezapomínejte na pitný režim a vyzkoušejte některou z našich bylinných kúr














V lednu posilujeme energii ledvin

V zimních měsících naše tělo přechází podle pravidel čínského pentagramu pod vládu elementu vody a s ním jsou spojené ledviny. V lednu je tedy potřeba je podporovat a dodávat jim energii.

Pokud jsme něco v předchozím období zanedbali, zejména podporu funkce tlustého střeva a s ním imunitního systému, nyní se nám to projeví ve zvýšené míře, a to nejenom onemocněními ledvin, ale zejména zvýšenou únavou, bolestmi kloubů a páteře nebo kolísajícím krevním tlakem.

V ledvinách sídlí naše vrozená energie, naše vitální energie. Ledviny nám podle pravidel čínské medicíny určují délku života. Takže stárnutí je vlastně ve velké míře závislé na kvalitě energie v ledvinách.

Ledviny jsou orgánem nezbytným k životu. K udržení života však stačí přibližně 1/8 funkční zdatnosti. V alternativní medicíně se říká, že ledviny jsou „poťouchlý orgán“, jelikož i když pracují velmi málo, tak nebolí, čímž nám nedávají jasný signál. Proto pokud selžou, bývá to náhle a často je tento stav nevratný.

Orgány, které podle pravidel čínského pentagramu souvisí s ledvinami

  • Uši – při oslabení ledvin může docházet k poruchám sluchu, pískání a šumění v uších, častým zánětům středouší.
  • Kosti a vlasy – při oslabení ledvin může docházet k osteoporóze, padání a řídnutí vlasů, špatné kvalitě vlasů.
  • Pohlavní orgány – neplodnost u mužů i u žen může mít příčinu právě v oslabených ledvinách. Podávání tinktury z pupenů kotvičníku může tento problém dobře řešit u mužů, zejména co se týká jejich spermiogramu.

U žen bývají často záněty ledvin spojené s gynekologickými záněty a záněty močového měchýře. Při jejich častějších opakováních vznikají jizvy a srůsty a riziko neplodnosti. Je důležité těmto zánětům předcházet a již při prvních příznacích podávat protizánětlivé byliny.

S ledvinami souvisí emoce strachu, a jelikož je to párový orgán, tak velmi trpí při dlouhodobých vztahových (párových) problémech. Narušená energie ledvin přináší do naší psychiky opatrnost, strach, potřebu opory, nejistotu a sexuální poruchy.

Tento princip platí i opačně. Pokud se stále něčeho obáváme, nebo žijeme v nevyřešených napjatých osobních vztazích, tak si oslabujeme ledviny a základní životní energii v nich. V tomto případě bývá velmi účinná aromaterapie, zaměřená zejména na 2. čakru, související s ledvinami.

Jak podpořit ledviny

Zaměřte se nyní na podporu ledvin, zde je několik rad a tipů.

Solné obklady a koupele

Vyzkoušejte tyto koupele, jsou velmi účinné.

Solná koupel

  • vezmeme ½ kg kuchyňské soli
  • vysypeme ji na plech a dáme do trouby zahřát
  • teplou solí naplníme plátěné sáčky (buď jeden velký anebo dva menší) a takto přikládáme do bederní oblasti, tam, kde jsou ledviny
  • dejte pozor, aby byla sůl příjemně teplá, abyste se nespálili

Koupel v přesličce nebo v listu kopřivy

  • dáme vařit vodu do hrnce a do ní tři hrsti byliny
  • převaříme 3-5 minut, necháme 15 minut stát a potom přecedíme do lázně

Po koupeli se zabalíme do suchého prostěradla a jdeme si alespoň na 30 minut lehnout na lůžko pod deku. Tato koupel je vhodná i při nastydnutí. Pozor u osob s vysokým krevním tlakem nebo po mozkové mrtvici. 

Strava bohatá na kořenovou zeleninu

Další možností je strava bohatá na kořenovou zeleninu, která přináší pozitivní energii do ledvin a zároveň je dostatečně zásadotvorná, takže působí preventivně proti vzniku ledvinových kamenů.

Co ještě ledvinám "dělá dobře"

  • saunování
  • masáže horkými lávovými kameny
  • stimulace reflexních plošek ledvin na plosce nohy
  • dostatek tekutin - zejména teplých
  • omezení solení
  • snížení příjmu bílého cukru, pepře a alkoholu

Celík zlatobýl

Ledviny podporujeme také pitím bylinných čajů anebo užíváním potravinových doplňků určených k jejich posílení. Bylinou první volby pro podporu ledvin je zlatobýl, správným názvem celík zlatobýl.

Bohužel tato bylina vlivem špatného životního prostředí hojně mizí z našich lesů a strání, a proto naprostá většina bylinných čajů, které si na trhu zakoupíte, neobsahuje pravý celík zlatobýl, ale většinou celík obrovský nebo celík kanadský. Podle obecných zkušeností nejsou jejich účinky takové jako u pravého celíku zlatobýlu.

Doporučujeme zakoupit si tinkturu z pupenů pravého celíku zlatobýlu a užívat ji samostatně anebo ji kapat do bylinných čajů určených na podporu ledvin a močového měchýře.

Čínský pentagram a jeho zákonitosti nádherně ukazují odraz přírody v našem těle. Tak jako příroda upadá v zimě do klidu, i my bychom se měli takto chovat. V zimě bychom se neměli přetěžovat nadměrnými výkony, měli bychom jíst střídmějiomezit solení a spíše dbát o celkovou podporu svého organismu, dostatečně spát a odpočívat.

Hýčkejte své vztahy. Odpuštění uleví vašim ledvinám i vaší duši.

 

 













V prosinci je důležitá péče o střeva!

Prosinec je nejen měsíc adventu a vánočních svátků, ale podle čínského pentagramu i měsíc tlustého střeva. Víme jak jej podpořit.

Jak funguje naše tělo podle čínské medicíny

Tradiční čínská medicína uplatňuje celostní pohled na člověka. Člověk je součástí přírody a vesmíru. V jeho organismu se všechny orgány a buňky mezi sebou vzájemně ovlivňují a ovlivňují se také navzájem s přírodou a vesmírem, takže vzniká kompaktní celek.

To vše je nádherně zpracováno právě v čínském pentagramu, který vypadá jako pěticípá hvězdice. Na každém vrcholu jsou uvedeny určité orgány, který měsíc v roce k nim patří, jaký prvek, smyslový orgán, chuť, emoce.

Tyto vzájemné vazby tvoří základ čínské medicíny a přesně vystihují fungování našeho organismu v kontextu s přírodou a vesmírem. Podle těchto pravidel máme v tomto období nejvíce oslabené tlusté střevo.

Trávicí ústrojí - zdroj naší energie

Trávicí ústrojí je jako velká elektrárna, jako velká baterie, která nám dodává energii k životu a chrání nás před vetřelci. Díky němu dostáváme veškeré živiny, vitamíny, minerály, stimuluje nám imunitní systém.

Přes trávicí trakt nám jdou i naše emoce. Když jej zaneseme jedy, ať už fyzickými nebo emocionálními, tak svoji „baterii" postupně vybíjíme, až nakonec můžeme skončit zcela bez živin a bez energie.

Tlusté střevo - poslední a velmi důležitá část trávicího ústrojí

Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy, pomáhají snižovat množství stolice. Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Proto při onemocněních tlustého střeva dochází k poruchám nejen přímo na sliznici střeva, ale mají vliv na celkovou imunitu člověka a také na „dobíjení jeho životní baterie“.

Onemocnění tlustého střeva se může projevit i jinde

Podle pravidel čínské medicíny s funkcí tlustého střeva souvisí i funkce plic, což se projevuje zejména u osob s poruchou imunitního systému, které často trpí chronickým kašlem, záněty průdušek a alergiemi.

Při pozorování svého okolí zjistíte, že velmi často lidé, kteří mají diagnostikované onemocnění tlustého střeva, trpí nějakou chorobou plic a opačně.

Stav našeho tlustého střeva se odráží i na kvalitě kůže. Různé kožní defekty zejména v oblasti kořene nosu svědčí o problémech s tlustým střevem. Tlusté střevo také souvisí s tělesných ochlupením. Vypadávání chlupů nebo naopak nadměrné ochlupení signalizuje problém právě v této oblasti.

Pokud trpíme smutkem, melancholií a pesimismem bez zjevné příčiny, můžeme hledat problém také v oblasti špatného fungování tlustého střeva.

Všímejte si příznaků

Příznaky onemocnění tlustého střeva mohou být zpočátku nenápadné. Může se jednat o poruchy trávení, pocity plnosti po jídle, bolesti břicha, střídavé zácpy a průjmy. Závažným příznakem je prudké bolestivé nucení na stolici, přítomnost hlenu nebo krve ve stolici.

Přítomnost tmavé, natrávené krve většinou souvisí s žaludečními vředy, světlá červená krev může provázet krvácení z hemoroidů, řitních trhlinek a nebo poškození střevní sliznice vlivem alergenů.

Častá onemocnění střev

  • různé alergické reakce
  • ulcerózní kolitida – neinfekční zánět sliznice střeva
  • polypy a divertikly – slizniční výchlipky na střevě
  • adenomy – nezhoubné nádory a nádorová onemocnění

Česká republika je celosvětově na prvních místech ve výskytu zhoubných nádorů tlustého střeva a konečníku. Častěji se vyskytuje u mužů než u žen. Ročně přibývá v ČR 8 000 nových pacientů.

Zaměřte se na svou stravu

V tomto ročním období více než kdy jindy bychom měli o svá střeva pečovat.

  • První, co můžeme udělat je upravit svoji stravu tak, aby obsahovala co nejméně chemických látek, které dráždí střevo. Zkuste se zajímat o tzv. éčka v potravinách.
  • Vynechte ze stravy uzeniny, které obsahují mimo jiné dusitan sodný (E250) a dusitan draselný (E249) - oba jsou silně rakovinotvorné.
  • Pozor na alkohol! Brání regeneračním procesům DNA buněk tlustého střeva a způsobuje deficit kyseliny listové v organismu.
  • Jezte stravu s dostatečným obsahem vlákniny, vitamínů řady B a přirozených lactobacilů.
  • Užívejte tzv. prebiotika. Nejznámějším je inulin obsažený v kořeni Čekanky
  • Používejte při přípravě pokrmů koření, které obsahuje kurkumu. Ta celkově zlepšuje trávení a podporuje činnost střev.

Pijte bylinné čaje a podpořte svou imunitu

Na podporu funkce tlustého střeva jsou úžasné bylinné čaje s obsahem tzv. slizových bylin.

  • Čaj Tlusté střevo preventivné chrání sliznici tlustého střeva, působí velmi účinně při divertikulóze a zánětu střevní sliznice, podporuje imunitu a celkovou činnost tlustého střeva. Je vhodný při střevních polypech v kombinaci s bylinou vilcacora, která pomáhá polypy vstřebávat a zabraňuje jejich růstu.
  • Čaj Střeva se používá zejména u osob trpících chronickými průjmy. Obsahuje mimo jiné bylinu mochna nátržník, která v kombinaci s dalšími bylinami působí při Crohnově chorobě, projevech celiakie a také jiných alergií.
  • Nový a unikátní přípravekAloe C+ obsahuje velmi kvalitní koncentrovaný extrakt z Aloe pravé a exotického ovoce Camu Camu. Tato kombinace zajistí regeneraci střevní sliznice, podporuje imunitu u dětí i dospělých a zlepšuje kvalitu stolice
  • Nový unikátní přípravek Digestiv pomůže zlepšit trávení, snižuje negativní následky špatného stravování na náš trávicí trakt a upravuje hladinu cukru  cholesterolu v krvi. Obsahuje přirozený Inulin - přírodní prebiotikum.
  • Pokud vás přeci jenom vás dostihne předvánoční stres přírodní bylinné kapsle Pohoda jsou nejlepší volbou pro klidné vánoce

Dopřejte svému tělu i své duši v období adventu a vánočních svátků jen to nejlepší. Byliny vám pomohou. Vždyť jsou součástí přírody stejně jako my.











Oči - zrcadlo našeho zdraví

Oči – základní smyslový orgán, bez nějž si velmi těžko dokážeme představit kvalitní život. Přesto však prevenci onemocnění očí, zhoršení či ztrátě zraku věnujeme minimální pozornost. Změňme to.

Prevence je v tomto případě zásadní. Vyjma úrazů je možné většině poruch zraku a těžkých onemocnění předejít. Postupné zhoršování zraku a vznik očních nemocí se neděje odděleně od těla, nýbrž je úzce spjatý s celkovým zdravotním stavem.

Většině nemocí je možné předejít správnou stravou, korekcí hladiny krevního cukru a tlaku, pohybem, eliminací stresových situací a mimo jiné i kontrolou užívání chemických léčiv, jejichž časté vedlejší účinky se týkají právě zraku. Hlavním nástrojem prevence jsou byliny, vitamíny, minerály a také životní styl.

Nejčastější onemocnění očí

Makulární degenerace

Představte si, že vše, co vidíte, je zahalené v husté mlze. Neumíte rozeznat obličeje lidí, věci kolem sebe, dopravní značky… a nepomáhají ani brýle. Takto se projevuje makulární degenerace. Rozvoj tohoto onemocnění je velmi rychlý. Dříve postihovalo starší lidi, dnes najdeme mezi pacienty i třicetileté osoby v produktivním věku.

Jak dochází k makulární degeneraci?

Buňky v malé oválné skvrně uprostřed sítnice, která má v průměru maximálně 5 mm, se postupně začínají rozpadat. V této žluté skvrně je neostřejší vidění. Podle posledních průzkumů silně ovlivňuje vznik tohoto onemocnění mimo jiné stav drobných cévek v oku. Když jsou poškozené, nedokáží dostatečně zásobovat živinami oční buňky a ty se pak rozpadají.

Silný vliv na rozvoj onemocnění má strava s vysokým glykemickým indexem a chemikálie nejen obsažené ve stravě, ale i ty užívané ve formě různých chemických léků, hormonálních preparátů a očkování.

Prevence a byliny

Jak z předchozího vyplývá, nejlepší prevencí je udržovat si nízkoglykemickou stravu a hlídat překyselení organismu vlivem špatné skladby jídelníčku. Z bylinné říše velmi dobře funguje tinktura z pupenů Borůvky černéV tomto případě je velmi důležité, aby se opravdu jednalo o výluh z pupenů. Pupeny jsou vlastně zárodečné buňky rostliny, které v sobě obsahují velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků ve velmi dobře vstřebatelné formě. Tinktura z pupenů Borůvky působí na velmi jemnou cévní síť v oku, dokáže ji regenerovat, a tím zajistit dostatečný přísun živin pro oční buňky. Dalšími produkty s velmi dobře vstřebatelnými minerály a vitamíny jsou Fytominerály a Vitaflorin.

Zelený zákal

Zelený zákal (glaukom) je onemocnění, při kterém dochází k degeneraci a odumírání zrakového nervu. Hlavní příčinou je zvýšený nitrooční tlak. Pokud se v oku nahromadí příliš velké množství nitrooční tekutiny, která nemůže odtékat, začne tato tekutina utiskovat citlivé oční struktury, především zrakový nerv. Zákeřnost zeleného zákalu spočívá hlavně v tom, že zpočátku o něm nemocný člověk vůbec neví. Zvýšený nitrooční tlak totiž nepůsobí žádnou bolest ani jiné obtíže.

Prevence a byliny

I zde platí správný jídelníček s převahou nízkoglykemické, zásadité stravy. V tomto případě je také důležité eliminovat a uvolňovat stresové reakce, aby nedocházelo k velké produkci stresových hormonů v nadledvinkách. Výborným nástrojem je sport nebo i byliny zlepšující produkci „hormonů dobré nálady“.

Jako prevence, ale i léčba vysokého nitroočního tlaku a s tím spojeného zeleného zákalu, slouží speciální bylinný čaj Ostrý zrak. Ten zlepšuje tok nitrooční tekutiny a mimo jiné působí na správnou funkci ledvin, lymfatického systému a zejména jater. Játra jsou z principů čínské medicíny hlavním orgánem ovlivňujícím oči a kvalitu zraku. Čaj doplňujeme tinkturou ze Světlíku lékařského a také Omega 3kyselinami, které mimo jiné působí na jemný cévní systém oka a zlepšují cirkulaci tekutin.

Zhoršování zraku v průběhu dne a věku

Ostrost zraku je velmi dynamická proměnná funkce. V průběhu dne dochází k mírným výkyvům. Jinak vidí odpočinuté oko ráno, v průběhu dne či večer po celodenní práci u počítače. Vidění se může měnit i v rámci týdne. Jiné je v náročný pracovní den a jiné během víkendu v přírodě.

Někdy bývá patrný rozdíl mezi subjektivním vnímáním vidění – tedy cítím, že vidím lépe, a objektivním výsledkem – měření zrakové ostrosti. Proto není vhodné rychle nasazovat brýle anebo zvyšovat dioptrie. Lepší je pracovat s okem a viděním preventivně. Vidění ovlivňují též faktory související s psychickým stavem člověka, s typem jeho osobnosti s emocionálním rozpoložením.

Prevence a byliny

Velmi účinným nástrojem je posilování očních svalů. Střídavě zaostřujte do dálky a na blízko. Pokud pracujete u počítače, střídejte pohled na monitor s pohledem z okna do dálky. Speciální oční cviky jsou velmi účinné.

Z bylin jsou vhodné všechny ty, které působí na zmírnění stresu a psychického napětí a zároveň fungují jako adaptageny. Jsou jimi třeba rozchodnice růžová nebo šišák bajkalský. Jako výživa očí nám velmi dobře poslouží aloe vera obohacená přírodním vitamínem C, který zlepší zásobení očí blahodárným kyslíkem. Omega 3 udělají naším očím dobře vždy.

Nepodceňujte prevenci a péči o svůj zrak. Brýle pak mohou být jen slušivým módním doplňkem!

Masáž reflexních bodů pro udržení zdravých očí a ostrého vidění

V našem videu si ukážeme, jak masírovat reflexní body kolem očí. Cvičení uleví unaveným očím a povzbudí lepší videní. Stačí tento jednoduchý postup, který opakujeme 1-5x:        video návod zde

  1. palci zatlačíme proti kosti zadnočnicového oblouku a zhruba 10 vteřin masírujeme
  2. ukazováčkem zatlačíme uprostřed spodní části oční jamky a zrhuba 10 vteřin masíruejeme
  3. posuneme prsty blíž zevnímu koutku a opět zatlačíme a 10 vteřin masírujeme
  4. přesuneme prst do horní části oční jamky poblíž vnějších kouktů, stiskneme a opět 10 vteřin masírujeme













Říjen - Co vše musí náš žaludek strávit...

Jídlo nám přináší nejenom základní nutnou výživu, ale často také radost. Dokáže vyvolat příjemné pocity. V říjnu je nejvíce ohrožen žaludek. Poradíme vám, jak můžete podpořit jeho funkci.

Úloha žaludku v našem organismu

Jedním ze základních orgánů trávicí soustavy je žaludek. Žaludek svým tvarem připomíná vak a navazuje v trávicí soustavě na jícen.

Žaludek shromažďuje potravu a rozmělněnou ji tráví pomocí kyseliny chlorovodíkové a enzymů. Kyselé prostředí v žaludku funguje jako ochranný štít před vniknutím nežádoucích bakterií a jiných mikroorganismů.

Smršťováním a uvolňováním svalů ve stěně žaludku se jeho obsah mísí s trávicími šťávami. Vzniká trávenina, která se posunuje dále do dvanáctníku a tenkého střeva.

Nejčastější onemocnění

Podzimní období však často přináší opakující se problémy s trávicím traktem. Nejčastěji to bývají žaludeční vředy a také reflux jícnu.

Reflux jícnu

Při refluxu jícnu postupně dochází k uvolnění dolního svěrače jícnu, který se nachází na přechodu mezi žaludkem a jícnem. Následkem toho začne pronikat kyselý obsah žaludku do oblasti jícnu.

Žaludeční kyseliny, zejména kyselina chlorovodíková, postupně poškozují sliznici jícnu, což lidé vnímají jako pálení žáhyříhánípálení za hrudní kostí. V některých případech mohou příznaky vypadat jako infarkt myokardu.

Pronikající žaludeční kyseliny také často způsobují chronický kašel, který nereaguje na klasickou léčbu léky proti kašli. V tomto případě je vždy vhodné zamyslet se nad tím, jestli není kašel průduškový, ale je způsobený trvalým podrážděním jícnu a hltanu žaludečními kyselinami.

Důvodem vzniku refluxu jícnu je v převážné většině nesprávná skladba stravy, zejména strava obsahující velké množství přepálených tukůkořeníalkoholu a cukru. Častým důvodem bývá i dlouhodobý chronický stres. Reflux jícnu také vzniká, pokud dlouhodobě jíme jednorázově velký objem stravy najednou, a ten pak roztahuje žaludek a tlačí na okolní orgány.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy je zánětlivé onemocnění žaludku, při kterém dochází k poškození žaludeční sliznicepůsobením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy. Za normálních okolností je sliznice žaludkuchráněna zejména vrstvou hlenu, pokud dojde k poškození ochranné vrstvy, může dojít k poškození sliznice.

Sliznici nejčastěji poškozuje infekce bakterií Helicobacter pylori. K rozvoji tohoto onemocnění dále přispívá kouřeníalkoholstres a nevhodná strava.

Jakou zvolit stravu

Při léčbě i při prevenci onemocnění žaludku hraje zásadní roli strava. Jídlo je důležité upravit si tak, aby obsahovalo co nejméně kombinací, které nejvíce zatěžují žaludek, jícen a další orgány trávicího traktu.Nejvíce zatěžující kombinace je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo a sladké pečivo.

V případě celozrnného pečiva je nutné striktně číst složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé být nemusí. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka. Mouka, která není vymýlaná a obsahuje obal ze zrna.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou.

Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je čerstvě upečený žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což při našem životním stylu, kdy převážná většina osob má sedavé zaměstnání, vůbec není vhodné.

Byliny

Na podporu funkce žaludku používáme nejenom správnou stravu, ale také správné byliny. Jsou to tzv.slizové byliny, to znamená, že obsahují větší množství slizových látek, které mají schopnost obalit žaludeční sliznici chránit ji a také léčit.

Vyzkoušejte

  • sléz přehlížený - se svými nachově fialovými kvítky je velmi účinnou bylinou . Najdete jej v čaji žaludek a dvanácterník
  • proskurník lékařský - nazývaný také jako ibišek se sametovými listy a starorůžovými květy . Najdete jej v čaji žaludek a dvanácterník.
  • puškvorec lékařský - zlepší tvorbu trávicích enzymů, sníží křeče v oblasti žaludku a trávicího traktu a také působí proti překyselení žaludku
  • semínka grapefruitu - dokáže působit nejenom na imunitní systém, různé druhy bakterií a virů, ale také snižuje množství bakterie Helicobacter pylori v žaludku, a tím snižují riziko vzniku žaludečních vředů . Najdete jej v přírodních kapslích Ochránce nebo i v tinktuře samostatně.

Barvy nám pomáhají

Podle pravidel čínské medicíny má každý orgán svojí barvu, která jej dokáže léčit. Žaludek podporuje barva žlutá a všechny její odstíny. Touto barvou se obklopujte, volte ji na oblečení a také noste drahé kameny této barvy jako je třeba citrín nebo jaspis.

jídlo zkuste ladit do této barvy. Typickým pokrmem podzimu jsou dýně ve všech svých odstínech žluté a oranžové barvy a se všemi svými úžasnými chutěmi. Dýně mimo jiné působí i velmi dobře na snížení překyselení žaludku a dodá tělu velké množství vitamínůminerálů a dalších živin.

Máte-li chronické potíže se žaludkem, zkuste se zamyslet i nad tím, co nebo kdo vám „leží v žaludku“. Každá nemoc má přeci citový – psychický základ. Uzdravte duši a uzdraví se vám tělo.













Září - vládne nám slinivka. Pohlaďte své trávení.

Podle pravidel čínského pentagramu mají v září vrchol své činnosti slinivka a slezina. Proto často slýcháme, že je to těžké období tzv. "žaludkářů". Nezatěžujte slinivku a bude vám lépe. Poradíme vám, jak na to.

Léto vrcholí, stále si užíváme teplých paprsků sluníčka a plodů, které nám příroda vyčarovala na polích, zahradách a stromech. Dny se však začínají pomalu zkracovat a začínáme tušit pomalý příchod podzimu.

Pozdní léto je ideální k léčbě slinivky a sleziny. Podle naší západní medicíny se jedná o dva rozdílné orgány. Ta čínská je však považuje za jeden.

Jakou mají v našem těle slinivka a slezina úlohu

Slinivka je žláza s vnější a vnitřní sekrecí. Vnější sekrece se podílí na trávení. Slinivka produkuje pankreatické šťávy, které jsou systémem vývodů odváděny do dvanáctníku. Tam štěpí tuky, cukry i bílkoviny ve stravě, která přijde natrávená ze žaludku.

Vnitřní sekrece se uskutečňuje na Langerhansových ostrůvcích, které produkují několik typů hormonů, mezi nimi i inzulin. Tyto hormony jsou přímo vyplavovány do krve a zajišťují správnou hladinu cukru v krvi a také jeho správné využití na buněčné úrovni.

Slezina patří mezi základní orgány obranyschopnosti. Úzce souvisí s lymfatickým systémem, s krvetvorbou a také s metabolismem železa v krvi.

Slinivka se slezinou podle pravidel čínské medicíny ovlivňují všechny slizniční orgány. To znamená orgány, na jejichž povrchu je velké množství sliznic. Mezi ně patří zejména jícenžaludekstřevadělohaprostatadutina ústní.

Když nefungují, jak by měly

Pokud máme oslabenou slinivku nebo slezinu, může se to v první řadě projevit na našich sliznicích. Jsou takovým barometrem našeho těla, který nám ukazuje, že naše slinivka a slezina potřebují posílit.

Podle pravidel čínské medicíny jsou typickými příznaky oparyaftyzáněty ústních koutkůpolypy na děloze a ve střevechbolesti v tzv. trojúhelníku nebo reflux jícnu, trávicí obtíže.  U oslabené slinivky je také kašovitá stolice, která přichází brzy po jídle.

Špatně fungující slinivka způsobuje cukrovku II. typu. Pokud žijeme v silném, dlouhodobém stresu, máme dědičné sklony k cukrovce a jsme vystaveni působení různých chemikálií, může se u nás vyvinout cukrovka I. typu, jako autoimunitní onemocnění slinivky.

Jak podpořit slinivku a slezinu

Pozor na cukr

V období pozdního léta je naše tělo velmi citlivé na velký příjem cukrů. Doporučujeme tedy snížit příjem sladkých potravin a cukr bílý nahradit přírodním, nerafinovaným anebo fruktózou.

Rozhodně vynechte ze stravy výrobky obsahující umělá sladidla a glukózo-fruktózový sirup. Pokud máte rádi sladké, tak jej zkuste konzumovat mezi 9. a 11. hodinou dopolední. Toto je doba energetického vrcholu činnosti slinivky a cukry se lépe stráví.

Dejte přednost lehčí stravě

V září bychom měli celkově odlehčit svoji stravu. Je to druhé nejvhodnější období na očistu organismu. První je období jara, kdy mají vrchol své činnosti játra a žlučník.

Zařaďte do svého programu jeden odlehčený den v týdnu. Tento den pijte jen ovocné šťávy dopoledne a zeleninové odpoledne. Můžete sníst také hrst uvařené celozrnné rýže po malých dávkách v průběhu dne. Rýže vám pročistí střeva a dodá potřebné minerály.

Z barev vede žlutá

Funkci slinivky a sleziny podporuje žlutá barva a všechny její odstíny. Obklopujte se jí, upřednostňujte ji na svém oblečení, ale třeba i v potravě. Typickou zeleninou pozdního léta je dýně hokkaidó. Pokrmy z ní připravené jsou v této době tím pravým.

Pijte bylinné čaje

Velmi důležitou součástí podpory funkce orgánů je pití bylinných čajů a užívání vhodných potravinových doplňků na jejich podporu. Základním bylinným čajem tohoto období je čaj  Slinivka nebo Nadýmání

Přírodní prebiotika - inulin

Velmi účinná jsou tzv. přírodní - rostlinná prebiotika, která nastolují normální bakteriální mikroflóru ve střevech. Zajistí lepší trávení, správnou stolici, dobré vyprazdňování a napomáhají i imunitnímu systému. Kvalitní prebiotika obsahuje například kořen čekanky, který najdete v přírodních kapslích Digestiv. Tyto kapsle také účinně pomáhají při refluxu jícnu, nadýmání a pálení žáhy.

Pomohou i tinktury

S čaji můžete užívat i tinktury z bylin, které jsou vhodné právě pro vás. Tinktura z konduranga zlepšuje produkci trávicích enzymů slinivky, podpoří funkci sleziny a našeho imunitního systému.

Podobnou službu vám udělá také tinktura z dobromyslu, která také zlepší produkci trávicích enzymů, ale zároveň uvolní psychické napětí.

Na kolísající hladinu cukru v krvi je vynikající tinktura z pupenů Borůvky černé nebo přímo směs z pupenů Anticukr

Rada na závěr

Nepijte v září žádný alkohol a nahraďte jej bylinnými čaji, zkuste uvolňující dýchání a meditace a choďte ven do přírody.

Naše tipy znáte, zkuste se jimi řídit a uvidíte, že to vašemu organismu prospěje. Budete zdraví a vitální.











Srpen - vládnou nám 3 ohřívače

V měsíci srpnu nám vládnou „tři ohřívače“. Tento zvláštní pojem vychází z principů čínské medicíny a jejího chápání fungování těla a orgánů. Kdo pravidelně sleduje naše webové stránky a články na nich, tak ví, že ke každému měsíci přináleží jedenorgán. Jaký orgán to je, určují pravidla tzv. čínského pentagramu. V měsíci dubnu jím byla játra v měsíci květnu srdce… a nyní je to takzvaný „trojitý ohřívač.“

Energie našeho těla proudí v meridiánech

„Trojitý ohřívač“ - pro většinu z nás se jedná o cizí pojem a neumíme si pod ním nic představit. Kdo se však trošku zajímá o přírodní medicínu a její principy, tak ví, že všechny východní národy pracují s nějakou formou energie, která proudí v organismu a vyživuje jednotlivé orgány. Ayurvéda s energií – prána, čínská medicína pracuje s energií čchi.

Energie čchi proudí v tzv. meridiánech, což jsou neviditelné dráhy, které prochází po přesně daných místech na těle. Každá z těchto drah patří k jednomu orgánu, který energeticky vyživuje, ale také energeticky vyživuje všechna místa v průběhu svého průchodu. Jakákoliv překážka v proudění energie v dráze pak způsobí onemocnění vyživovaného orgánu.

Akupunkturní bod jako vodovodní kohoutek

Každá z těchto drah má na přesně daném místě průběhu své dráhy různé množství akupunkturníchbodů. Akupunkturní bod si můžeme představit jako malý vodovodní kohoutek. Jeden bod na dráze funguje na připuštění (přidání) energie, jiný zase na upuštění. Také se zde nachází body, kterými mohu předat energii z jedné dráhy do druhé. Jedná se o velmi složitý, ale účinný systém, kterého využívá akupunktura k léčení nemocí.

Tyto dráhy můžeme ovlivňovat nejenom aplikací akupunkturních jehel, ale třeba i správnou akupunkturní masáží, anebo i zahříváním akupunkturních bodů. Každý člověk sám jednotlivě si může upravit tok energie v těchto drahách různými formami cvičení. Nejznámější a nejúčinnější cvičení se nazývá čchi-kung.

Základní životní energie pochází z ledvin

„Tři ohřívače“ je vlastně neviditelný orgán, který uvnitř nás rozvádí naší základní životní energii, energii čchi do našich orgánů, tak aby mohly dobře pracovat, abychom mohli žít. Je to vlastně takový velký základní meridián, na který jsou pak napojeny ostatní meridiány – akupunkturní dráhy.

Základní životní energie čchi, která nám byla daná při narození se nachází v ledvinách. Ledviny jsou z pohledu životní energie nejdůležitější orgán.

První doporučení pro období měsíce srpna je dodržovat pitný režim a chránit si své ledviny.

Neprochladněte ve studené vodě nebo třeba zpocení při sportu nebo práci na zahrádce. Dopřejte svým ledvinám vlažné nápoje, nejlépe bez cukru. Můžete střídat čaj Otoky, ale i Lymfa a Celulitida, ty všechny ledvinám pomohou.

Zkuste si hýčkat své osobní vztahy, jelikož vztahové problémy s našimi nejbližšími nám nejvícevyčerpávají naší životní čchi z ledvin.

Druhé doporučení pro období měsíce srpna je – čerpejte energii z přírody, probuďte hormony štěstí

„Trojitý ohřívač“ úzce souvisí s funkcí našich žláz s vnitřní sekrecí. Hlavním „panem řídícím“ endokrinního systému je hypofýza a hypotalamus. Tyto žlázy s vnitřní sekrecí nejenom že řídí ostatní žlázy, ale také ovlivňují naší náladu – produkují tzv. hormony štěstí. Jestliže jich máte málo, tak právě pobyt v přírodě se zapojením pohybové aktivity vám může účinně pomoci. Pokud ani to nestačí, tak zkuste přidat tinkturu z pupenů Šišáku bajkalského, který napomáhá překonávat stres a dodává ztracenou energii.

Třetí doporučení pro období měsíce srpna je – podpořte svojí štítnou žlázu

V souvislosti s „třemi ohřívači „ se jeví velmi důležitá také štítná žláza, která je přímo jak energeticky, tak i hormonálně napojená na hypofýzu. Štítná žláza velmi citlivě reaguje na úbytek energie zejména v souvislosti se stresem, ale také patří mezi orgány termoregulace. V měsíci srpnu právě její zatížení bývá velké. Pokud trpíte poruchou funkce štítné žlázy, tak nyní je právě období, kdy je nutné jí pomoci. Užívejte tinkturu z pupenů Černého jeřábu – Aronie. Tato bylina má úžasnou schopnost regulovat činnost štítné žlázy jak u snížené, tak i u zvýšené funkce.

Štítné žláze také pomůžete pravidelnou masáží krku směrem od brady dolů ke klíčním kostem. Zkuste si pravidelně zpívat. Vibrace v oblasti krku harmonizují její funkce.

V srpnu zpívejte, cvičte, pijte vlažné čaje a bude vám dobře!












Červenec - chraňte své cévy

Čínský pentagram přesně odráží přírodu a vesmír uvnitř nás - našeho těla. Červenec je krásné letní období plné koupání, procházek v přírodě a dovolenkových aktivit. Ale právě horké počasí nejvíce ohrožuje náš krevní oběh.

Do krevního oběhu se řadí soustava žil a tepensrdce, ale také játra, kde dochází k předávání živin z potravy do krve. Krev pak pro tělo zajišťuje výživu, kyslík a odvádí z těla ven zplodiny.

Pro správnou práci krevního oběhu je potřebné mít dobře průchodné a také pružné cévy. Pokud cévy ztrácí svojí pružnost, vzniká jedno z nejčastějších onemocnění krevního oběhu, a to jsou křečové žíly.

Jak vznikají křečové žíly

Nejčastější příčinou je oslabená cévní stěna v oblasti dolních končetin, kde se městná krev, rozšiřuje cévu a v ní pak vznikají různě výchlipky. Cévní stěna je složená z velkého množství stavebních látek, mezi něž patří také vápník a jiné zásadité minerály.

Pokud je naše tělo stabilně atakováno kyselými produkty a musí je stále neutralizovat, používá na tuto reakci vápník a zásadité látky z cévní stěny, a tím dochází k jejímu oslabování.

Komplikací u křečových žil může být jejich zánět, případně i bércový vřed. U lidí s křečovými žilami vzniká také velké nebezpečí trombózy a embolie.

Křečové žíly nemusí být nutně jen povrchové. K oslabení cévní stěny může docházet i u hlubokých žil, což bývá nebezpečnější, jelikož o tom často nevíme.

Dbejme v období horkého léta o svůj krevní oběh bez ohledu na to, jestli máme viditelné potíže nebo ne.

7 důležitých rad pro toto období:

  • Nenamáhejte organismus zbytečně velkými sportovními výkony, při nichž dochází k přetěžování srdce a krevního oběhu.
  • Nepijte nadměrné množství alkoholu, který zatěžuje játra, ale i srdce a kardiovaskulární systém.
  • Nejezte chladné potraviny a nepijte chladné nápoje, protože způsobují zahřátému organismu velký stres. Volte spíše potraviny a nápoje vlažné.
  • Ulevujte dolním končetinám v poloze se zvednutýma nohama.
  • Velice účinné je střídání teplé a studené sprchy. Velmi známý je tzv. Kneippův chodník, v němž se pravidelně střídají koupele nohou v teplé a studené vodě.
  • K prokrvení končetin velmi dobře pomáhá pohyb, zejména chůze.
  • Užívejte byliny a bylinné čaje, které snižují záněty cévní stěny a mírně ředí krev. Velmi účinnou bylinou je tužebník jilmový, ale i kaštan – jírovec maďal nebo medvědí česnek.

A jak křečové žíly léčit?

Pokud máte bolesti a otoky, denně užívejte čaj KREČOVÉ ŽÍLY . K tomu užívejte denně tinkturu z pupenů  KAŠTAN . Doplňte minerály  ODKYSELENÍ.

Při výskytu křečových žil bez výraznějších potíží doporučujeme preventivně, hlavně v letním období, užívat tinkturu - směs z pupenů ŽÍLY A LYMFA.

Nepodceňujte toto onemocnění. Pravidelně ulevujte dolním končetinám v poloze se zvednutýma nohama. Velmi účinné, avšak pacienty podceňované, je střídání teplé a studené sprchy. K prokrvení končetin velmi dobře pomáhá pohyb, především chůze.

Jestli užíváte nějaké léky, zejména hormonální antikoncepci, a trpíte křečovými žilami, vystavujete se velkému riziku trombózy.

Rada na závěr:

Zkuste si během své dovolené ráno přivstat a projít se bosí trávou plnou ranní rosy. Přirozeným způsobem rozproudíte svůj krevní oběh a dobře se naladíte na nový krásný slunečný den.














Červen - tipy pro pohodové trávení

Problémy s trávením, časté nadýmání, poruchy vyprazdňování, říhání. S těmito nepříjemnými pocity se již setkal snad každý ve svém životě. Pokud se však některý z těchto problémů začne opakovat častěji, může nás to začít omezovat v našem běžném životě, ale také to má vliv na naši celkovou vitalitu a stav imunitního systému.

Na našem pohodovém trávení se podílí několik základních orgánů. Trávení začíná již v dutině ústní, kde se rozkládají sacharidy. Správným a dostatečným kousáním a rozmělněním stravy můžeme předejít následným trávicím potížím. Stravu často špatně rozkousají lidé, kteří jsou ve stresu, nevnímají proces jídla anebo také lidé se špatným chrupem. Věnujte dostatečnou pozornost kousání a následnému polykání.

Pokud polykáme rychle a velká sousta, společně se stravou „napolykáme“ velké množství vzduchu, který následně může způsobovat trávicí problémy.

Žaludek

Žaludek je jediné místo v trávicím traktu, kde se nachází velmi kyselé prostředí. Kyselé žaludeční šťávy obsažené v žaludku zajišťují zejména trávení bílkovin, ale také chrání naše tělo před vniknutím cizorodých látek, bakterií a virů do našeho organismu.

Pokud jsme trvale ve stresu, jíme stravu s velkým obsahem tuků, cukrů a lepku a také polykáme špatně rozmělněnou stravu, může dojít k narušení svěrače mezi žaludkem a jícnem. Tento svěrač zajištuje to, aby se strava ze žaludku nevracela zpět do jícnu a aby kyseliny ze žaludku nepoleptávaly sliznici jícnu.

Tento stav se nazývá reflux jícnu. Jedná se o velmi nepříjemné onemocnění, které se projevuje pálením žáhyzejména za hrudní kostí. Může i imitovat infarkt myokardu. Často se projevuje chronickým kašlem zejména v nočních hodinách, kdy člověk leží a kyselé šťávy se mu dostávají do hltanu a dráždí jej.

Tenké střevo 

Tenké střevo je centrum našeho trávicího traktu, ale také je to centrum imunity. Tenké střevo přispívá ke všem aspektům trávení, včetně příjmu a dalšího pohybu potravy. Vyrábí enzymy, které společně s enzymy slinivky břišní a žlučníku štěpí potravu na menší složky. V tenkém střevě se štěpí bílkoviny na aminokyseliny, uhlohydráty na jednoduché cukry a tuky v menší jednotky.

Vnitřní stěna je pokryta klky, které jednají jako filtr a brání tomu, aby tělo přijímalo jedovaté látky. Menší částečky potravy putují potom přes žilní systém stěnou střeva k játrům. Tam se získané látky dále zpracují. Je-li tenké střevopřeplněno jedy, může to narušit rychlost a účinnost trávení, způsobovat nadýmání a poruchy vyprazdňování.

Do tenkého střeva ústí vývod ze žlučníku. Pokud náš žlučník nefunguje tak jak má, např. z důvodu žlučových kamenů, písku anebo proto, že vlivem chronického stresu se nám zúží žlučovody, dojde k poruše trávení. Nejčastější příčinou nadýmání bývá dysfunkční žlučník.

Když je dokončeno chemické štěpení potravy v tenkém střevě, kde se vstřebává většina důležitých živin, částečně strávená potrava přechází do tlustého střeva. Tam dochází ke zpětnému vstřebávání vody a vylučování odpadních látek z těla.

Důležité je, že v tlustém střevě jsou miliardy „přátelských bakterií“, které tvoří střevní flóru. Tyto bakterie spotřebovávají nestravitelné zbytky potravy, pomáhají snižovat množství stolice.

Jako součást svého metabolismu produkují vitamíny K a B. Střevní flóra pomáhá potlačovat škodlivé mikroby a jako součást imunitního lymfatického systému tvoří protilátky.

Základní opatření vedoucí k pohodovému trávení

  • jíst v klidu, pomalu a bez stresu
  • dostatečně stravu rozkousat
  • předcházet polykání vzduchu při jídle
  • cíleně si zajistit pohyb v průběhu dne (střídat sezení s pohybem)
  • pravidelně sportovat
  • úprava stravy 

Vynechte ze stravy

  • sycené nápoje
  • luštěniny (vyjma červené čočky)
  • nadýmavou zeleninu (květák, brokolici, česnek…)
  • tučné a smažené pokrmy
  • mléko a některé druhy výrobků z kravského mléka
  • velké množství jednoduchých cukrů (zákusky, sladkosti)
  • Pozor na pečivo!

Stravu si upravte tak, aby neobsahovala kombinace, které nejčastěji způsobují nadýmání, což je cukr+mouka+kypřidlo = pečivo, sladké pečivo.

Co se týká celozrnného pečiva, vždy striktně čtěte složení. Většina celozrnných výrobků, které se tváří zdravě, moc zdravé nejsou. Správné celozrnné pečivo je upečené z celozrnné žitné mouky. Je jedno, jestli tam jsou přidaná semínka na chuť nebo na ozdobu, celozrnné = celozrnná mouka.

Bohužel na trhu většinou dostanete pečivo, které je z více než 60 % upečené z bílé pšeničné mouky, zbytek je žitná mouka a zrníčka. Často bývá dobarvované melasou. Nejhorší varianta jsou rozpeky ze zmrazeného polotovaru. Tyto rozpeky se dováží ze zahraničí a velmi často obsahují plísně. Plísně zmrazením nezničíte!

Nejlepší variantou je žitný kváskový chléb, který obsahuje pouze celozrnnou žitnou mouku.

Obecně jsme v našich zeměpisných šířkách zvyklí jíst velké množství pečiva, což s naším životním stylem, kdy má převážná většina osob sedavé zaměstnání vůbec není vhodné.

Byliny pomáhají

Existuje skupina bylin, které fungují v našem trávicím traktu jako prebiotika. Tyto látky nejsou na rozdíl od probiotikživé, ale jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Chemicky se jedná o sacharidy, které jsou jinak pro člověka nestravitelné, fungují jako přirozená vláknina. Příkladem je poměrně známý inulin.

Inulin

  • polysacharid, který u rostlin z čeledi hvězdnicovitých a zvonkovitých nahrazuje škrob jako zásobní látku
  • jde o jemný bílý prášek, chuťově působí sladce, ale neštěpí se amylázou, takže živočišný organismus ho neumí využít.
  • Ve střevě se tedy chová jako rozpustná vláknina. Protože bakteriální enzymy ho dokáží rozštěpit, inulin je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie, má prebiotický efekt.

Čekanka obecná 

  • její kořen obsahuje velké množství přírodního inulinu
  • velmi dobře působí při nadýmání a trávicích potížích
  • snižuje výskyt průjmů
  • působí protizánětlivě v oblasti trávicího traktu
  • je velmi účinná při funkční zácpě, zejména při tzv. cestovní zácpě
  • podporuje správnou funkci žlučníku

Puškvorec lékařský

  • velmi dobře působí při trávicích potížích, nadýmání, průjmech
  • zlepšuje tvorbu trávicích šťáv, tlumí bolesti a křeče v zažívacím traktu
  • používá se při refluxu jícnu
  • zlepšuje enzymatickou funkci slinivky
  • snižuje překyselení organismu
  • žvýkání oddenku podporuje odvykání kouření

Anýz vonný

  • účinně napomáhá při zhoršené činnosti zažívacího ústrojí, nadýmání
  • působí proti křečím v oblasti trávicího traktu
  • zlepšuje dýchání
  • působí proti zánětům v oblasti trávicího traktu
  • snižuje překyselení organismu

Všechny uvedené byliny najdete ve výrobku Serafin – Digestiv.




















Čistíme a harmonizujeme trávicí trakt

 

V lednu většinou čelíme následkům předchozího období, které bylo náročné zejména pro náš trávicí trakt. Přečtěte si, čím mu můžeme prospět, jak jej pročistit. Také pro vás máme recept na chutné a hlavně zdravější lívanečky.

Zvýšené množství stravy, větší objem tučných a sladkých pokrmů, větší konzumace alkoholu. To vše je silným zátěžovým testem pro naše tělo. Následkem toho můžeme cítit zvýšenou únavu, poruchy vyprazdňování, bolesti žaludku a střev. Následkem často bývají nějaké ty kilogramy navíc.

Vláknina pomůže

Chcete se cítit lépe, energičtěji a zhubnout nějaké to kilo? Největší chybou bývá v rámci novoročních předsevzetí zahájit razantní diety či hladovky. Uvědomme si, že naše tělo je součástí přírody a chová se podobně jako všechny živé organismy kolem nás. V lednu respektuje zimní klid.

Není proto vhodné jej nějakým způsobem významně stimulovat k razantním očistám. Působení chladunám historicky v organismu podněcuje mechanismy na tukové „obalení“ a ochranu našeho těla. Razantní očisty mohou naopak způsobit organismu stres a opačné reakce než bychom čekali.

Zvolme tedy očistu a harmonizaci těla vlídným, přirozeným způsobem. Receptem je zvýšit příjem přírodní vlákniny. Tímto krokem tělu přirozeně pomůžeme k očistě a harmonizaci.

Co to je vláknina

Vláknina je základní složka potravy obsažená v rostlinných potravinách, a přestože je obtížně stravitelná, tak je velmi důležitá pro zdravé fungování organismu.

Druhy vlákniny

Existují dva druhy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustná vláknina

Má schopnost absorbovat vodu, bobtnat a v trávicím traktu fermentuje, proto může být zdrojem energie. Reguluje trávení tuků a sacharidů, váže na sebe vodu, a tím nabývá na objemu. To vede k pocitu nasycení. Z větší části je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím traktu, působí tedy jako tzv. prebiotikum.

Nerozpustná vláknina

V trávicím traktu nefermentuje, není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Uplatní se příznivě zejména v tlustém střevě, kde se díky zvětšení objemu stolice naředí odpadní látky, které vznikly při trávení. Ty pak snadněji opouštějí trávicí trakt, který je tak po kratší dobu vystaven styku s potenciálně nebezpečnými látkami.

Pokud nám vláknina chybí

Nedostatek vlákniny může vést k cukrovce, zažívacím problémům, srdečním chorobám i obezitě. Má vliv na vznik vysoké hladiny cholesterolu v krvi, ztučnění jater (tzv. steatózu) a nadváhu. Také podněcuje vznik rakoviny tlustého střeva. Při nedostatku vlákniny máme častěji pocit hladu a více jíme.

Příznivé účinky vlákniny

  • zlepšuje celkovou funkci zažívacího traktu
  • pomáhá vylučovat toxické látky z těla
  • udržuje tlusté střevo ve správném stavu a funkci
  • upravuje vyprazdňování, a to průjem i zácpu
  • působí jako prevence vzniku hemoroidů
  • působí proti cukrovce, snižuje hladinu cukru v krvi
  • upravuje metabolismus tuků v organismu
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • velmi účinně napomáhá při redukci váhy
  • působí jako prevence žlučových kamenů
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky

Hlavní zdroje vlákniny

  • luštěniny, pohanka, jáhly, quinoa
  • ovoce a zelenina
  • cereální výrobky
  • ořechy, semínka

Jelikož běžné stravovací návyky jsou velmi chudé na vlákninu, je tedy velmi vhodné ji pravidelně doplňovat „uměle“. Velmi dobrým zdrojem je jitrocel vejčitý (Plantago ovata) známý též jako Jitrocel indický nebo-li psyllium.

Psyllium

  • Je to bylina, která je pěstována pro léčivé účinky semen.
  • V České republice neroste, jejím domovem jsou jihoevropské oblasti okolo Středozemního moře, severní Afrika, Arabský poloostrov, Írán, Pákistán a Indie.
  • Pro očistu a harmonizaci trávicího traktu užíváme psyllium 4 týdny, a to 3x denně smíchat jednu kávovou lžičku psyllia s 2 dcl vody a vypít na lačno.
  • Pro vaše chuťové buňky je možné zvolit psyllium ochucené přírodními aromaty nebo také s přidanými kousky ovoce.

K této kúře se velmi hodí čaj Odkyselení organismu. Tento unikátní čaj je dvousložkový. Obsahuje speciální čaj dopolední, který působí zejména na regeneraci a očistu jater, žlučníku, slinivky a střev a čaj odpolední, který působí na regeneraci a očistu ledvin a lymfatického systému.

Skloubením užívání vlakniny Psyllia - a bylinného čaje Odkyselení pomůžete tělu jemným způsobem zharmonizovat a očistit trávicí trakt.

Tip: Pohankové lívanečky s psylliem a kousky jahod

Potřebujeme:
  • 4 vrchovaté polévkové lžíce pohankové mouky
  • 1 kávová lžička psyllia s přírodním aromatem a kousky jahod
  • 1 kávová lžička třtinového cukru
  • 3-4 lžíce mléka, nejlépe kokosového, mandlového nebo bezlaktózového
  • špetku prášku do pečiva - nejlépe bez fosfátů
Postup:

Psyllium namočíme do mléka a necháme chvilku bobtnat. Smícháme všechny suroviny a přidáme psyllium. Vznikne tak husté, po jahodách vonící lívancové těsto. Jeho hustotu můžeme upravovat přidáním mléka či vody. Tvoříme malé lívanečky a smažíme po obou stranách. Dozdobíme čerstvou jahodou.

Doplňte do svého jídelníčku vlákninu a uvidíte, že se budete cítit lépe.












Přírodní léčba chřipky a nachlazení

Přírodní léčba chřipky a nachlazení

Licho

Vlhké a relativně teplé zimní období nahrává vzniku onemocnění chřipkou a nachlazením.


Jaký je rozdíl mezi chřipkou a nachlazením?

Nachlazení je rozhodně mírnější onemocnění než chřipka. Při nachlazení se můžete cítit špatně nanejvýš pár dní, při chřipce se budete cítit velmi špatně po dobu několika dnů až týdnů. Nachlazení má mírnější průběh s mírně zvýšenou teplotou, vodnatou až mírně zabarvenou rýmou.

U chřipky bývají teploty vysoké, provází jí i bolesti svalů, krku, hlavy, kašel, rýma někdy zvracení. Může také způsobit vážné zdravotní problémy, jako je zápal plic a hospitalizací.

Původcem obou onemocnění jsou viry. V současné době již víme, že antibiotická léčba na viry není účinná, proto se přímo nabízí podpořit léčbu přírodními, bylinnými prostředky.

Prvním krokem přírodní léčby je prevence.

 

Chřipková onemocnění se opakují v různých vlnách každým rokem.

V rámci prevence a posílení imunitního systému můžeme užívat byliny a preparáty z nich, které takto působí:

  • Echinacea – Třapatka nachová
  • Rudé Lapacho
  • Rakytník
  • Imunita – cílená směs bylin
  • Imunita děti

A co dělat pokud přeci jen onemocníme?

 

Dá se říci, že nikdo, ani ten nejotužilejší z nás, není před nachlazením v bezpečí. Prvním příznakem bývá horečka. Důležité je vědět, že tělesná teplota do 38 má pozitivní efekt pro organismus, pomáhá totiž imunitnímu systému „zabíjet“ viry. Nebojte se tedy, a pokuste se jí snížitzábaly.

Namočte osušku anebo prostěradlo do studené vody, vyždímejte jej a obalte si s ním celé tělo od podpaží dolů. Na to dejte deku, lehněte si do postele a přikryjte se.

Důležité je dodržovat pitní režim! Popíjet bylinné čaje s obsahem bylin, které účinně snižují teplotu:

  • Bez černý

 

  • Vrba bílá

 

  • Lípa
  • najdete je v čajích Chřipka, Angina

 

Při léčbě virových onemocnění se velmi osvědčila tinktura z pupenůLichořeřišnice a semen Grapefruitu.

 

Obě mají silné antivirotické a antibiotické působení. Doporučené dávkování při akutním onemocnění je: 10 kapek od každé tinktury užívat každé 4 hodiny, a to první a druhý den onemocnění, dále pak dle dávkování.

Při bolestech hlavy můžete zkusit inhalaci

 

V hrnci s vodou mírně 3 minuty povařte květ černého bezu, nakrájený česnek a nadrcený kmín. Odstavte, nechte lehce vychladnout a pak se nad tuto teplou lázeň nakloňte s ručníkem přehozeným přes hlavu a vdechujte odpařující se látky nosem. Zvolte správnou teplotu odvaru, ať se neopaříte. Po takto provedené inhalaci se dýchací cesty uvolní a uvolní se tlak v oblasti čelních dutin.

Při léčbě nachlazení a chřipky je velmi důležité dodržovat klid na lůžku, odpočívat a nechat svému tělu možnost se uzdravit. Jelikož se jedná o velmi infekční onemocnění, tak určitě není přínosné chodit s příznaky nachlazení do práce, do kolektivu a ohrožovat nákazou další osoby.

zdroj:www.serafinbyliny.cz