Přírodní vitamíny snadno a rychle

Mladé klíčící rostlinky jsou bohaté na vitaminy, enzymy, aminokyseliny, minerální látky a stopové prvky. 

 Použijte na ozdobení pečiva, polévek, do zeleninových nebo těstovinových salátů. Můžete je použít i k přípravě čerstvé domácí zeleninové šťávy. Konzumujte nejlépe syrové, pro zachování všech výživných látek.

Naklíčovací sklenice je jedním z nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak si doma připravit během několika dní chutné a nutričně bohaté klíčky.

Naklíčovací sklenice Zdravý den® je vyrobena ze zdravotně bezpečného skla. Má speciální šroubovací víčko opatřené síťkou z nerezové oceli, kovový stojánek pro umístění sklenice víčkem dolů. Sklenici s kovovým stojánkem postavte na místo, kam bude odtékat přebytečná voda. Sítko na víčku sklenice zajišťuje rostlinám dostatečný přísun vzduchu.

Použité materiály a zaoblený tvar sklenice s velkým hrdlem umožňují její snadné mytí. Díky elegantnímu designu bude naklíčovací sklenice Zdravý den účelným a vkusným doplňkem každé kuchyně.

Co lze klíčit?
Jakákoliv semena zeleniny, luštěnin, obilovin nebo bylin, vyjma semen řeřichy a rukoly. Semena musí být celá, nepoškozená a neloupaná.  Používejte semena na klíčení v BIO kvalitě.

Návod klíčení semen
První den: vložte semena do sklenice, našroubujte víčko, zalejte dostatečným množstvím vody minimálně do ¾ nádoby a nechte namáčet po dobu uvedenou na obalu semen. Po skončení namáčení semena důkladně propláchněte vodou, obraťte sklenici dnem vzhůru a několikrát protřepejte, aby vytekla všechna voda. Umístěte sklenici na kovový stojánek šikmo víčkem dolů. Díky tomu bude moci přebytečná voda odkapat na keramickou misku podstavce. Sklenice by měla být umístěna na rovném povrchu na místě s pokojovou teplotou přibližně 20°C mimo dosah přímého světla a zdroje tepla.
Další dny: semena je potřeba pravidelně promývat, aby se namočila a rychle klíčila. Pro zavlažení semen není nutné odstraňovat víčko ze sklenice. Sklenici naplňte přes sítko vodou a po 1–2 minutách vodu vylejte. Pak sklenici umístěte zpět na keramický podstavec. Promývání semen opakujte pravidelně nejméně 2x denně (ráno a večer) a vždy, když se bude zdát, že semena v lahvi vysychají, a to až do sklizení hotových klíčků. Tak jako první den, vždy při promývání opatrně protřepejte sklenici.
Sklizeň: rychlost růstu klíčků závisí na specifických vlastnostech naklíčovaného semena a okolní teplotě. Klíčky vyjměte ze sklenice a buď je ihned konzumujte, nebo je můžete dále uchovávat v chladničce, kde se jejich růst velmi zpomalí. Před konzumací semena propláchnete vodou.

Použití naklíčených výhonků
Hotové klíčky lze přidávat do salátů – zeleninových, listových, těstovinových nebo luštěninových. Použít je na ozdobení pečiva nebo hotových pokrmů, přidávat je do zeleninových nápojů, dresinků, omáček a polévek nebo je můžeme jíst samostatně.













Med s betaglukanem

Med s betaglukanem jako lék i prevence

Beta-glukan z hlívy ústřičné nejvyšší kvality ve výběrovém českém včelím medu - Apiglukan - najdete v naší nabídce. Med s betaglukanem je od rodinné firmy Grulich, která produkuje výrobky nejvyšší kvality bez chemických přísad.

Spojení medu a betaglukanu je vhodné pro všechny, kteří se v zimě potýkají s oslabenou imunitou a bakteriálními či virovými záněty. Pomáhá při angíně, chřipce i nachlazení. V zimních měsících dochází k celkové únavě a větší zátěži organismu, se kterou si apiglukan umí též dobře poradit. Při léčbě během chřipkových epidemií doporučujeme jeho užívání v kombinaci s vitamínem C, díky kterému dosáhnete preventivní ochrany organismu a vyšší aktivity imunitního systému. Navíc čaj s medem a citronem chutná opravdu výborně.

Apiglukan můžete konzumovat po dobu 4 až 5 týdnů, pak si na měsíc dát pauzu a preventivní či léčebnou kúru znovu opakovat. Doporučená denní dávka apiglukanu jsou 2 až 4 čajové lžičky denně. Namazat si je můžete třeba na pečivo nebo si jimi oslaďte vlažný čaj. Preventivně je možné Apiglukan konzumovat neomezeně dlouho, neboť nemá žádné nepříznivé vedlejší účinky ani nezpůsobuje návyk. Jednorázově je možno jej užít ve zvýšené míře - např. k odstranění únavy nebo doplnění energie při fyzickém či psychickém vyčerpání.

 










Bylinný karamel Dolce

Dolce je unikátní výrobek. Je to zkaramelizovaný cukr (nebo fruktoza – Dia Dolce) konzistence medu s přidaným bylinným extraktem jednotlivých bylin - šalvěje, jitrocele nebo černého bezu.

 Lze jej doporučit  při žaludeční dietě, pálení žáhy, bezlepkové dietě, alergii na pyly, jako prevenci v chřipkových obdobích, dia variantu při diabetické dietě.

Používá se:

-    jako sladidlo všude, kde se používá cukr nebo med, výborné do čajů i kávy,
-    jako med, třeba i na chleba,
-    do sladkokyselých nálevů na saláty, do omáček a polévek (třeba rajské), na potírání kuřete při pečení,
-    s horkou vodou jako bylinný nápoj, který je zajímavou variantou čaje s účinky jako bylinný čaj,
-    se studenou vodou jako bylinková limonáda. 

Příběh bylinných karamelů DOLCE

Mnoho vděku patří páteru Ferdovi za radu, díky které paní Květa Veselá vyrobila karamel s konzistencí medu pro zdraví dětí i nás dospělých. Páter Ferda přisuzoval karamelu neobyčejný význam. Říkal, že jednou z příčin překyselení žaludku je bílý cukr. Nejlepší je sladit medem nebo cukrem ve formě karamelu. Cukr takto připravený se stává zásaditým a nepotřebuje odebírat tělu minerály pro své další zpracování.

 

Takto připravené bylinné karamelové "medy" jsou vhodné i pro alergiky na včelí produkty, pyl a lepek. Druh vyrobený z fruktózy je vhodný pro diabetiky a všechny jsou vhodným sladidlem při překyselení žaludku nebo pálení žáhy.

Dolcetem lze zcela nahradit bílý cukr, dá se použít na oslazení kávy, čaje, teplého mléka. Lze jej v kuchyni použít všude tam, kde se používá cukr nebo med.

Od začátku výroby a prodeje (rok 1994) se prokázalo, že jím lze zcela nahradit bílý cukr, dá se jím tedy sladit káva, čaj teplé mléko (i sójové). Lze jej v kuchyni použít všude tam, kde se používá bílý cukr nebo med. To znamená do sladkokyselých nálevů na saláty, do omáček a polévek (např. rajské), na potírání kuřete při pečení, do perníku apod. Také lžičky DOLCE se šťávou z ½ citronu přelitá v šálku horkou vodu (nikoli vařící) je lahodný zdravým nápojem, který je zajímavou variantou čaje. Lze doporučit každé ráno nalačno na kořen jazyku jednu lžičku a pomalu nechat rozpustit v krku. Šetří se tak zuby a docílí se potažení sliznice v krku, kde se tak rády chytají bacily. Takto mají mizivou šanci.

Nemá žádné toxické účinky a nehrozí ani předávkování. Je vhodný k dlouhodobému užívání.