« BLOG

Lékárnička pro sychravé dny

Ačkoliv letošní podzim zpočátku probíhal jako krásné babí léto zalité sluncem, jiskřící barvami a dlouho jsme se mohli těšit z přívětivého počasí bez plískanic, nyní se zima už ujala vlády a vlny nemocí již opět začínají nabírat na obrátkách. Proto si dnes „řekneme“ něco málo o tom, jak se vypořádat s obdobím rýmy a kašle.

Ale ještě než se pustím do „lékárničky“, ráda bych zopakovala pár stručných informací o podzimu. Ten se nese v duchu elementu kovu, s nímž jsou spojeny dva orgány: yinové Plíce a yangové Tlusté střevo. Z toho lze vyvodit například to, že jsou v tomto období Plíce zranitelnější, což nám krásně zapadne do statistik podzimních onemocnění. Protože je chuť spojená s podzimem štiplavá, je dobré podporovat Plíce lehce ostrým kořením a potravinami. Nicméně na druhou stranu je třeba dávat pozor na vysušování, a proto je dobré doplňovat yinovou složku pokrmy kyselé chuti, jako jsou např. ty fermentované. O fermentaci se dozvíte více v našem dalším článku Zázrak jménem mléčné kvašení. Pokud jde o Tlusté střevo, zde se kromě logiky o bilancování a zbavování se „odpadu“ uplatňuje také nejen praxí prověřená pravda, že posilování imunity začíná ve střevech. Pokud vás zajímají další podzimní souvislosti a například i ukázka podzimních potravin, přečtěte si třeba článek „Podzimní rovnodennost jako světlý přechod na temnou stranu“ .

Obrázek2

Posílení imunity žampionem

Z pohledu dlouhodobého posilování imunity jsou skvělým pomocníkem vitální houby. Z hlediska imunity jsou dobře známé a notoricky se objevující houby cordyceps, reishi nebo maitake. Nicméně já bych se dnes ráda věnovala druhu, který je u nás proslulý pod názvem žampion. Jedná se o agaricus, respektive žampion mandlový. Dle čínské medicíny je pro něj charakteristická sladká až lehce pálivá chuť, takže se jedná o ideální podzimní potravinu, protože jak již bylo uvedeno výše, na podzim bychom měli do našeho jídelníčku zařazovat štiplavé chutě. O jeho prospěšnosti v tomto období svědčí i fakt, že má tropismus ke Slezině, Žaludku a již zmíněným střevům. Co se týče jeho zdraví prospěšných účinků, dle tradiční čínské medicíny posiluje Qi celého organismu, a především pak obrannou Qi (Wei Qi), přeměňuje hleny a zastavuje kašel, zmírňuje křeče a vypuzuje červy. Z hlediska stimulace imunitního systému je jeho účinek ze všech vitálních hub asi nejsilnější. Díky své schopnosti vypořádat se s hlenem, je vhodným podpůrným prostředkem u chronického produktivního kašle, kdy je hlen spíše řídký. Mimo to také podporuje trávení a střevní peristaltiku. Jeho spektrum účinků je ještě širší, ale to už by nám nezapadalo do našeho podzimního konceptu. Samozřejmě je skvělé žampion konzumovat v různých kulinářských úpravách, ale jako léčivku je lepší použít koncentrát z dobrého ověřeného zdroje. Přeci jen bychom asi tak velké objemy nesnědli.

Rýma a kašel

Na rýmu a kašel existuje celá řada méně či více osvědčených „babských receptů“, které se předávají z generace na generaci, ve školkách, kde v šatně maminky doporučují svým sestrám ve zbroji to, co jejich ratolestem zabralo, nebo na internetu. Nicméně já bych ráda zmínila tři recepty, které stojí za to vyzkoušet z pohledu TČM.

Bi Yan Wan – jedná se o směs vhodnou při akutní i chronické rýmě (na alergickou rýmu jsou však lepší recepty), obsahující například zlatici převislou, platykodon velkokvětý a lékořici, která podle tradiční čínské medicíny otevírá nosní otvory a odstraňuje chladný i horký vítr (což nám usnadní pátrání po příčině rýmy). Znáte ji asi pod českým názvem Nosní vánek.

She Mu Tang – komplexní směs na kašel, kterou asi znáte pod názvem Burácení hory a která obsahuje například angínovník čínský nebo šišák bajkalský. Recept je určen na akutní kašel v počátcích infekce, bolesti v krku v počátcích infekce, chronický i produktivní kašel nebo na potíže s hlasem a při ztrátě hlasu.

Bai He Gu Jin Tang – směs znáte asi pod názvem Dunící kov. Jedná se o směs vhodnou především při suchém dráždivém kašli, protože je jejím účinkem především výživa Yin Plic a tím pádem i zvlhčení Plic. Tuto směs využijeme také při pocitech sucha a škrábání v krku nebo při chrapotu.

Bolesti v krku

Protože k podzimu mnohdy patří také bolest v krku, zmíním zde ještě dvě směsi, které vám v takovém případě mohou ulevit.

Lian Qiao San Gen Tang – recept znáte asi pod názvem Odvedení toxinu. Obsahuje povrchové odstraňovače toxinu a byliny vylučující větrné horko z povrchu, tím velmi účinně uvedené patogenní faktory ovlivňuje. San Gen z názvu – to jsou 3 kořeny (boryt, rákos a kudzu). První si skvěle poradí se zánětem v krku, druhý pročišťuje horko a podrážděnost z něj, kudzu uvolňuje povrch a pomáhá vyloučit škodlivinu. Spolu s rákosem též zvlhčuje sliznice vysušené horkem a zánětem, a tím pomáhají jejich regeneraci a ústupu bolestí.

Pu Ji Xiao Du Yin – recept asi znáte pod názvem Bílý zámotek. Opět obsahuje šišák bajkalský a zlatici převislou, ale kromě nich například i škumpu smrdutou nebo krtičník japonský. Pročišťuje horkost, odvádí horký vítr, eliminuje toxin a odstraňuje skrytý patogen. Tuto směs je vhodné používat při zánětech v oblasti hlavy a krku, výskytu hnisavých čepů na mandlích, horečce s averzí k chladu nebo při ostré a pálivé bolesti v krku.

Autor: Moudrá želva

Facebook
Twitter
Pinterest