« BLOG

Překyselení těla – projevy a důsledky

Překyselení těla – projevy a důsledky

Acidobazická rovnováha neboli vyrovnanost mezi kyselinami a zásadami v těle je důležitá pro správné fungování látkové výměny, zažívání, pro fungování všech buněk v organismu. Je podstatná také pro činnost enzymů, pro celkové zdraví těla a mimo jiné určuje rychlost stárnutí a rozvoj onemocnění.

Důležitá role vyrovnaného pH

pH naší krve musí mít lehce zásaditou hodnotu 7,365. Jakmile by se jen mírně vychýlila, došlo by k rozvratu vnitřního prostředí organismu, a ten umírá. Tomu je podřízena celá funkce těla, která se snaží tuto hodnotu udržet. Do krve se nám dostávají metabolickými procesy různé látky včetně kyselin. Tyto kyseliny se mohou do krve dostávat např. dýcháním (oxid uhelnatý), ale nejčastěji trávicím traktem.

Krev musí mít vyrovnané pH a veškerá činnost orgánů v těle je této logice podřízena. Kyselou krev tělo neutralizuje za každou cenu. Děje se to například vyplavováním zásaditých minerálů, zejména vápníku, i když tím způsobuje jeho deficit v ostatních částech a orgánech.

Při metabolismu živin, které obsahuje naše strava, vzniká velké množství vedlejších produktů a mimo jiné i kyselin. Například při štěpení cukru v těle vzniká jako vedlejší produkt kyselina močová. A to je právě ten typ překyselení organismu, na který v poslední době začínají upozorňovat lidé zabývající se přírodními typy léčby. Jedná se o nadměrné množství kyselin, které vnikají do našeho organismu zejména ze špatného složení stravy.

Jak funguje naše trávení

Podíváme-li se na pH trávicího traktu člověka, zjistíme, že v ústech a hltanu je zásadité. Zde dochází k prvnímu trávení uhlohydrátů prostřednictvím enzymů (ptyalin).

V žaludku je prostředí velmi kyselé, které je potřebné k prvnímu trávení bílkovin. Dále strava postupuje do první části tenkého střeva do tzv. dvanáctníku, kde se promíchá částečně natrávená strava se žlučí a trávicími enzymy slinivky.

Takto natrávená strava postupuje do tenkého střeva, které je nejdůležitější pro vstřebávání živin do organismu. K tomu je nezbytné zásadité prostředí (pH 8-8,5). Na kvalitě tenkého střeva a jeho zásaditém pH značně závisí naše zdraví a kvalita našeho imunitního systému.

Zbytky natrávené stravy pak pokračují do tlustého střeva osídleného mikroorganismy, které dokončují trávicí a vylučovací proces. I tyto mikroorganismy potřebují ke svému životu zásadité prostředí. Až v oblasti sigmatu a konečníku se mění prostředí na kyselé.

Trávení a překyselení

Dokonalost trávení v trávicím traktu ovlivňuje kvalitu krve, a tím kvalitu všech buněk v organismu. Čínská medicína tvrdí, že „krev vzniká ve střevě“. Hlavním úkolem naší krve je rozvádět živiny. Velká část živin se vstřebává v oblasti tenkého střeva. 

Pokud se v našem tenkém střevě tráví převážně kyselinotvorné potraviny, pak dochází k negativnímu vstřebávání těchto kyselin do krve, a tím ke vzniku překyselení organismu. Tělo musí následně tyto kyseliny neutralizovat vyplavováním zásaditých minerálů tak, aby udrželo stabilní vnitřní prostředí – stabilní pH krve.

Jestliže by neutralizace nenastala, znamenalo by to, že dojde k postupnému narušení rovnováhy, organismus se dostane do stavu toxémie a v konečném důsledku nastane smrt. 

Organismus za všech okolností udržuje  pH v normálu, a to i na úkor toho, že si bere na neutralizaci zásadité minerály ze svalů, cév, kloubů, kostí, čímž dochází k poruše jejich struktur.

Vznik infekcí

Narušené kyselé prostředí v tenkém střevě je živnou půdou pro pomnožení kvasinek, a tím ke kvasinkovým infekcím.

Kvasné procesy v oblasti tenkého střeva neumožňují správné trávení a vstřebávání živin do krve. Pokud se podobné procesy v oblasti tenkého střeva opakují, dochází k poruchám imunitního systému a k syndromu „zvýšené propustnosti střev“ se všemi jejími následky. Kvasné procesy umožňují růst kvasinek a plísní. Plísně produkují jedovaté zplodiny, které poškozují celou látkovou výměnu.

Důležitost minerálů a vitamínů

Organismus udržuje své pH v normálu zejména pomocí vápníku, ale i dalších minerálů jako je hořčík či zinek a také pomocí vitamínů zejména řady B. Při dlouhodobě překyseleném organismu se minerály odebírají ze svalů, cévní stěny, kostí a jiných orgánů a tím vznikají onemocnění, které vychází z jejich poškození jako je třeba osteoporóza, svalová únava či křečové žíly.

Nedostatkem vápníku trpí i funkčnost našeho imunitního systému, protože je nezbytný pro aktivaci funkce enzymů. Při neutralizaci kyselin v organismu určitým minerálem vzniká chemicky kyselá sůl. Pokud tato sůl nemůže odejít z těla přirozenými cestami, hledá tělo řízené pudem sebezáchovy úložiště pro tyto škodliviny.

Jsou to místa a orgány, které dočasně tento nápor vydrží a nedojde k jejich bezprostřední dysfunkci. U každého jedince je to jiné místo v těle a každý si tak zakládá na jiné onemocnění (artróza, ledvinové kameny, gynekologické výtoky, vysoký krevní tlak, žlučové kameny apod.).

Nejčastější onemocnění, na jejichž vzniku se podílí chronické překyselení organismu:

  • chronická únava
  • alergie
  • ekzémy
  • astma
  • poruchy imunity
  • onkologická onemocnění
  • artróza
  • osteoporóza
  • degenerativní poškození kloubů
  • zácpa
  • průjem
  • gynekologické záněty a výtoky
  • neplodnost
  • chronické bolesti hlavy
  • cukrovka
  • metabolické poruchy
  • nadváha
  • otoky
  • vysoký krevní tlak
  • arterioskleróza
  • křečové žíly
  • kazivost zubů
  • padání vlasů
  • ledvinové a močové kameny
  • vysoká hladina cholesterolu v krvi
  • žlučové kameny

Jak z tohoto začarovaného kruhu ven? Začněte tím nejjednodušším. Upravte si svůj jídelníček tak, aby obsahoval mírnou převahu potravin, které se v těle štěpí zásaditě, vyvarujte se stresu a užívejte byliny, vitamíny a minerály, které minimalizují škodlivé překyselení těla.

Facebook
Twitter
Pinterest